Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Γ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ : "Αναρτώ αυτή την πληροφόρηση - σχόλιο, μπας και κάποιος ενδιαφερθεί."

Είδα πριν λίγο μια ανάρτηση του Γιάννη Παπουτσάνη του γνωστού-παλιού δημοσιογράφου σε τηλεοράσεις και εφημερίδες. Ο Γιάννης είναι τα τελευταία χρόνια μόνιμος κάτοικος Εύβοιας (Λιμνιώνας)και λέει ενδιαφέροντα πράγματα.



Γιάννης Παπουτσάνης

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές: στο χωριό Κυπαρίσσι από κεραυνό, και στην τοποθεσία Κακοπέρατο (μεταξύ Πολιτικών - Νεροτριβιάς - Δάφνης) αγνοώ την αιτία. Ευτυχώς, κυρίως λόγω της βροχής, οι πυρκαγιές αυτές "μαζεύτηκαν" σε ενα 24ωρο.

Σήμερα (ενώ μία ακόμη φωτια μαίνεται από το πρωί στη Ν. Εύβοια, στην περιοχή της Καρύστου) πέρασα από τις περιοχές αυτές, που είναι όμορρες με το δάσος που, στη μεγάλη έκτασή του, καταστράφηκε πέρυσι.

Κάνοντας, λοιπόν, τη διαδρομή: Ψαχνά - Κοντοδεσπότι - Ιερεμίας - Αγ. Σοφία - Λιμνιώνας, μέσα από χιλιαδες στρέμματα καμμένου πευκοδάσους διαπίστωσα ό,τι και πριν τον Αύγουστο του 2019:

1. Ούτε ένα φυλάκιο πυροσβεστικής, παρατηρητήριο ή πυροσβεστικό όχημα φυλακής κατά μήκος της διαδρομής. Για το Δασαρχείο ας μη συζητήσουμε καλύτερα. Εδώ και χρόνια έχει ειδοποιηθεί ώστε να τοποθετήσει σήμανση στην περιοχή του Λιμνιώνα για ελάφια κι ακόμη να φανεί. Τους λαθροκυνηγούς, όμως, τους ξέρει απέξω κι ανακατωτά. (Ή όχι;)

2. Τα καμμένα (εάν εξαιρέσουμε μικρό μέρος τους, απο τα Ψαχνά ως το Κοντοδεσπότι, το οποίο υλοτομείται) μένουν, τα περισσότερα όρθια, άλλα σπασμένα ή ριγμένα από τις μπουλντόζες, το χιόνι και τον άνεμο του χειμώνα, σκέλεθρα έτοιμα να ξαναρπάξουν. Ακριβώς δίπλα στο ελατόδασος που γλύτωσε.

3. Οι λοτόμοι, στο τμήμα που εργάζονται, έχουν σωριάσει δεκάδες καμμένους κορμούς προς εκμετάλλευση σε ντάνες, ανάμεσα σε χόρτα, μισοκαμμένα πεύκα και ελιές. Δίπλα και στη μονή Γοργοεπηκόου. Ετοιμα όλα για το πυρ - εξώτερον ή εσώτερον, δεν έχω ιδέα..

4. Στα πεύκα που γλύτωσαν ουδείς σκέφθηκε να απαγορεύσει τη συλλογή της ρητίνης. Τα σακκουλάκια βρίσκονται εκεί, μισογεμάτα στο μέσον κάθε κορμού, έτοιμα να ξαναβάλουν μπουρλότο σε κλαθε πεύκο που δεν κάηκε πέρυσι.

5. Αντιπυρικά έργα ούτε ένα. Καθαρισμός του δάσους, έστω κατά μήκος του δρόμου, ανέκδοτο για αφελείς. Αντιπυρικές ζώνες ούτε μία. Ο,τι έγινε, του σκοτωμού, πέρυσι για την ανάσχεση της πυρκαγιας που ήταν σε εξέλιξη. Τα δέντρα που γκρεμίστηκαν προκειμένου να σχηματιστούν ζώνες, βρίσκονται παρατημένα εκεί που τα έριξαν, έτοιμα προσανάματα για μια νέα πυρκαγιά που θα αποτελειώσει την καταστροφή.

6. Για τη ΔΕΗ μην πούμε κάτι, έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται τίποτα.

7. Για τα τοπικα και πανελλαδικά ΜΜΕ επίσης μην πούμε κουβέντα. Για τα μεν ντόπια ξόβυζα δεν παίζουν στην περιοχή, για τα δε αθηναϊκά η Δυναστεία μετακόμισε στην Αθήνα.

8... και τέλος. Τροφή για σκέψη, ακόμη και για ανόητους ή μυελοφυγόδικους: η περισυνή πυρκαγιά ήταν η πέμπτη μέσα σε τέσσερα χρόνια στην ίδια περιοχή. Η περυσινή στις 13 Αυγούστου ήταν η πλέον καταστροφική. Η προπέρσινη, στις ... 12 Αυγούστου 2018 (κάτι συμπτώσεις, ρε παιδί μου) περιορίστηκε μεταξύ Ψαχνών, Σταυρού (Βέρτουρα) και Κοντοδεσποτίου - το οποίο απογύμνωσε. Οι δύο - τρεις προηγούμενες, εκεί παρά δίπλα, στον οικισμό "Χλόες", όπου, ανάμεσα στα πεύκα βλέπεις πια χαραγμένους δρόμους με ...πινακίδες! Οι εφετινές πυρκαγιές (Κυπαρίσσι και Κακοπέρατο) κι αυτές στην ίδια περιοχή. Δεν χρειάζεται να εισαι ο Γουότσον, έτσι δεν είναι;

Για να τελειώνουμε. Δεν έχω διάθεση να λοιδωρήσω κανέναν κυβερνητικό παράγοντα που δηλώνει ότι "εφέτος είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι από πέρισυ". Δεν με απασχολεί καθόλου η αφασία (ιδιοτέλεια ή ανικανοτητα) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε σε επίπεδο Δήμου είτε Περιφέρειας - ας τα βρουν με εκείνους που τους εξέλεξαν. Δεν δίνω, επίσης, δεκάρα τσακιστή για τα τοπικά μικροσυμφέροντα και τις ψιλοσυνωμοσίες, για τα καλά και συμφέροντα των εκλογέων της περιοχής ή των βουλευτών της Εύβοιας που δεν ξέρουν κατά πού πέφτει αυτό το κομμάτι του δάσους. Επειδή, όμως, η εναπομείνασα Δίρφυ, όσο αραιοκατοικημένα ψηφαλάκια διαθέτει ώστε να τη γράφει ο πάσα εις εκεί που δεν (και τα λοιπά) είναι τόπος όλων μας, επειδή είναι πανέμορφη, επειδή αποτελεί πνεύμονα της κορεσμένης Αττικής και επειδή, δεν μπορεί, διάβολε, ο κάθε δήμαρχος, περιφερειάρχης, βουλευτής, δημόσιος λειτουργός συν η γενική κυβέρνηση να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αναρτώ αυτή την πληροφόρηση - σχόλιο, μπας και κάποιος ενδιαφερθεί.

Κι αν δεν μπορεί ο Χαρδαλιάς, έστω ο Τσιόδρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου