Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου "Φτάσαμε στο Πάσχα κι ακόμη περιμένουμε το επίδομα των πρώτων βιοτικών αναγκών !!!" (ανακοίνωση)

Με νέα ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Δημάρχου Χαλκιδέων μάθαμε ότι μας καλούν να καταθέσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πάρουμε τα επιδόματα για βοηθητικούς χώρους – αποθήκες. Τα δικαιολογητικά που έχουμε ξανακαταθέσει ήδη 2 φορές !!!

Πέρασαν 7-8 μήνες και πολλοί από εμάς ακόμη περιμένουμε το έκτακτο επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών, των 600 ευρώ, που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι θα παίρναμε όλοι τον πρώτο μήνα. Η συνέχεια γνωστή.

Τα Υπουργεία έκοψαν, έραψαν και μας απέκλεισαν. Από τις 980 αιτήσεις για τις αποζημιώσεις της πλημμύρας του Λήλαντα Ποταμού μόνο οι 374 πήραν το επίδομα των 600 ευρώ. Οι άδικοι νόμοι τους άφησαν απέξω 297 αιτήσεις. Γιατί; ρωτήσαμε. Επειδή είναι 2η κατοικία, μας απάντησαν. Και; Τί σημαίνει αυτό; Δεν καταστράφηκε η περιουσία μας; Δεν κινδύνευσαν οι ζωές μας;

Απορρίφθηκαν επιπλέον 205 αιτήσεις που αφορούσαν σε βοηθητικούς χώρους και αποθήκες. Γιατί; ρωτήσαμε. Επειδή ο Νόμος δεν προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων, μας απάντησαν. Να όμως που τελικά ο νόμος άλλαξε, με νέο νομοθετικό πλαίσιο στις 24/12/2020 (ΚΥΑ 90719/24-12-2020). Το δίκαιο αίτημά μας για αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων-πληγέντων είχαν αποτέλεσμα. Δεν το βάζουμε κάτω. Απαιτούμε να αλλάξει ο νόμος και για τις Β’ κατοικίες !

Τα ψίχουλα που έδωσαν με τα επιδόματα δεν αρκούσαν για να «επανέλθουμε στην κανονικότητα» όπως τους αρέσει να λένε ξανά και ξανά. Οι 980 αιτήσεις που λένε στις ανακοινώσεις του Δήμου δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική κατάσταση. Αυτές αφορούν μόνο τις οικίες. Πληγέντες είμαστε και οι επαγγελματίες, είμαστε και οι αγρότες είμαστε και στο Αφράτι και στα Φύλλα τους οποίους ο Δήμος δεν μας απάλλαξε από λογαριασμούς νερού και δημοτικά τέλη. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Κάποιοι από μας δεν θεωρούνται πληγέντες για το Υπουργείο Υποδομών και απορρίφθηκαν από το εφάπαξ επίδομα χωρίς αιτιολογία. Κάποιοι από μας δε θεωρούνται πληγέντες για το Δήμο Χαλκιδέων αφού αρκετοί δεν πήραν επιδόματα ούτε απαλλάχτηκαν από λογαριασμούς.

Διεκδικούμε 100% αποζημίωση. Όλοι μας κάτοικοι, αγρότες/κτηνοτρόφοι κι επαγγελματίες.

Να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να συμπεριλαμβάνει τις β κατοικίες.

Να απαλλαγούμε όλοι οι κάτοικοι από το λογαριασμό νερού και τα δημοτικά τέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου