Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία- Κοινή δήλωση και από τους Θεσμούς

- Για τα εργασιακά φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για συλλογικές συμβάσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα
- Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
- Μαξίμου και Κομισιόν φαίνεται πως συμφωνούν για μία συμβιβαστική λύση στο ΦΠΑ με δύο συντελεστές
- Οι Θεσμοί με κοινή δήλωση δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει οικονομική σταθερότητα

Μετά τη χθεσινή ημέρα που όλα έδειχναν αδιέξοδο με τους δανειστές, σήμερα το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό και φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία για μία συμφωνία γιατί όχι και τη Δευτέρα στις 11 Μαΐου όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Το πρώτο σημάδι που έδειξε πως η συμφωνία είναι πιο κοντά ήταν η κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ στην οποία για πρώτη φορά ακούγονται λέξεις σχεδόν απαγορευτικές για την ελληνική κυβέρνηση και ανοίγουν καυτά θέματα.

Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση καταγράφεται ναι μεν η πρόοδος, αλλά σημειώνεται επίσης πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Και σε αυτή τη φράση κρύβεται ένα καυτό αγκάθι για την κυβέρνηση.  Η λέξη αξιολόγηση είναι αυτή η λέξη που για το Μαξίμου ήταν κόκκινο πανί. Σε αυτή όμως τη δήλωση που είναι κοινή των δύο πολιτικών, αυτή η λέξη αναφέρεται κανονικά.

Αυτή η παραδοχή από την πλευρά του Γιούνκερ δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα είναι και μεγάλη, καθώς στην ουσία ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται την ύπαρξη του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο δεν αναγνώριζε μετά τις εκλογές.

Για πρώτη φορά επίσης στην κοινή δήλωση γίνεται λόγος για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, δύο θέματα που μέχρι πρότινος ήταν οι κόκκινες γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως η κυβέρνηση δέχεται να γίνουν αλλαγές τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Για το ασφαλιστικό συγκεκριμένο υπήρξε συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό του έτσι ώστε να γίνει δίκαιο και βιώσιμο, κάτι που σημαίνει πως μπαίνουν ξανά στο τραπέζι οι συντάξεις με νέες αναλογιστικές μελέτες. Σύγκλιση απόψεων υπήρξε και για τα εργασιακά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Eπίσης, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και σχετική συμφωνία με μία συμβιβαστική λύση στο θέμα του ΦΠΑ, με τη λύση που φαίνεται να υπερισχύει να είναι οι δύο συντελεστές του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Κοινή δήλωση και από τους Θεσμούς


Το κλίμα που δείχνει πως η συμφωνία είναι κοντά φάνηκε και από την κοινή δήλωση των θεσμών που διατυπώνουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. 

Συγκεκριμένα ανέφεραν:
Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου