Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Ε. ΒΑΚΑ "Θα ρίξω τα σκουπίδια στη θάλασσα, στα ποτάμια, στα λαγκάδια, στα ρέματα και ας με πάνε φυλακή"!!

Απίστευτες κορώνες σημάδεψαν την τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. Αρκετές φορές ξεπέρασαν οι λεκτικές αναφορές και την κόκκινη γραμμή.

Σε αρκετές περιπτώσεις ακούστηκαν ιδιαίτερα βαρύγδουπες δηλώσεις που οριοθετούν ακόμη και τη διάσπαση του φορέα ενώ άλλες φορές οι κατηγορίες ένθεν και κείθεν ήταν πολλές και ποικίλες, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος από μια πεντάωρη συνεδρίαση.

Ένα απίστευτο σκηνικό όπου μέσα εκεί αποκαλύπτονταν η κρίση εμπιστοσύνης που κυριαρχεί μεταξύ των μελών του φορέα, η οποία χρωματίζεται με διάφορους χαρακτηρισμούς ιδιαίτερα έντονους, ενδεικτικούς, χωρίς να απέχουν ακόμη και από προσωπικές πολιτικές προβολές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την τελευταία στιγμή μπόρεσε ο δήμαρχος της Λαμίας Θύμιος Καραισκος να σώσει την παρτίδα, αναστέλλοντας λίγο-πολύ την σύγκρουση και αναζητώντας πιθανές γέφυρες μεταξύ των διαφόρων απόψεων.

Μία εισήγηση των υπαλλήλων του φορέα ήταν αυτή που πυρο- δότησε την ένταση καθώς αμφισβητήθηκε τα μέγιστα αν έχει λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και πολύ δε περισσότερο αν έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι αν υιοθετούνταν η συγκεκριμένη εισήγηση οι Δήμοι της Εύβοιας, μεταξύ των οποίων και η Χαλκίδα, πήγαινε μαθηματικά σε αύξηση των δημοτικών τελών αφού θα καλούνταν να πληρώσει πάνω από 30 ευρώ τον τόνο καπέλο στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Έτσι λοιπόν οι δήμαρχοι της Εύβοιας δημιούργησαν ένα ενιαίο μπλοκ αμφισβητώντας τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης του ΦΟΔΣΑ αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα σκηνικό που δεν υπακούει στον ρεαλισμό και στα δεδομένα που θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους αλλά αντίθετα υπακούει σε μια διαμορφωμένη κουλτούρα, όπως είπαν ορισμένοι, κατά συγκεκριμένων επιλογών, αφήνοντας να εννοηθούν ακόμη και περίεργα παιχνίδια στις πλάτες των δημοτικών αρχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα στελέχη που έρχονται από το παρελθόν και μετείχαν στην προηγούμενη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ένιωσαν την ανάγκη να υπερασπιστούν τις προηγούμενες επιλογές, χωρίς όμως να μπορέσουν να πετύχουν κάτι τέτοιο μιας και η ένταση των καταγγελιών είχε πάρει τρομακτικά χαρακτηριστικά.

Κρεσέντο Βάκα

Η δήμαρχος της Χαλκίδας κα Ελένη Βάκα ήταν πρωταγωνίστρια σε αυτό το σκηνικό το οποίο έγινε κεκλεισμένων των θυρών και σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε να γίνει κατά αυτό τον τρόπο για να μην διαρρεύσουν γεγονότα και αναφορές τα οποία ουσιαστικά μέχρι τώρα δεν φτάνουν ποτέ στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δήμαρχος Χαλκίδας υπογράμμισε σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους ότι έχει εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα διοίκηση του φορέα και μάλιστα είπε ότι το έχει διακηρύξει, το έχει πει και δεν αρνείται να το ξαναπεί πάρα πολλές φορές δημόσια, δεν έχει όμως καμία εμπιστοσύνη και πολύ δε περισσότερο δεν νιώθει ότι την συνδέει κάτι με τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κα Βάκα αμφισβήτησε και τα ηγετικά στελέχη του ΦΟΔΣΑ για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα πράγματα και ουσιαστικά τα κατηγόρησε ότι προσπαθούν να εγκλωβίσουν το διοικητικό συμβούλιο του φορέα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν κατα- λύσει άλλες επιλογές οι οποίες να είναι περισσότερο ρεαλιστικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μάλιστα αναλύοντας και τα οικονομικά μεγέθη η κα Βάκα υπογράμμισε με έμφαση πως «ο Δήμος της Χαλκίδας θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ» όπως χαρακτηριστικά επιμένουν οι πληροφορίες ότι είπε, τα οποία δεν τα έχει.

«Μιλάμε» φέρεται να είπε η κα Βάκα «για ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις κάπως αν υιοθετήσουμε αυτή τη λογική θα πρέπει οι πολίτες της Χαλκίδας να πληρώνουν υπέρογκα για τα απορρίμματα πέραν των όσων πληρώνουν μέχρι τώρα».

Πληροφορίες επιμένουν ότι η κα Βάκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ψιθύρους και διαφωνίες που υπάρχουν τόσο στην κοινωνία όσο και στο δημοτικό συμβούλιο για το τελικό κόστος που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκει-ται για ένα υπέρογκο κόστος που φτάνει τα 38,5 ευρώ.

«Θα προτιμήσω να παραιτηθώ μεσούσης της περιόδου που έχω εκλεγεί ως δήμαρχος παρά να αυξήσω τα ανταποδοτικά τέλη αυτή την περίοδο της κρίσης στους πολίτες» φέρεται να είπε η κα Βάκα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και μάλιστα η ίδια δείχνοντας την αποφασιστικότητά της τόνισε πως «είμαι αποφασισμένη να τα ρίξω τα σκουπίδια στη θάλασσα, στα ποτάμια, στα λαγκάδια, στα ρέματα και ας με πάνε φυλακή.

Εγώ αυξήσεις δεν πρόκειται να εισηγηθώ, δεν πρόκειται να βάλω. Ας κάνετε ότι θέλετε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μου, είναι και δικός σας» φέρεται να είπε η κα Βάκα, τονίζοντας ότι έλειπε ένας ευρύτερος προγραμματισμός όλα τα προηγού- μενα χρόνια για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ έτσι ώστε να υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα για τα απορρίμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου