Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ανοιχτά 850 τραπεζικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα

Την Πέμπτη σίγουρα –καταβάλλονται προσπάθειες μην τυχόν προλάβουν την Τετάρτη- θα είναι ανοιχτά 850 τραπεζικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα τα οποία θα εξυπηρετούν συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα.

Έτσι λοιπόν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι, μπορούν να πάρουν σωρευτικά 240 ευρώ, τα οποία προκύπτουν από το άθροισμα του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη. Την Παρασκευή και τη Δευτέρα τα καταστήματα αυτά θα συνεχίσουν ανοιχτά. Συγκεκριμένα πρόκειται για 250 καταστήματα της Εθνική Τράπεζας, 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank.

Ερωτήματα προκαλεί η αλλαγή της αρχικής απόφασης που πήρε η κυβέρνησης η οποία όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ εξαιρούσε τις συντάξεις από τον περιορισμό των συναλλαγών. Το... λάθος θα έρθει να διορθώσει υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο έχει προκληθεί ήδη σύγχυση στους συνταξιούχους.

Λίστα
Από το πρωί παρατηρούνται φαινόμενα όπου σε καταστήματα βενζινάδικα και χονδρέμποροι δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες των πελατών κάτι το οποίο είναι παράνομο καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες δεν έχουν περιορισμό.

Πηγές της Αντιπροεδρίας αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει ήδη απασχολήσει την κυβέρνηση, τις τράπεζες και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας καθώς και οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς ώστε να δοθεί λίστα σούπερ μάρκετ, προμηθευτών και άλλων που δέχονται τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες.

Πρεσβείες εξωτερικού

Όσον αφορά τους Έλληνες οι οποίοι αυτοί την περίοδο βρίσκονται στο εξωτερικό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει γίνει συνεννόηση με τις τράπεζες οι οποίες αποφάσισαν να ανοίξουν το όριο των πιστωτικών τους καρτών ώστε να εξυπηρετηθούν ενώ για οτιδήποτε χρειαστούν μπορούν να απευθυνθούν στις κατά τόπους πρεσβείες.

Μισθοδοσίες
Σύμφωνα με ίδιες πηγές οι επιχειρήσεις εφόσον διατηρούν λογαριασμούς στις τράπεζες μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματα ενδοτραπεζικά στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων. Στην περίπτωση που έχουν στα χέρια τους επιταγές πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες όπου υπάρχουν ήδη συσταθεί call center με στόχο να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις και να ενημερωθούν για τα περεταίρω.

Όσον αφορά τα δίδακτρα για σπουδαστές του εξωτερικού για όσες μέρες υπάρχει η τραπεζική αργία δεν μπορούν να φύγουν λεφτά εκτός Ελλάδος.

Ναι... φρουρά
Όσον αφορά τις καταθέσεις που κάνουν στις τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τις ημερήσιες εισπράξεις, έχει προβλεφθεί ο επιχειρηματίας σε συνεννόηση με τις τράπεζες να μπορεί να κάνει την κατάθεσή του για όσο καιρό οι τράπεζες είναι κλειστές συνοδεία φρουράς.

Επιτροπή του ΓΛΚ
Η ειδική επιτροπή που θα εγκρίνει συναλλαγές με το εξωτερικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της και αντιμετώπισε το πρώτο αίτημα έγκρισης πληρωμής προς το εξωτερικό. Η επιτροπή αυτή, για όσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες είναι κλειστές, θα δίνει έγκριση μόνο για την αγορά από το εξωτερικό βασικών αγαθών όπως πετρέλαιο, φάρμακα κ.α.

Αφού ανοίξουν οι τράπεζες η Επιτροπή αυτή θα εξετάζει τα αιτήματα από πάσης φύσεως εισαγωγικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου