Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματά μας"!!


Με επιτυχία έγινε σήμερα στη Χαλκίδα η κινητοποίηση των Επιτροπών Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας.

Απόσπασμα της ομιλίας της εκπροσώπου των πληγέντων από το Ληλάντιο, Γεωργίας Μαργαρίτη:
"Δύο μήνες μετά και δεν έχουμε επιστρέψει στην κατάσταση που ήμασταν πριν. Ακόμα και τα επιδόματα που θα έδιναν μία ανάσα δεν δόθηκαν και υπάρχει και ερωτηματικό για το πώς ακολουθούνται διαδικασίες. Η κατάσταση είναι οριακή σε πολλά νοικοκυριά. Εισπρακτικές εταιρείες παίρνουν τηλέφωνο από τη ΔΕΗ κατοίκους στο Μπούρτζι και απειλούν με διακοπές. Στην Καστέλλα άρχισαν να έρχονται φουσκωμένοι οι λογαριασμοί νερού. Τα δύο Δημοτικά Συμβούλια υπερψήφισαν τα αιτήματά μας. Γιατί δεν έχουν πάρει απόφαση να απαλλαγούμε από τα δημοτικά τέλη;
Έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι εν τω μεταξύ δεν έχουν γίνει απαραίτητα έργα να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία μας. Αντίθετα, βλέπουμε να λιγοστεύουν τα μηχανήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή. Το περιφερειακό συμβούλιο υιοθέτησε τα αιτήματά μας. Θέλουμε να το δούμε στην πράξη. Όλοι οι κάτοικοι ανησυχούμε. Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Δεν μας φταίει ο κακός μας ο καιρός. Έντεκα χρόνια πέρασαν και μας άφησαν εκτεθειμένους. Ήρθαν νέες φονικές πλημμύρες. Οχτώ συνάνθρωποί μας χάθηκαν."


Απόσπασμα της ομιλίας της εκπροσώπου των πληγέντων από την Καστέλλα, Χριστίνας Αβραμίδου:
"Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Ο Δήμος Χαλκιδέων χορηγήθηκε 900.000 ευρώ για να δώσει επιδόματα συν 860.000 ευρώ για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από την πλημμύρα 9ης Αυγούστου. Αντίστοιχα, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων χορηγήθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ. Προς το παρόν όμως έχουν αποδοθεί αποζημιώσεις μόνο στο 1/4 των κατοίκων-πληγέντων που έκαναν αίτηση.
Η χορήγηση των ποσών αυτών έγινε με αιτήσεις από τους Δήμους προς το κράτος. Ήταν ευθύνη των Δήμων να καταγράψουν τις ζημιές και να ζητήσουν τα απαραίτητα κονδύλια. Σε αντίθεση όλων αυτών που ισχυρίζονται οι Δήμαρχοι 2 μήνες τώρα. Βλέπουμε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον.
Τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν την αρμοδιότητα να απαλλάξουν κατοίκους από λογαριασμούς νερού και δημοτικά τέλη και να αναστείλουν τα χρέη των κατοίκων προς τον Δήμο. Γιατί δεν το κάνουν;
Τέλος, ενώ οι Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπεται να προσλαμβάνουν έκτακτα προσωπικό για διάστημα έως και 8 μήνες, οι Δήμαρχοι ακόμη χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία ότι δεν έχουν υπαλλήλους για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τις καταγραφές και τα επιδόματα."

Οι δύο Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση με συμβολικό αποκλεισμό της Παλιάς Γέφυρας. 


Δήλωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματά τους:
• Άμεσα να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Μάρτη 2021. Μπροστά μας έχουμε χειμώνα και δεν έχουν πάρει μέτρα από το κράτος και την περιφέρεια να προστατευτούν η ζωή μας και το βιος μας.
• Αποζημίωση στο 100% από το κράτος, χωρίς δάνεια. Οι ζημιές στα περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιες των αποζημιώσεων που μας υποσχέθηκαν.
• Να δοθούν τώρα σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη τα επιδόματα που έχουν εξαγγελθεί. Ακόμα και το επίδομα των 600€ έχει δοθεί μόνο στο 1/4 των κατοίκων που έκαναν αίτηση και έχει απορριφθεί για τους περισσότερος αιτούντες. Την αποζημίωση για τις οικοσκευές και το έκτακτο βοήθημα ακόμα τα περιμένουμε. Ουσιαστικά είναι εκτός των αποζημιώσεων οι αγρότες.
• Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
• Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος κι αλληλεγγύης.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και λογαριασμό νερού. Οι κάτοικοι του Ληλαντίου ήδη δέχονται τηλεφωνήματα για ειδοποίηση διακοπής ρεύματος από εισπρακτικές εταιρείες και των Διρφύων-Μεσσαπίων λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς νερού.
• Αποκατάσταση σε υποδομές και οδικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου