Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Σκεψεις για νεα αιολικα στην Ευβοια

Τον τελευταιο καιρο εμφανιζονται πολλα ηδη αδειοδοτημενα απο ΡΑΕ αιολικα παρκα στην Ευβοια, παντου σε ολο το μηκος του νομου,και σχεδον σε καθε δημο. 

Οι δικες μου πληροφοριες λενε γαι πολλες αδειοδοτησεις που φθανουν τα 1100 MW. Αυτο σημαινει πανω απο 450 μεγαλες ανεμογεννητριες απο 2 μεχρι 5 MW η καθε μια και με ανοιγμα ¨φτερων" μεχρι 150 μετρα .
Δηλων εξαρχης ορι δεν ειμαι εναντιον της εκμεταλευσης της αιολικης ενεργειας, αντιθετως μαλιστα πιστευω οτι η πρασινη ενεργεια ειναι το μελλον οπως και η προστασια του φυσικου τοπιου.
Αφηνω στην ακρη οτι εχουν βρεθει με αδειες ανθρωποι και εταιρειες παντελως ασχετες και με μηδενικη εμπειρια, αρα η αδεια ειναι μαλλον προς πωληση και πλουτισμο παρα για ανοιγμα σε μια νεα αγορα. Αλλα αυτα στις δουλειες συμβαινουν..Βεβαια εδω συμμετεχει με αδειοδοδτηση το κρατος αλλα ας το αφησουμε στην ακρη για την ωρα ωστε να μην χαθει η στοχευση του σχολιασμου μου.
Τελεθριο, Διρφυς,Κυμη, Ερετρια,Στυρα, Σκυρος κλπ
ΟΛΟΙ δηλωνουν αιφνιδιαμενοι !! Δημαρχοι πρωην και νυν. Περιφερεια συμπολιτευση και αντιπολιτευση..
Ουτε ενας δεν εχει αποτολμησει να μιλησει υπερ του επιθετικου εγχειρηματος που μετατρεπει τον νομο σε ενα απεραντο "ελικοδρομιο"..
ΟΛΑ μα ΟΛΑ ειναι σε γνωση της επιτροπης περιβαλλοντος που εδρευει στην Λαμια και ανηκει στην Περιφερεια Στερρεας. Για ενα αιολικο παρκο κατω απο 60 MW η αδειοδοτηση αφορα 100% την Περιφερεια χωρις την συμμετοχη του κεντρικου κρατους και για αιολικα πανω απο 60 MW η αδειδοτηση γινεται απο το ΡΑΕ και Υπουργειο μετα απο θετικη γνωμοδοτηση της επιτροπης περιβαλλοντος της Περιφερειας Στερρεας.

Αρα καποιοι και γνωριζουν και αδειοδοτουν και κρυβονται και στηριζουν και τις αντιδρασεις. Ολα μαζι και οπου βγει..

Και βεβαια οι βουλευτες του νομου που στηριζουν την κυβερνηση ειναι αποντες σε ολα τα δυσκολα και σε οσα απαιτουν την οποιαδηποτε κοντρα με συμφεροντα η με κεντρικους σχεδιασμους. Οχι μονο στα Αιολικα αλλα και σε αλλα οπως Λαρκο, Τερνα κλπ

Η αποψη μου ειναι ξεκαθαρη. Ναι στα αιολικα οχι ομως εκει που με χρονια αποφασεων και προγραμματισμων επενδυσαμε σε αναπτυξη με κυριαρχο τοπιο το φυσικο καλλος και κυρια προοπτικη τον Τουρισμο.
Οσοι δεν γνωριζουν μπορουν αν πανε στο Καβο Ντορο οπου μονο για ανοιγμα δρομων η αλλοιωση του τοπιου ξεπερνα καθε προηγουμενο. Ομως εκει τιποτα απο τα παραπανω δεν υπαρχουν. Ειναι χερσα πετρωδης γη χωρις προοπτικη πλην κτηνοτροφιας. Ειναι ανεκτο οριακα και με στηριξη στους επαγγελματιες και ιδιοκτητες.

Φανταζομαι κανεις δεν θα αποτολμησει νε ξεστομισει το ιδιο για το Διρφυκο τοπιο που προπερσυ συνελαμβαναν οσους "τρυγουσαν" το τσαι για ενα μερικαματο και τωρα θα δωσουν αδεια για τσιμεντενια πουλια και διανοιξη δρομων και να περασουν. 

Η για την Σκυρο που σχεδιαζεται στο κατεξοχην τουριστικο προορισμο το μεγαλυτερο στην Ελλαδα αιολικο παρκο. Η κυβερνηση ουτε σχεδιασμο διαθετει ουτε καν ερωτα τις κοινωνιες και βεβαια ουτε δινει σημασια στους εκπροσωπους της. 

Ειναι ξεκαθαρη η επιθυμια να γινουν τα παρκα και να υλοποιηθουν οι αδειες χωρις κεντρικο σχεδιασμο χωρις τοπικη ευαισθησια κατι που δειχνει οτι η Ευβοια ΔΕΝ υπαρχει στον χαρτη των ενδιαφεροντων οσων αποφασιζουνγαι κατι αλλο πλην αυτου.
Ειναι τεραστια η καταστροφη που ερχεται αν υλοποιηθουν ισα εχουν σχεδιαστει. Η καταστροφη θα ειναι τεραστιων διαστασεων, θα ειναι μονιμη, δεν εχει κανενα κερδος για τους κατοικους και κυριως δεν προσθετει μεροκαματα και θεσεις εργασιας παρα μονο για λιγους μηνες μεχρι να γινουν οι κατασκευες. Μετα θα αφαιρουν μονιμα και συστηματικα κερδοφορια και αειφορια απο τον νομο μας για πολλες γεννιες.
Θεωρω οτι οι αντιδρασεις πρεπει να κλιμακωθουν και να ενταθουν. Χωρις χρωματικα και κομματικα καπελλα αλλα κυριως τοπικα και κοινωνικα συμφεροντα.
Διαφορετικα οσα λεμε ολα τα χρονια και οσα ελπιζουμε για πρασινη αναπτυξη για εναλλακτικες μορφες τουρισμου και για περιβαλλοντικες ευαισθησιες να τα πεταξουμε στα σκουπιδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου