Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΕΣΕΕ «Τα κριτήρια της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από τις Περιφέρειες αδικούν τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό»


Σε μία περίοδο κατά την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν πρωτόγνωρη αβεβαιότητα και δίνουν τιτάνιο αγώνα να σταθούν όρθιες απέναντι σε «ασύμμετρες» απειλές, αναμένουμε από την Πολιτεία να θέσει κάτω από την ομπρέλα προστασίας των μέτρων στήριξης, τους πιο ευάλωτους και πραγματικά πληττόμενους επιχειρηματίες που έχουν προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αποτελεί αστοχία ένα τόσο θετικό στη σύλληψή του μέτρο, όπως η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, να αδικεί και στην ουσία να εξαιρεί περίπου 200 χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μόνο και μόνο επειδή στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό. Όλοι συμφωνούμε ότι το κριτήριο της απασχόλησης είναι σημαντικό. 

Γιατί τότε να στερήσουμε από ρευστότητα μία βιώσιμη ατομική επιχείρηση ή μία εταιρία, που λόγω της κρίσης σήμερα δεν έχουν εργαζομένους, αλλά με έγκαιρη στήριξη μπορούν αύριο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Ή μήπως θα είναι «λιγότερο» άνεργοι οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, αν δεν ενισχυθούν και αναγκαστούν αύριο να βάλουν λουκέτο; 

Είδαμε το ίδιο λάθος να συμβαίνει στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. 

Τα εργαλεία ρευστότητας χρειάζεται να αμβλύνουν και όχι να οξύνουν τις ανισότητες που προκαλεί η πανδημία στην αγορά. Υπάρχει λύση, και είναι να οριστεί ένα ποσοστό 25% επί των πόρων, που θα διατίθεται μόνο σε επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους με βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου τους. 

Η κυβέρνηση έχει δείξει και στο πρόσφατο παρελθόν (επιστρεπτέα προκαταβολή, εποχικότητα), ότι ακούει τις λογικές και τεκμηριωμένες προτάσεις της αγοράς. Αναμένουμε ότι και αυτή τη φορά θα πράξει το ίδιο.



Προς Περιφερειάρχες της χώρας Έδρες τους 
Κοιν: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη 
 Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη 

Θέμα: Παραλείψεις της Δράσης της Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 

Κύριε Περιφερειάρχη, Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και των Περιφερειακών Αρχών για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, με στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράλειψη που μπορεί να αναιρέσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στα κριτήρια αξιολόγησης που τίθενται και εντέλει θα καθορίσουν την συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ενίσχυση ή τον αποκλεισμό τους, έχει ενταχθεί με σημαντικό συντελεστή βαρύτητας το στοιχείο της ύπαρξης εργαζομένων ή όχι («Ετήσιες Μονάδες Εργασίας» - ΕΜΕ έτους 2019). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, είτε είναι ατομικές, είτε έχουν εταιρική μορφή έχουν εξ’ ορισμού σοβαρό μειονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες που απασχολούν προσωπικό. Βλέπουμε δηλαδή να επαναλαμβάνεται η ίδια εσφαλμένη λογική της α’ φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου και πάλι είχαν αποκλειστεί οι επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη αστοχία αποτελεί κατά την γνώμη μας δομικό ελάττωμα της δράσης και θεωρούμε ότι θα επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητά της. Οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους ανέρχονται με μετριοπαθείς υπολογισμούς πανελλαδικά σε 170.000 (130.000 ατομικές και περίπου 40.000 εταιρικής μορφής). Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν εργοδότες και έχασαν την ιδιότητα αυτή, είτε λόγω της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης είτε λόγω της παρούσας υγειονομικής. Στο πλαίσιο των παραπάνω διαπιστώσεων, η ΕΣΕΕ και ο εμπορικός κόσμος ζητούμε την άρση αυτού του σημαντικού εμποδίου, ώστε τελικά να πραγματοποιηθεί ο αρχικός στόχος της δράσης, που είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμαζόμενων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν απασχολούν προσωπικό. Ειδικότερα, προτείνουμε την θέσπιση ποσόστωσης (ενδεικτικά: 25%) επί των διαθέσιμων πόρων, η οποία θα διατεθεί αποκλειστικά σε επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, για τις οποίες τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων προς τον κύκλο εργασιών έτους 2019 και κυρίως η τεκμηριωμένη επίπτωση της τρέχουσας πανδημίας στον τζίρο τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή της ενίσχυσης θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και επιλεκτική, θα περιορίσει την ανάσχεση του αυξητικού ρυθμού της ανεργίας και εντέλει, θα ακυρώσει στην πράξη τους ίδιους τους φιλόδοξους στόχους μίας εν δυνάμει πολύ χρήσιμης δράσης. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση. 

Με εκτίμηση, 
 Ο Πρόεδρος Γεώργιος Καρανίκας
Ο Γενικός Γραμματέας  Νικόλαος Μπόνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου