Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του Αιγαίου

Με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, του τουριστικού κλάδου, των Επιμελητηρίων και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Ζητήθηκε από τον υπουργό να μην καταργηθεί η συγκεκριμένη έκπτωση διότι υποβαθμίζει το Αιγαίο και θα οδηγήσει σε μαρασμό ολόκληρη την νησιωτική Ελλάδα με ανυπολόγισες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

 Ο πρόεδρος το ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών) κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης επιχειρηματολόγησε υπέρ αυτής της άποψης με βάση πρώτον το πόρισμα της διακομματικής του 1990, που αναφέρει την επιβάρυνση κατά 18% του κόστους της λειτουργίας των επιχειρήσεων στα νησιά, δεύτερον την κοινοτική οδηγία του 1992 για το ειδικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης και τρίτον την ευρωπαϊκή εμπειρία για ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ σε νησιά της Ευρώπης μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευρωπαϊκών Νησιωτικών επιχειρήσεων - INSULEUR.

Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο  για να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να συζητηθεί και να ληφθεί οριστική απόφαση. Επίσης ζήτησε από τους παριστάμενους προτάσεις για την βελτίωση της εισπακτικότητας, την αναπτυξιακή προοπτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

·        Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
·        Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου  
·        Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) και Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος
·        Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου
·        Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος
·        Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αντώνης Καμπουράκης
·        Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Μιχαήλ Μιχαήλ
·        Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής
·        Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Μπαρούτης
·        Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς
·        Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Θρασύβουλος Καλογρίδης
·        Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Νίκος Μανιός, Αγλαΐα Κυρίτση, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου