Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Β. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗ "Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη συσσωρευμένα χρέη και προβλήματα!!" (ακούστε)


«Ανάσα» στην οικονομία αναμένεται να δώσει η επαναλειτουργία της αγοράς. 

Ωστόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη συσσωρευμένα χρέη και προβλήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί από τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, Βούλα Αγιοστρατίτη μίλησε στο Ράδιο 1 και την Ναντίν Γρηγορίου για το άνοιγμα της αγοράς και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα και οι επιχειρήσεις να κάνουν τα αδύνατα – δυνατά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η υπερκινητικότητα και οι ουρές αναμονής και να μην δοθεί καμία ευκαιρία σε κανέναν να εισηγηθεί και πάλι το κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό ψήφισμα της Ομοσπονδίας, με το οποίο ζητούν στοχευμένη ενίσχυση του λιανεμπορίου, χαρακτηρίζοντας ως «αστεία» τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον κλάδο.

Ακούστε την




Ψήφισμα:

Το λιανεμπόριο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, ωστόσο έχει λάβει δυσανάλογα μικρή και ρεαλιστικά ανεπαρκή στήριξη από την Πολιτεία. Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) θα οδηγήσει μοιραία, σε πολλά λουκέτα και σε αύξηση της ανεργίας αλλά ταυτόχρονα θα επηρεάσει και τα δημόσια έσοδα όσο και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι μονόδρομος πλέον η εστιασμένη ενίσχυση του λιανεμπορίου, με μέτρα στήριξης που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της αγοράς. Θεωρούμε ως εντελώς απαραίτητη τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή των ακόλουθων.

• Στόχευση της έβδομης επιστρεπτέας προκαταβολής αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

• Να υπολογίζεται η πραγματική πτώση τζίρου ολόκληρου του 2020 και το κόστος του αδιάθετου εμπορεύματος.

• Να εξασφαλιστούν επιταγές καθώς και υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές.

• Από το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων εξόδων να μην εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς και όσων έχουν εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

• Να συνδυαστεί οπωσδήποτε η επαναλειτουργία της αγοράς με εξασφάλιση ρευστότητας και μειωμένες δαπάνες.

• Επιδότηση μισθολογικού κόστους.

• Μείωση ενοικίων για ακόμη ένα εξάμηνο με αντίστοιχη επιδότηση των ιδιοκτητών.

• Κούρεμα οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε έως 120 δόσεις.

Η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για το ιδιωτικό χρέος και δη δια τα χρέη της πανδημίας είναι επιτακτική και ο διάλογος μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της αγοράς πρέπει να αποφέρει βιώσιμες λύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Με την υπογραφή μου εξουσιοδοτώ την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας , να παραδώσει την υπογραφή μου στους υπευθύνους γα το θέμα.

Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργός κ. Σταϊκούρας Χρήστος

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης



Οδηγίες

Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας, από Δευτέρα 5 Απριλίου, οπότε και ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής:

· Ο καταναλωτής θα στέλνει ένα SMS στον αριθμό 13032 που θα επιτρέπει την μετακίνησή του και για 3 ώρες συνολικής διάρκειας. Δεύτερο SMS, μέσα στην διάρκεια της ίδιας ημέρας, δεν θα επιτρέπεται.

· Η μετακίνηση για την πραγματοποίηση αγορών μπορεί να γίνει και από Δήμο σε Δήμο.

· Η προσέλευση των καταναλωτών θα γίνεται με ραντεβού.

· Μέσα στην διάρκεια των 3 ωρών επιτρέπονται πολλαπλά ραντεβού για επισκέψεις σε περισσότερα καταστήματα.

· Θα πρέπει να υπάρχει απαντητικό SMS ή e-mail από το κατάστημα, ως αποδεικτικό για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος.

· Από αυτή την φάση της επανεκκίνησης αποκλείονται τα πολυκαταστήματα, outlets, καταστήματα που λειτουργούν με την μέθοδο shop in shop, καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

· Για όλα τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν, ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. εμπορικού χώρου και ανώτατο όριο 20 επισκεπτών ταυτοχρόνως ανά κατάστημα.

· Από τους παραπάνω αριθμούς εξαιρείται το υπαλληλικό/διευθυντικό προσωπικό, ενώ σε πολύ μικρά καταστήματα κάτω των 25 τ.μ. θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός πελάτη κάθε φορά.

· Συμπληρωματικά θα μπορούν να πραγματοποιούνται πωλήσεις και με click away.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα είναι οριζόντια, θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις αγορές, ενώ δεν θα υφίστανται πλέον για το λιανεμπόριο οι οποιεσδήποτε χρωματικές ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου