Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Νέο μπλόκο ΣτΕ στον οικισμό δικαστών και εισαγγελέων στην Εύβοια

Δεν θα προχωρήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στην έγκριση πολεοδομικού σχεδίου του οικισμού έκτασης 106.802 τ.μ. που έχει στη θέση Κονταρράδες των Ροβιών στην Εύβοια η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων.

Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι πρέπει να απόσχει από την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου π.δ., «έως ότου υποβληθούν από την διοίκηση συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω περιοχή».

Έτσι, η ΕνΔΕ, οκτώ χρόνια μετά και πάλι απέτυχε στη νέα της προσπάθεια έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού της, στην θέση Κονταρράδες – Πευκιάς – Κάτω Πευκιάς των Ροβιών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνη Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας, άφησαν ένα μικρό ενδεχόμενο μελλοντικής, κατ΄ εξαίρεση, έγκρισης πολεοδόμησης της περιοχής.

Το εν λόγω διάταγμα αφορούσε τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, τις οδούς, τους πεζόδρομους, τους κοινόχρηστους χώρους, τους χώρους αθλητισμού και παιδικής χαράς, ο χώρος εκκλησίας και εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, όπως και ο χώρος αντλιοστασίου, δύο εκτάσεων (56.469 τ.μ. και 50.333 τ.μ.). Η έκταση είναι μέσα σε θεσμοθετημένη Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) που καθορίστηκε με την από 1211.2001 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με νεότερη (8.12.2003), που επιτρέπει να πολεοδομηθεί ως περιοχή β΄ κατοικίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 89/2020 γνωμοδότησή τους αναφέρουν ότι δεν προκύπτει εάν για την επίμαχο ΠΕΡΠΟ υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο ισχύον για την περιοχή περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και συγκεκριμένα στο αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που εγκρίθηκε το έτος 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου