Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Τ. ΚΑΛΑΘΕΡΗΣ "ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ..ΑΥΤΟΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ!!" Ανακοίνωση από τους κατοίκους... (ακούστε)


Σε λάθος δρόμο .."βαδίζουν" Περιφέρεια και Δήμος για την θωράκιση του Λήλαντα και του ...πεδίου!

Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που προκάλεσε η Δήμαρχος "περίσεψε" η κριτική για "λάθος επιλογές, παράνομες εργασίες και εν τέλει μιάς περιοχής που παρά τις πρόσφατες πλημμύρες αλλά και των προηγουμένων παραμένει μέχρι σήμερα ανοχύρωτη"!

Ο Τάσσος Καλαθέρης "αποφλοιώνει τα συγχαρίκια από τους ημετέρους από την ουσία" και .."τα λέει ένα χεράκι" μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο.

Ακούστε...



η Απάντηση των Κατοίκων 
προς τη Δημοτική Αρχή

Σχετικά με τις απαντήσεις που πήραμε στην τηλεσύσκεψη

Πέρασαν 8 μήνες από τις 9 Αυγούστου και υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι κάτοικοι ακόμη ζητάμε εξηγήσεις. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κινδύνευσαν εκατοντάδες άλλες και δεν βλέπουμε να προχωράνε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπάρχει έντονη ανησυχία από πλευράς μας. Πολύ ξεκάθαρα σας λέμε ότι οι πλημμυροπαθείς δεν σταματάμε και απαιτούμε να προστατευτεί η ζωή μας, η περιουσία μας.

Η μελέτη που τρέχει αφορά μόνο το τελευταίο κομμάτι του ποταμού, από τη γέφυρα του Βασιλικού και κάτω. Για αρχή, Δήμος περιφέρεια και κυβέρνηση, δασαρχείο και όποιος άλλος είναι υπεύθυνος θα έπρεπε μαζί να κάνουν μελέτη και για την ορεινή και όχι μόνο για την πεδινή κοίτη του Λήλα. Από τον Δήμο μας λέτε ότι δεν είναι δική σας ευθύνη. Από την Περιφέρεια μας λένε ότι έχουν ευθύνη μόνο για την πεδινή κοίτη και ότι η ορεινή κοίτη είναι ευθύνη του Δασαρχείου. Ας σταματήσει αυτό το μπαλάκι ευθυνών επιτέλους που ξεκινάει από την κυβέρνηση. Δεν νοείται να επαναληφθεί η ίδια καταστροφή.

Μας ενημερώσατε ότι είναι σε πορεία υλοποίησης, σε διαδικασία έγκρισης ή εκπόνησης μελέτης τα παρακάτω έργα αποκατάστασης. Ασφαλτοστρώσεις στο Λευκαντί από τον κάμπο μέχρι και το παραλιακό μέτωπο (υλοποιείται), αντίστοιχα στα Φύλλα, Μύτικα, Βασιλικό και Αφράτι (προς έγκριση), Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Βασιλικού (προς υπογραφή σύμβασης), Γήπεδο ποδοσφαίρου Βασιλικού (προς έγκριση), έργα της ΔΕΥΑΧ σε περιοχές του Βασιλικού (συντάσσεται μελέτη), τοιχία αντιστήριξης στην οδό Μπουρτζίου (εγκρίθηκε), αποκατάσταση οδοποιίας στον Άγιο Νικόλαο (προς έγκριση), αποκατάσταση παραλιακού μετώπου στον Άγιο Νικόλαο (συντάσσεται μελέτη), κατασκευή Γηπέδου στα Φύλλα και ανακατασκευή παιδικών χαρών και γηπέδων στο παραλιακό μέτωπο Αγίου Νικολάου τα οποία θα εκτελεστούν τελευταία επειδή πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθούν. Όλα τα παραπάνω με χρόνο περαίωσης τους 6 μήνες από την υπογραφή σύμβασης. Είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ που θα πέσουν στα έργα αποκατάστασης και τα κονδύλια για αυτά τα έργα παίρνουν προτεραιότητα. Μας ανησυχεί ότι ταυτόχρονα βλέπουμε καθυστέρηση στην πρόληψη ενδεχόμενης πλημμύρας – δηλαδή στην επικαιροποίηση της μελέτης για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Για τις αποζημιώσεις των β κατοικιών μας απαντήσατε: Το «φωνάξαμε αρκετά. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι.» Ενώ δεν έγινε έτσι. Πίεσε ο Δήμος την κυβέρνηση να πάρει νέα απόφαση που να συμπεριλαμβάνει τις β κατοικίες; Πότε το φωνάξατε; Τις κινητοποιήσεις μας δεν τις στηρίξατε. Δεν δεχόμαστε να λέτε «αφού τις απέκλεισε ο νόμος.» Μιλάμε για 300 οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους ή έπαθε σοβαρές ζημιές. Αυτές οι 300, που αποκλείστηκαν από τα επιδόματα, φορολογούνται και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, δημοτικά τέλη, νερό. Γιατί να μη δικαιούνται αποζημιώσεις;

Όπως με την πίεση των κινητοποιήσεών μας βγήκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για να αποζημιωθούν υπόγεια και αποθήκες, έτσι συνεχίζουμε να απαιτούμε με νέα ΚΥΑ να αποζημιωθούν ΤΩΡΑ οι β κατοικίες. Όσο για το επίδομα υπογείων και αποθηκών, ζητάμε να δοθεί σε όλους ανεξάρτητα αν πήραν το πρώτο επίδομα των 600 ευρώ ήδη! Όλοι μας έχουμε πληρώσει πολλαπλάσια για να καθαριστούν τα σπίτια μας, οι αυλές μας, τα υπόγειά μας. Έχουν γίνει ζημιές σε λέβητες, δεξαμενές πετρελαίου και πολλά άλλα για τα οποία δεν μας αποζημίωσαν! Υπάρχουν οικογένειες στον Άγιο Νικόλαο που ξεχειμώνιασαν χωρίς καυστήρα!!! Υπάρχουν οικογένειες χωρίς αυτοκίνητα με μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και περιμένουμε απάντηση αν θα επιληφθεί ο Δήμος να έρθει το σχολικό λεωφορείο από τις γειτονιές της Όασης.

Ακόμη και τώρα τα επιδόματα θα δώσουν μία ανάσα σε πολλές οικογένειες. Όπως δίνει ανάσα και η παράταση της απαλλαγής από τους λογαριασμούς νερού μέχρι τον Αύγουστο που δεσμευτήκατε πως θα αποφασίσετε από το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάλογη απόφαση αναμένουμε και για τους αγρότες της περιοχής μας. Όπως θα έδινε ανάσα η απαλλαγή και από τα δημοτικά τέλη, η οποία όμως τελικά εφαρμόστηκε μόνο στις κατεστραμμένες οικίες και όχι όπως δίνει ο νόμος την ευχέρεια στο Δήμο να απαλλάξει τους άπορους, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές και μακροχρόνια άνεργους.

Στην απάντησή σας ότι «υπάρχει σχετική νομοθεσία που δεν μας επιτρέπει να διαθέτουμε κονδύλια κατά το δοκούν», εμείς λέμε ότι θα έπρεπε να μπείτε στη δικά μας θέση -των πλημμυροπαθών- και όχι να επικαλείστε ως εμπόδιο τους νόμους που μας αδικούν.

Τα αλληλοσυγχαρίκια για το πόσο αποτελεσματικά ο Δήμος πάλεψε «να επιστρέψει η ζωή των ανθρώπων στην κανονικότητα» δεν έλειπαν από την τηλεσύσκεψη. 

Εμείς που ζούμε την υποτιθέμενη κανονικότητα που σας αρέσει να λέτε και να ξαναλέτε, θυμόμαστε να ζητάμε από το Δήμο να προσλάβει άμεσα προσωπικό, όπως προβλέπεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν το έκανε. Όπως περιμέναμε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για εβδομάδες. Όπως παλέψαμε με τις λάσπες στα σπίτια μας για εβδομάδες. Και αφού απομακρύνθηκαν τα μπάζα στην ΄Οαση, δεν έχουμε ούτε αρκετούς κάδους να πετάξουμε τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.

Επιμένουμε και διεκδικούμε να πάρουν όλοι στο 100% ότι έχασαν.

ΤΩΡΑ να δοθούν κονδύλια από το κράτος.

ΤΩΡΑ να ξεκινήσουν έργα.




Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου

17/4/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου