Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΚΑΤ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εγκλωβισμένο σε αποφάσεις προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εγκλωβισμένο σε αποφάσεις προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής(ΠΑ) για έργα και παρεμβάσεις που με το ισχύον ΠΔΕ θα υπάρχουν δεσμεύσεις και μετά το 2024»τόνισε η κα Κατερίνα Μπατζελή. 

 

Διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε για μια Περιφέρεια που θα μπορεί να συνθέσει πολιτικές, να είναι κοντά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να είναι αποτελεσματική, να αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες και προκλήσεις των καιρών μας και να μην ζει με «σκελετούς παρελθόντος».

Ως παράταξη συλλογικά ,αναδείξαμε τα κακώς κείμενα και το πώς πρέπει να γίνουν άμεσες προσαρμογές και αλλαγές ώστε η Περιφέρεια μας να επιταχύνει τους ρυθμούς της και την απόδοση της. Γίνονται βελτιώσεις αλλά είμαστε εκεί ως αντιπολίτευση να δείχνουμε με καθαρή κρίση και ματιά τις αδυναμίες και τις προοπτικές».

Ως παράταξη:

Εκφράσαμε τη διαφωνίας μας στο θέμα της Έγκρισης κατάρτισης του συγχρηματοδοτούμενου και εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2021. Κι αυτό διότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εγκλωβισμένο σε αποφάσεις προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής(ΠΑ) για έργα και παρεμβάσεις που με το ισχύον ΠΔΕ θα υπάρχουν δεσμεύσεις και μετά το 2024,χωρίς να υπάρχει δυνατότητα νέων σημαντικών εντάξεων. 

Καταλογίσαμε ευθύνες στην ΠΑ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, για μικρό όριο πληρωμών για το 2021, για έργα βαλτωμένα που δεσμεύουν πόρους και που πρέπει ή να προχωρήσουν ή να απενταχθούν. 

Επίσης ζητήσαμε να ξεκαθαριστεί και ποιος φορέας φέρει την κύρια ευθύνη των καθυστερήσεων. Όταν στην διαχείριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων εμπλέκονται Υπουργεία, η ΕΤΑΑΔ που έχει στην ευθύνη υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, φορείς ,η Διαχειριστική Αρχή. Περίπου 80 έργα/μελέτες προς ωρίμανση/δημοπράτηση καθυστερούν ,έργα που δημοπρατήθηκαν και περιμένουν σύμβαση έργα που εκτελούνται (χωρίς πληρωμές τα περισσότερα),έργα που τελείωσαν και περιμένουν πληρωμές. Με δεδομένο δε ότι το όριο πληρωμών για το 2021 είναι 9.950.000€ θέσαμε ερωτήματα με ποια προτεραιότητα δημοπρατούνται τα έργα (μικρά- μεγάλα) ώστε να έχουμε συμβάσεις για τον απεγκλωβισμό χρημάτων και να εντάξουμε νέα έργα και αν υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους που παρουσιάζουν καθυστερήσεις και με ποιο τρόπο μπορούμε να τις επιταχύνουμε.

Συμφωνήσαμε με την πρόταση για διεκδίκηση, από την Περιφέρειά μας, του «Ράλλυ Ακρόπολις», τώρα που επέστρεψε στη χώρα μας και μάλιστα ως διεθνής διοργάνωση. Είναι ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός που για πολλά χρόνια γινόταν στην περιοχή μας. Επισημάναμε όμως, ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως, ποιος φορέας θα έχει τη ευθύνη της διοργάνωσης ,αν έχουν βρεθεί χορηγοί που θα ενισχύσουν οικονομικά, αν θα υπάρξει χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ποιο κόστος θα επωμιστεί η Περιφέρεια. Επίσης ότι η διοργάνωση εκ μέρους μας θα πρέπει να βασίζεται στην συμμέτοχη του συνόλου της Περιφέρειας όχι μόνο σε αυτό καθ αυτό το αθλητικό γεγονός αλλά και στην ανάδειξη του πολιτιστικού, ιστορικού ,τουριστικού χαρακτήρα της Περιφέρειας μας.

Στην συζήτηση για τον εκλογικό προτεινόμενο νόμο και της πρότασης ψηφίσματος μας στο ΠΣ τονίσαμε ότι : «Σήμερα το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο ο τρόπος εκλογής των περιφερειαρχών, δημάρχων και των περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων. Χρειάζεται μια μεταρρύθμιση η οποία θα δίνει μία νέα ταυτότητα στην αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, θα σηματοδοτεί τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, με ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες. Η εκλογή περιφερειάρχη και δημάρχου με ποσοστό 43% στερεί την ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση που δίνει το ποσοστό του 50%+1. Ο ορισμός του ορίου 50%+1 είναι απολύτως αναγκαίο αντίβαρο για την δημοκρατική νομιμοποίηση του συστήματος της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση επιμονής της κυβέρνησης στο ποσοστό αυτό, θα πρέπει για λόγους πολιτικής ηθικής και στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης να θεσπιστεί η διαφορά του 5% τουλάχιστον ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο συνδυασμό.

Κατερίνα Μπατζελή επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Μπέτσιος, Μπάμπης Φάκος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Μάνος Γέμελος ,Τάσος Βελισσαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου