Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Πρόωρες κάλπες… έδειξε ο Μητσοτάκης


Μάλλον η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση, δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε αίφνης τις διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, κι άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πατήσει πρόωρα του κουμπί της κάλπης.


Κ. Μητσοτάκης: “Η ελληνική οικονομία είναι ασφαλής – Ενεργειακή επάρκεια και στο χειρότερο σενάριο – Πρόθεσή μου να εξαντλήσω την 4ετία, αλλά… “

Πληροφορίες του Antinews αναφέραν, ότι η κυβέρνηση θα περίμενε να δει πως θα εξελιχθεί το καλοκαίρι, ευελπιστώντας ότι τα… πρώτα «ελευθέρα» μπάνια του λαού σε συνδυασμό με το τζιράρισμα της πρώτης covid free τουριστικής περιόδου, θα μείωναν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επιτρέποντάς της να εξαντλήσει την τετραετία.

Προφανώς, τα νούμερα στις μυστικές δημοσκοπήσεις (μαθαίνουμε πως αν στηθούν τώρα κάλπες η ΝΔ θα πάρει κάτω από 30%, ενώ αν προκληθούν δεύτερες λόγω απλής αναλογικής η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ποσοστό θα ανέβει στο 34%), δείχνουν ότι η λαϊκή οργή εξαιτίας της ανυπόφορης ακρίβειας και του ισοπεδωτικού πληθωρισμού δεν κάμπτεται με τις κλιμακούμενες ελεημοσύνες, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να αλλάξει άρδην άποψη και να προκηρύξει πρόωρες κάλπες για να μην απειληθεί η πρώτη εκλογική θέση.

Το πρόσχημα που επικαλείται για να δικαιολογήσει την κυβίστηση, είναι η αποφυγή της πολιτικής τοξικότητας που κάλλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποσοστά αποχής παρόμοια με των γαλλικών εκλογών.

Χτυπάει «γαλλικό» καμπανάκι στο Μαξίμου;

Λες και τόσο καιρό, Μητσοτάκης και Τσίπρας, πορεύονταν με το… σεις και με το… σας.

Πάντως, ακούγεται ότι οι εσπευσμένες κάλπες δε θα στηθούν στις 2 Οκτωβρίου όπως προπαγανδίζει εδώ και εβδομάδες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, αλλά νωρίτερα. Συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι τον Νοέμβριο (διπλές κάλπες λόγω απλής αναλογικής), ο Μητσοτάκης… να έχει καθαρίσει το παιχνίδι.

Άραγε, η πατριωτική-επικοινωνιακή στροφή, σε συνδυασμό με τις πομφόλυγες περί οικονομικής ανάκαμψης -έξοδος από μνημονιακή εποπτεία, χτύπημα στην πλάτη από τα κοράκια των Βρυξελλών και των οίκων αξιολόγησης- και την άκρατη παροχολογία, αρκούν για να πιάσει η ΝΔ το 34%, αν καταφέρει να πάει σε δεύτερες εκλογές, όπως φρονεί η κυβέρνηση;

Κι αν το πιάσει, θα δεχτεί ο Ανδρουλάκης τελικά τον Μητσοτάκη -ξεχάστε σε αυτή τη φάση συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα- για πρωθυπουργό;

Υπάρχει κι η περίπτωση όμως να ανατραπούν τα δεδομένα και να… μοιράσει την εκλογική τράπουλα ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι ουδείς δύναται να αποκλείσει ότι ο Τσίπρας δε θα επαναλάβει το «θαύμα» του ’19. Να ξαναπάρει δηλαδή 32%, ίσως και περισσότερο αν πχ. ένεκα πόλωσης, οι ψηφοφόροι του Βαρουφάκη τον εγκαταλείψουν και πάνε στον Τσίπρα για να μην επιστρέψει η δεξιά.

Θα μπορούσε να ειπωθεί βέβαια και το αντίθετο. Ήτοι, να καταρρεύσει ο Τσίπρας επειδή θα γυρίσουν οι πασόκοι στο «σπίτι» τους. Πιθανολογούμε εντούτοις, ότι όταν θα υπάρξει η ακραία πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων, ο Ανδρουλάκης θα ξεφουσκώσει για ευνόητους λόγους, με το ΠΑΣΟΚ να επανέρχεται στα γνωστά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά τον δέξιο πέρα της ΝΔ χώρο, τα πράγματα δείχνουν… μπετοναρισμένα, με τον Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη να ηγούνται, καθώς οι λοιποί… δεξιοί σωτήρες δεν τραβάνε όσο κι αν βρίζουν τον Μητσοτάκη (είναι η πολιτική που θα κάνει τη διαφορά ηλίθιοι). Συνεπώς, δε μπορεί να αποκλειστεί η συνεργασία Μητσοτάκη-Βελόπουλου.

Η πλάκα θα είναι, να… ξεφύγει η λαϊκή οργή, να πατώσουν οι δύο μεγάλοι και να αναγκαστούν να συγκροτήσουν όλοι μαζί μια ωραία κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», για να κλείσουν τις εκκρεμότητες.

Το ξεπούλημα του Αιγαίου δηλαδή και την υπογραφή νέων μνημονίων, τα οποία όπως δείχνουν τα συμφραζόμενα (εκτίναξη χρέους και επικοινωνιακοί λεονταρισμοί στα εθνικά με παρότρυνση της Δύσης, με στόχο το θερμό επεισόδιο που θα καταλήξει σε συνθηκολόγηση αλά Ουκρανία), θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτα.

Αδέρφια, προσδεθείτε, τα καλύτερα έρχονται…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου