Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Καταγγελία για δημοσκόπηση που ρωτάει «ναι ή όχι στο ευρώ» - Τίθενται νομικά ζητήματα

Μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας προκύπτουν από δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας στην οποία οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή «ναι ή όχι στο Ευρώ». Αυτό αναφέρει σε επίσημη καταγγελία του προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων και το ΕΣΡ, ο Γενικός Γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναδάκης.

Η κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού από διάφορα κέντρα, όπως ανέφερε νωρίτερα από τη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αλλά και η προσπάθεια αλλαγής του ερωτήματος στο μυαλό των πολιτών από «ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών» σε «ναι – όχι στο ευρώ» και «ναι – όχι στην Ευρώπη», καλά κρατεί.
"Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι σε δημοσκόπηση που διεξάγει αυτές τις ώρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητείται από τους ερωτώμενους να απαντήσουν σε ερώτημα δημοψηφίσματος που διατυπώνεται ως εξής: «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ», αναφέρει στην καταγγελία του ο Γ.Γ συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Σύμφωνα με τον κ. Βερναδάκη, προκύπτουν «μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο».
 Διαβάστε ολόκληρη η καταγγελία:
Πριν από λίγο απέστειλα στον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και στο ΕΣΡ την παρακάτω επιστολή, με θέμα Δημοσκοπήσεις και Δημοψήφισμα.
"Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι σε δημοσκόπηση που διεξάγει αυτές τις ώρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητείται από τους ερωτώμενους να απαντήσουν σε ερώτημα δημοψηφίσματος που διατυπώνεται ως εξής: «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ».
Επειδή προκύπτουν μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο παρακαλώ για τις ενέργειές σας και για την άμεση ενημέρωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου