Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Κλείδωσαν οι εκλογές;

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει και να διαψεύσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, τόσο παρασκηνιακά ο μηχανισμός της Πειραιώς και του Μεγάρου Μαξίμου ετοιμάζεται να στήσει κάλπες.

Οι εισηγήσεις που έχει στο συρτάρι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούν ξεκάθαρα για αιφνιδιασμό και «εξόντωση» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως υποστηρίζουν η συγκυρία είναι τέτοια που το κυβερνών κόμμα θα καρπωθεί την διαχείριση του κορωνοϊού, αλλά και μια σειρά ευνοϊκών μέτρων για διάφορες κατηγορίες που ξεδιπλώνει συνεχώς μέσω μιας επικοινωνιακής καταιγίδας και ασύλληπτης προπαγάνδας.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για να ανανεώσουν την εντολή, καθώς τα στοιχεία που διαθέτουν δείχνουν ότι περνάμε σε μια καταιγιστική περίοδο οικονομικής ύφεσης και συνάμα επικίνδυνης φάσης όσον αφορά τα εθνικά θέματα.

Όλα αυτά προκαλούν έντονη ανησυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι πως η κατάσταση τουλάχιστον στην οικονομία τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης που στις μεταξύ τους συζητήσεις μιλούν ανοιχτά για 5ο Μνημόνιο και μάλιστα σε συνθήκες εξαθλίωσης των Ελλήνων.

Την ίδια ώρα, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σε μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καθότι ξεδιπλώνονται μπροστά τους κρίσιμες εθνικές αποφάσεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα συνοδευτούν από θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ σε συνδυασμό με πληροφορίες για πυρετώδεις διεργασίες στην πατριωτική δεξιά, και όχι μόνο, κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπεύδει την προσφυγή στις κάλπες με στόχο τις όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο, είναι διχασμένοι.

Από την μία υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν έχει λόγο η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, διότι επί της ουσίας είναι «φρέσκια» και θα ανατραπεί η άποψη των πολιτών περί της πρωθυπουργικής υπευθυνότητας.

Από την άλλη όμως, είναι εκείνοι (αποτελούν την πλειοψηφία) που προτρέπουν τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση της εντολής, αφενός για να κάψει την απλή αναλογική, αφετέρου για να ισχυροποιηθεί ώστε να υλοποιήσει ανεμπόδιστα το πρόγραμμά του.

Την συγκεκριμένη άποψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός την έχει ενστερνιστεί, καθώς φοβάται την ξαφνική κατάρρευση της οικονομίας, την κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία και το «χτύπημα» εκ δεξιών.

«Πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις και όχι αυτές εμάς», είναι η φράση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην εκλογική αναμέτρηση και για ακόμη έναν ουσιαστικό λόγο.

Ανησυχεί ιδιαίτερα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που όλοι προεξοφλούν, κυρίως γιατί δεν είναι σίγουρος αν η κυβέρνηση καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτή την φάση.

Έτσι λοιπόν, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόφαση να πατήσει το κουμπί των εκλογών τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να έχει περιθώριο να επαναληφθούν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε για να εξουδετερώσει την απλή αναλογική προτού κάνει την δεύτερη επέλαση ο αόρατος εχθρός.

Δεν ξέρουμε αν τελικά ο σχεδιασμός επιτευχθεί.

Αυτό όμως που σίγουρα ξέρουμε, είναι ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.

Η κατάσταση τόσο με τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, τις διαρροές και τα πήγαινε έλα, όσο και με τις αναφορές περί διορθωτικών κινήσεων, έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια φθοράς, κόπωσης και εσωτερικής δυσαρέσκειας για την λανθασμένη της πορεία.

Είναι προφανές, ότι από εδώ και στο εξής όποιον δρόμο και να επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης για τον απεγκλωβισμό του μόνο ρόδινος δεν θα είναι.

Τα αγκάθια πλέον (ξέρει καλά ο ίδιος) είναι πολλά και ιδιαιτέρως αιχμηρά…

"a"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου