Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Η ΚΟΒ Νοσοκομείου Χαλκίδας του ΚΚΕ «τα χώνει» στον Κικίλια

Σχόλιο της ΚΟΒ Νοσοκομείου Χαλκίδας του ΚΚΕ σχετικά με την αναφορά του Υπουργείου Υγείας έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου σχετικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό στο ΓΝΧ.

Κι όμως, το κράτος έχει συνέχεια!!  Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της υποστελέχωσης των δημόσιων Νοσοκομείων, της απαξίωσής τους, ακριβώς από κει που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! 
Μιας και Δημόσιο Σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου παροχές για το λαό δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πελατεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας, ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων μπορεί μόνο να ανοίγει διαλύοντας Νοσοκομεία, παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά, ολοκληρώνοντας το επόμενο διάστημα το πλήρες ξεθεμέλιωμα του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης που δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα με το Νόμο Κατρούγκαλου.
Αυτό διαπιστώνει κανείς από την Αναφορά του υπουργείου που το μόνο που δε λέει είναι ότι το ΓΝΧ είναι πλήρως και επαρκώς στελεχωμένο! 
   Οι θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό  οι οποίες είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει το ΓΝΧ με ασφάλεια για εργαζόμενους και ασθενείς είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καυχιέται ότι καλύπτει το υπουργείο. Οι κενές οργανικές θέσεις του οργανογράμματος που έχουν σχεδιάσει οι κρατικές υπηρεσίες και ούτως ή άλλως είναι ελλειπές αν λάβει κανείς τις αυξημένες απαιτήσεις του νομού, είναι 290! (149 νοσηλευτικό, 67 ιατρικό ,78 διοικητικό προσωπικό). Η προκήρυξη 7 θέσεων μόνιμου προσωπικού, η πρόσληψη 6 ειδικευόμενων και οι 28 επικουρικοί ιατροί που ήδη υπάρχουν αλλά έχουν ημερομηνία λήξεως είναι σταγόνα στον ωκεανό!
  Όλα τα τμήματα του ΓΝΧ δουλεύουν στο «κόκκινο» και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων με υπέρβαση αριθμού εφημεριών, νυχτερινών βαρδιών οφειλομένων ρεπό με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική και ψυχική υγεία του προσωπικού αλλά και την ποιότητα παροχών υγείας προς τους ασθενείς. Το αναισθησιολογικό τμήμα για παράδειγμα από το νέο έτος δε θα μπορεί καν να καλύψει τις εφημεριακές του ανάγκες. Θα υπάρχουν δηλαδή μέρες που σε όλο το ΓΝΧ δε θα υπάρχει αναισθησιολόγος για να κάνει μια επείγουσα διασωλήνωση στα ΤΕΠ η ένα επείγον χειρουργείο! Όσο αφορά τη στελέχωση των ΤΕΠ είναι απαράδεκτο να γίνεται από γενικούς  ιατρούς που καμία εξειδίκευση δεν έχουν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τμήματος των επειγόντων περιστατικών. Το ΤΕΠ πρέπει να είναι αυτόνομο ανεξάρτητο τμήμα με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με οχτάωρη βάρδια ώστε να καλύπτονται ολοκληρωτικά και με ασφάλεια οι ανάγκες του.
  Επιπλέον, οι ιατροί που εργάζονται σε μόνιμη βάση στο ΚΥ είναι 4 και όχι 28.Οι υπόλοιποι ανήκουν στο ΚΥ γιατί κάνουν εκεί εφημερίες αλλά καλύπτουν τα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής. Δεν αποτελεί εξάλλου λύση η ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωσή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μπαλωθούν τρύπες στη Δευτεροβάθμια.
Καλούμε το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και το λαϊκό κίνημα στην Εύβοια να πρωτοστατήσει στην πάλη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στο ΓΝΧ. Είναι άκρως αναγκαίο και απαραίτητο να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να μπορούν να παρέχουν υγεία υψηλού επιπέδου αντίστοιχη των σημερινών αναγκών.
 Καλούμε το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και όλο τον Ευβοιώτικο λαό να βάλει ένα φρένο σε αυτό το ξεθεμέλιωμα! Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σε οποιονδήποτε το έχει ανάγκη! Και αυτό δεν μπορεί να επιτυγχάνεται παρα μόνο μέσω και της πλήρους κατάργησης οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα! 
Είναι απαράδεκτο να μας λένε ότι  αποτελεί κόστος που πρέπει να επιβαρύνει την τσέπη του λαού για να ελαφρύνει ο κρατικός προϋπολογισμός ώστε να επιδοτεί απλόχερα τους ιδιώτες που θέλουν να εισχωρήσουν στις δημόσιες δομές υγείας για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 
   Είναι απαράδεκτο ,τη σημερινή εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο και υπάρχει έμπειρο υγειονομικό προσωπικό, να κινδυνεύουν ζωές!
ΚΟΒ Νοσοκομείου Χαλκίδας
Δεκέμβρης 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου