Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Αποκαλυπτικά τα πρακτικά για την Δανειοληψία του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Αννας

Αποκαλυπτικές ειναι οι τοποθετήσεις των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Αννας κατά την συνεδρίαση για την λήψη δανείου, και όπως προκύπτουν από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας!!
Να σημειωθεί οτι ο Δήμος άφησε να περάσουν ..ανεκμετάλευτα κονδύλια εκατομυρίων που ..μοίραζε το Υπ. Εσωτερικών για να καλύψουν οι Δήμοι ανάγκες οικονομικών υποχρεώσεων διότι .."δεν πρόλαβαν οι υπάλληλοι" όπως ισχυρίζεται ο Καλυβιώτης!!!

Διαβάστε τι είπαν τα μέλη της επιτροπής που ομόφωνα ψήφισαν την λήψη δανείου υψους 950.000 ευρώ, απόφαση που θα πάει στο δημοτικό συμβούλιο για τελική έγκριση....

Σταύρος Κουτσουράς: 
Ο μη ισοσκελισμένος προϋπολογισμός έχει έρθει στο δημοτικό Συμβούλιο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην πρώτη συνεδρίαση υπήρχε μία απόκλιση γύρω στις 250.000 ευρώ και θα μπορούσαμε από τότε, αν υπήρχε η δέουσα εισήγηση, καθότι όλοι γνωρίζαμε και το είπαμε κατά την τοποθέτησή μας στο δημοτικό Συμβούλιο, ότι μη ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν εγκρίνεται. Είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που ένας προϋπολογισμός πρέπει να έχει για να εγκριθεί, εκτός του ότι πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, να έχει αποθεματικά και άλλα πολλά. Αυτό λοιπόν θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή την χρονική, που υπήρχε και βάθος χρόνου, αν αυτό το ξεκινούσαμε εκείνη τη στιγμή, ύστερα από τις δέουσες εισηγήσεις που θα έπρεπε να κάνει, πρώτα από όλα και από όλους ο ίδιος ο Δήμαρχος, διότι δεν θα προλαβαίναμε ούτε με την αύξηση των τελών ένα τόσο άνοιγμα μεγάλο να το καλύψουμε και τώρα δε θα είχαμε πρόβλημα, και δεν θα φτάναμε 31/3/2019, ούτως ώστε από 1/4/2019 να υπάρχει παύση πληρωμών. Ένα αυτό. Δεύτερον, ότι ξαναήρθε ο προϋπολογισμός λίγο αργότερα, αλλά ύστερα από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, το έλλειμμα δεν ήταν πλέον 250.000 ευρώ αλλά ήταν 950.000 ευρώ όπως είπε και η Πρόεδρος προηγουμένως. Ακόμα και τότε είχαμε τα περιθώρια τα χρονικά, να ακολουθήσουμε και αυτή τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε τώρα. Τώρα, ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πλέον πολύ αργά, που αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει, αν ακολουθείτο αυτή η διαδικασία από τότε, θα είχε λήξει το θέμα και δεν θα φτάναμε στην παύση πληρωμών. Αυτά για το προοίμιο. Όσον αφορά για την συγκεκριμένη διαδικασία, που και το έγγραφο, μας κατευθύνει το έγγραφο της αποκεντρωμένης, μας κατευθύνει, μας λέει ποια είναι τα νομοθετήματα εκείνα που μας οδηγούν στο να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία, είναι συγκεκριμένα. Μπαίνουμε στη διαδικασία, όπως είπε και η Πρόεδρος, να ζητήσουμε, να διερευνήσουμε την προθυμία που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, είτε αυτά είναι ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα είτε είναι το ίδιο το Παρακαταθηκών, και στην συνέχεια όποιος μας προτείνει την πιο πρόσφορη και την πιο συμφέρουσα προσφορά για τον Δήμο, τότε θα πρέπει να πάρουμε μία άλλη απόφαση, με την οποία να εισηγηθούμε στο δημοτικό Συμβούλιο την λήψη του δανείου, με όλους τους όρους που θα μας προτείνουν αυτά τα πιστωτικά Ιδρύματα, όποιο είναι αυτό που θα δώσει τελικά προσφορά, ή αν δώσουν όλοι, την πιο πρόσφορη.

Ιωάννης Μουργιάς: 
Εγώ ήθελα να πω, επειδή η κατάσταση αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη, και βεβαίως δεν είναι τώρα, έχει ξεκινήσει σχεδόν από τις αρχές του χρόνου. Ζητούσαμε να αξιοποιηθούν κάποια στοιχεία, ούτως ώστε χρέη του Δήμου, να παρθούν από το ίδιο το κράτος. Δεν έγινε τίποτα, καμία κίνηση προς εκείνη την κατεύθυνση.
Ερχόμαστε λοιπόν τελευταία ώρα, τελευταία ώρα, καλά το είπε ο κ. Κουστουράς, τελευταία ώρα, με την πλάτη στον τοίχο, να ζητήσουμε πάλι δάνειο, κάτι που γνωρίζαμε σχεδόν εξ αρχής του
χρόνου, ότι έπρεπε ο Δήμος να πάει σε δάνειο.
Μέχρι στιγμής, πέραν των δανείων, πώς φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση; γιατί ο Δήμος έφτασε σε αυτήν την κατάσταση να χρειάζεται τόσα λεφτά για δάνειο; δεν θα πρέπει κάποιος να απολογηθεί; να μας πει βρε παιδιά φτάσαμε εκεί, γιατί κάναμε αυτό, κάναμε μία αγορά κάναμε εκείνο, κάναμε το άλλο. Δεν κάναμε τίποτα και όμως χρωστάμε.
Και χρωστάμε τι; πέραν των άλλων χρεών τα οποία οι προηγούμενοι είχαν.
Λοιπόν, τέλος πάντων, για να παρθεί δάνειο, που σίγουρα θα ψηφίσουμε να παρθεί δεν το συζητάμε, γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, και μάλιστα επικίνδυνο σε επίπεδο να φτάσουμε και σε Επιτροπία. Πρέπει όμως, παράλληλα της αποφάσεως να ακολουθηθεί και μελέτη βιωσιμότητας του δανείου, διαφορετικά κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν πρόκειται να δώσει ένα ευρώ. Εγώ αυτά είχα να πω, βεβαίως θα ψηφίσω για τη στήριξη του Δήμου.

Ιωάννης Κανελλοπουλος: 
Εγώ δεν θα είμαι και τόσο ήπιος, εγώ θα πω για την ανικανότητα της Δημοτικής αρχής όλα αυτά τα χρόνια, για την οικονομική διαχείριση του Δήμου που ήτανε ότι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί, και να, το αποτέλεσμα ήρθε.
Και με δύο τρείς απλές κουβέντες, αυτό το δάνειο μπορεί να μας εξασφαλίσει στην πορεία την οικονομική κατάσταση του Δήμου; έχουμε απτά χειροπιαστά παραδείγματα, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, που μπορεί να μας προκύψει το 2019; έχουμε κάτι τέτοιο στα χέρια μας;
Εγώ θα πρότεινα να έρθουν εδώ όλοι αυτοί που ασχολούνται με τα οικονομικά, με το χρέος που μπορεί να μας προκύψει στην πορεία, και με τις κατασχέσεις, τι εκκρεμεί στο Δήμο μας. Γιατί μπορεί να χρειαστεί μετά από αυτό, να πάρουμε πάλι δάνειο, που θα είναι πολύ πιο δύσκολο το τρίτο.
Εγώ θα πρότεινα το δάνειο αυτό να είναι μεγαλύτερο, αλλά πρέπει να έρθει εδώ συγκεκριμένη μελέτη, να γνωρίζουμε για ποιο λόγο θα πάρουμε αυτό το δάνειο, κι αν χρειαστεί το δάνειο αυτό να είναι μεγαλύτερο. Έχω μία επιφύλαξη εγώ σε ότι αφορά αυτό το δάνειο, το δάνειο αυτού του ποσού.

Σταύρος Κουτσουράς: 
Όσον αφορά για αυτά που ανέφερε ο συνάδελφος ο κύριος Κανελλόπουλος, είναι γεγονός ότι οι υποχρεώσεις οι οποίες στην συνέχεια, το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν, είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Εκ του νόμου όμως απορρέει, ότι μπορείς να δανειοδοτηθείς μόνο για το έλλειμμα που παρουσιάζεται στον ισοσκελισμό.
Όσον αφορά για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα έρθουν, και είναι γεγονός ότι θα έρθουν, όπως είναι δικαστικές αποφάσεις καινούργιες τις οποίες αναμένουμε, όπως επίσης είναι οι οφειλές έναντι του ΦΟΔΣΑ για το έτος 2019, είναι γεγονός ότι θα έρθουν επιπρόσθετες τέτοιες οφειλές.
Καλό θα είναι όμως εμείς, για να μην υπάρξει επισφάλεια στην απόφασή μας και έτσι να μην μπορέσουμε να εκμαιεύσουμε ένα τέτοιο δάνειο, καλό θα είναι να μιλήσουμε μόνο για το ποσό αυτό του ελλείμματος.
Και όσον αφορά για το νέο έτος, να ψάξουμε με τον τρόπο αυτό το γνωστό, με τα προγράμματα «ΑΚΣΙΑ», ούτως ώστε να βάλουμε τις νέες αυτές υποχρεώσεις, για να μην αναγκαστούμε να πάμε σε άλλες αποφάσεις ή η νέα δημοτική αρχή σε άλλες αποφάσεις για αύξηση δημοτικών τελών και τα λοιπά, ή μείωση των δαπανών. 
Θα πρέπει λοιπόν η απόφαση μας σήμερα, να αφορά μόνο αυτό το ποσό.
Και όσον αφορά για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις οι οποίες θα προκύψουν, και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, να παρακολουθήσουμε αυτά τα προγράμματα που έχει το υπουργείο Εσωτερικών, για την εξόφληση των υπολοίπων μετά οφειλών που θα προκύψουν.

Ηλίας Κουκουρίκος: 
Στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 8 Ιουνίου 2018 με θέμα εισήγηση για αναμόρφωση προϋπολογισμού για πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού του 2018, ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας ο κύριος Καραδήμος, μας ενημέρωσε με σαφήνεια και λεπτομερέστατα, για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος. Έπρεπε να βρούμε τότε, σε αυτήν την 1η αναμόρφωση 180 χιλιάδες ευρώ.
Ο κ. Καραδήμος μας είπε ότι θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και δεύτερη και τρίτη αναμόρφωση, μα πάρα πολύ σύντομα, γιατί συνεχώς έχουμε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, και το ποσό που θα μαζευτεί θα είναι τεράστιο.
Προσωπικά εκτιμώντας τότε, ακούστηκαν διάφορες απόψεις από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους εδώ πέρα μέλη της οικονομικής επιτροπής, προσωπικά εκτιμώντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τον δανεισμό, στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, και που σημειωτέον και δεν πρέπει να το κρύψουμε αυτό, το 80% αυτών των οφειλών ίσως και περισσότερο, προέρχεται από παλιές οφειλές, ξεκινώντας από 2000 φτάνοντας στο 2014.
Αν είχαμε ακούσει αυτό, αν είχε γίνει δεκτή η πρότασή μου, θεωρώ ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, θα είχαμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό, και δεν θα αντιμετωπίζαμε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τις όποιες συνέπειες θα ακολουθήσουν. Δεν θέλω να πω περισσότερα, όταν συνεδριάσει το δημοτικό Συμβούλιο θα είμαι πιο σαφής.


Παναγιώτης Αρβανίτης: 
Λοιπόν, εγώ αυτό που θέλω να πω τώρα είναι, ότι βρισκόμαστε έστω κι αν το είπε ο καθένας με τον τρόπο του, θα το πω κι εγώ με τον δικό μου, βρισκόμαστε στον Απρίλη μήνα, δηλαδή επίσημα ο προϋπολογισμός 2019 αρχίζει και τρέχει.
Για να πάρει χαμπάρι, χρησιμοποιώ τις λέξεις που νιώθω, για να πάρει χαμπάρι ο απερχόμενος δήμαρχος και να συγκαλέσει οικονομική Επιτροπή και να ασχοληθεί επιτέλους με τον προϋπολογισμό, με το σοβαρό θέμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν είναι πέντε και δέκα χιλιάδες, ένα θέμα που τον γνωρίζουμε σαν ποσό εδώ και κάποιους μήνες.
Δηλαδή, αν αυτή η δουλειά που κάνουμε τώρα, αυτή η συνεδρίαση γινότανε με πρωτοβουλία του απερχόμενου αιρετού τον Γενάρη μήνα, τώρα θα είχαμε κερδίσει χρόνο, και ίσως το πρόβλημα να είχε λυθεί, και θα είχαμε και τις αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Λοιπόν, αυτό δεν έγινε, γιατί δεν ασχολήθηκε καθόλου ο απερχόμενος με τον προϋπολογισμό, ούτε καν μπήκε στον κόπο να έρθει να παρακολουθήσει στα δημοτικά συμβούλια, την πληγή, που για μένα ο ίδιος άνοιξε.
Γιατί; να σας πω γιατί, το ένα εκατομμύριο είναι δύο φάσεις, είναι σε δύο φάσεις, δύο ενότητες. Η μία ενότητα είναι από την Α.Ε. εταιρεία που με θέρμη ο ίδιος υποστήριξε, δώσαμε με 25 ευρώ τον τόνο τα σκουπίδια, Ανώνυμη Εταιρεία την λέω εγώ τον ΦΟΔΣΑ, και αυτή τη στιγμή το κοστολόγιο έχει φτάσει τα 100 ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό, κι όχι μόνο αυτό, από ότι θυμάμαι, μέσα στα 500 χιλιάρικα αυτά είναι και οι οφειλές του 2016 αν θυμάμαι καλά και τα φέρανε εδώ. Αυτό τι σημαίνει;
Δεν θα μπορούσε να κάνει μία παρέμβαση ο απερχόμενος δήμαρχος στο ΦΟΔΣΑ μήπως λογιστικά λυθεί το πρόβλημα; μεταφέροντάς ας πούμε ένα παράδειγμα σε μια επόμενη χρονιά; αλλά όταν είναι ανύπαρκτος ο άνθρωπος και δεν πατάει στα δημοτικά συμβούλια τι περιμένουμε;
Να πάμε στη δεύτερη ενότητα; να πάμε στη δεύτερη ενότητα. Μπορεί απέξω να πετάμε μία ταμπέλα και να λέμε, τα χρέη των προηγούμενων διοικήσεων. Και λοιπόν; Ήδη σε αυτά τα τέσσερα χρόνια τα πέντε υπάρχουν και σε αυτά χρέη, στα πέντε χρόνια, δεν θα υπάρχουν στα δέκα πέντε; στα πέντε υπάρχουν, στα δεκαπέντε δεν θα υπάρχουν; σε ένα Δήμο φτωχό, σε ένα Δήμο  που θα πρέπει με μειωμένη τη ΣΑΤΑ, με μειωμένα έσοδα, που αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που θα πρέπει να το δει η ΚΕΔΕ, ότι έχει πολλών ταχυτήτων δήμους.
Δεν έχουνε περάσει όμως προγράμματα, αυτά για να σβηστούν τα χρέη; δύο τουλάχιστον ξέρω εγώ, δύο. Γι αυτό δεν θα πρέπει να μεταφέρονται στις προηγούμενες διοικήσεις των δήμων οι επιβαρύνσεις. Το ένα ήτανε, το έχω πει και θα το ξαναπώ, και θα το πω όσες φορές χρειαστεί, ήμουν αντιδήμαρχος τότε, επί Καλυβιώτη το 2015, υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο κυλούσε από την προηγούμενη τετραετία στους δήμους, και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, ήμασταν εμείς δημοτική αρχή. Τον Δεκέμβριο τελείωνε το πρόγραμμα.
Όταν τελείωσε το πρόγραμμα, το οποίο το ανανέωσαν μετά νομίζω, όχι απευθείας, αλλά μετά από δύο τρείς μήνες, όταν τελείωσε 31/12 το πρόγραμμα, σε μία κατ ιδίαν σύσκεψη με τον απερχόμενο δήμαρχο, του είχα πει, γιατί έμεινε 650 χιλιάδες αν θυμάμαι καλά, πόσο, ένα ποσό ακάλυπτο; συν δεν ξέρω πόσα άλλα χρήματα. Και μου λέει γιατί δεν προλάβανε οι υπηρεσίες.
Ωραία, δεν προλάβανε οι υπηρεσίες. Να ρωτήσω λέω κάτι; πόσες υπερωρίες δούλεψαν οι υπηρεσίες; πόσες φορές τους είπες να κάτσουνε δύο ώρες παραπάνω; είναι σα να έχεις μια οικοδομή να την παρουσιάσεις, να την τελειώσεις μέσα σε ένα μήνα, κι εσύ να πηγαίνεις τα Σαββατοκύριακα εκδρομή. Καμία μου λέει. Πόσα Σαββατοκύριακα δουλέψανε; και μη σας φαίνεται παράξενο, το λέω και στο μικρόφωνο, Σαββατοκύριακα ναι, υπάρχουν τρόποι να δώσεις κίνητρα στους υπαλλήλους. Κανένα. Γιατί; Γιατί δε θέλανε λέει οι υπάλληλοι.
Επειδή ξέρω τους υπαλλήλους πολύ καλά χρόνια, δεν θα τους μάθω τώρα, πιστεύω και το έχω ξαναπεί, ότι έχουμε, και δε χαϊδεύω αυτιά υπαλλήλων ποτέ, πάντα πιστεύω αυτά που λέω, πιστεύω ότι έχουμε από τους καλύτερους υπαλλήλους των δήμων, με εμπειρία, με φιλότιμο, το έχουν αποδείξει πολλές φορές, το έχουν αποδείξει πολλές φορές, τι να σας πω τώρα, δεν θέλω να πω λεπτομέρειες μην παρεξηγηθώ υπέρ του ενός ή του άλλου υπαλλήλου, το έχουν αποδείξει πολλές φορές.
Κι όμως αυτό το πρόγραμμα ο Καλυβιώτης το άφησε να πάει στη θάλασσα, γιατί; γιατί λέει δεν προλαβαίνανε υπάλληλοι, το μπαλάκι αλλού δηλαδή.
Θέλετε να πάμε στο άλλο το πρόγραμμα; το «ΑΚΣΙΑ», σας λέω ένα απλό παράδειγμα, να φέρουν ένα χαρτί η οικονομική υπηρεσία σε συνεργασία με τους άλλους δήμους της Εύβοιας, να δούμε πόσα λεφτά απορρόφησε η Ιστιαία, η Χαλκίδα, και τα λοιπά, και εκεί θα φανεί γυμνή η αλήθεια.
Δηλαδή, αυτά που μιλάμε τώρα είναι 500 χιλιάδες ευρώ. Αν είχαν αξιοποιηθεί λοιπόν τα προγράμματα αυτά, το έλλειμμα τουλάχιστον θα ήταν πολύ λιγότερο.
Για αυτό και έχω ένσταση σε αυτό που είπε ο κ. Κανελλόπουλος, ότι να φέρει κάποιος μια μελέτη, για να δούμε τι χρωστάει και πού θα πάει ο Δήμος. Εξαρτάται Γιάννη και τι δήμαρχο έχεις, γιατί αν μου φέρουνε μια μελέτη και μου πούνε, ότι υπάρχουν αυτά τα χρέη, ναι. Ένας δήμαρχος όμως αυτά τα χρέη μπορεί να τα σβήσει σε ένα μήνα και ο άλλος δεν τα σβήνει ποτέ. Όπως είπαμε, άμα δεν εκμεταλλευτείς τα προγράμματα που η κάθε κυβέρνηση δίνει, όλες οι κυβερνήσεις δίνουν.

Τα νήματα τα κινεί ο δήμαρχος, ακόμα και η οικονομική Επιτροπή, ήμουνα ξεκάθαρος, στην οικονομική Επιτροπή που είμαστε σήμερα εδώ και δεν ήμασταν πριν από ένα μήνα, δεν ευθύνεται η Πρόεδρος της οικονομικής, αλλά ο δήμαρχος, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιος κινεί τα νήματα, λοιπόν να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας, ούτε καλύπτω κανέναν ούτε τίποτα. 
Λοιπόν, εγώ ψηφίζω το δάνειο αυτό, και εύχομαι, δεν ελπίζω στα πιστωτικά ιδρύματα στις Τράπεζες, ελπίζω στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, και σε αυτό πρέπει να είσαι γάτα.
Άλλο τίποτα δεν θέλω να πω, και δεν ξέρω αν υπάρχουν γάτες σήμερα, αν ο δήμαρχος θέλει να παίξει αυτό το ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου