Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Η ΕΕ αυτοκτονεί για χάρη των ΗΠΑ-Ζελένσκι


Σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον με τον χειρότερο, συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε διαδεδομένο κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, σε επιδείνωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που άφησε η πανδημία και επανεμφανίζονται στην Κίνα, οδηγούμαστε σε εκτεταμένο στασιμοπληθωρισμό, που δεν θα μοιάζει με ό,τι ξέραμε στο παρελθόν.Τα πράγματα είναι ήδη εκτός ελέγχου, η καταιγίδα είναι μπροστά μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει σφοδρότερη. Η όποια περιοριστική νομισματική πολιτική, με τις αυξήσεις επιτοκίων που άρχισαν και θα συνεχιστούν, ελάχιστα μπορεί να συμβάλει στην τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, παρά μόνο μερικώς στην ύφεση, που αυτή όμως θα προέλθει κυρίως, όπως και ο πληθωρισμός, από παράγοντες και πολιτικές στην πλευρά της προσφοράς και παραγωγής.

Ξέρουμε πως με περιοριστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, με μειούμενη ενεργό ζήτηση, λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης, ο πληθωρισμός υποχωρεί, με όποιες υφεσιακές επιπτώσεις. Όμως εδώ δεν είναι αυτή η περίπτωση. Οι κύριες αιτίες του βρίσκονται σε παράγοντες που επιδεινώνουν τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, με ελλείψεις, καθυστερήσεις, αυξημένα κόστη παραγωγής και μεταφοράς, με απρόβλεπτες καθημερινές αναστατώσεις πολιτικών αποφάσεων, κυρώσεων, τορπιλισμού κάθε διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, σε ένα πολεμικό περιβάλλον του οποίου η δημιουργία επιδιώχθηκε εδώ και πολλούς μήνες.

Με την κηδεμονία των ΗΠΑ, 40 χώρες σύρονται υποτακτικά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά της Ρωσίας, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, ρατσιστικό σε ότι ρωσικό, με το σκοπό την υποταγή της Ρωσίας, την απομόνωση, την περικύκλωση και συντριβή της, ώστε να μην μπορεί να αντισταθεί στην αμερικάνικη κυριαρχία. Για το σκοπό αυτό, με άκριτα η Ευρώπη, κατέστρεψε το περιβάλλον συνεργασίας δεκαετιών ευρωρωσικού εμπορίου, αμοιβαία επωφελούς, έχτισε και υψώνει συνεχώς τείχη διχασμού και μισαλλοδοξίας, πρωτοφανή στην ιστορία της, δημιουργώντας νέο ψυχροπολεμικό περιβάλλον απέναντι στη Ρωσία.
Στους πολίτες οι λογαριασμός

Με έξωθεν εντολές, η Ευρώπη λειτουργεί προφανώς σε βάρος των πολιτών της. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα τεράστια κόστη των αμερικανικών τυχοδιωκτισμών. Το πλέον ανυπόληπτο πολιτικό προσωπικό που είχε ποτέ η Ευρώπη σε επίπεδο χωρών και ευρωπαϊκών θεσμών (υπηρετώντας τις αμερικανικές εντολές με πρωτοφανή τύφλωση) επιδιώκει την καταστροφή του ενεργειακού της εφοδιασμού δεκαετιών από την πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη σε ενεργειακά προϊόντα που συνορεύει μαζί της.


Αυτό το πλεονέκτημα, θέλουν να το μετατρέψουν σε μειονέκτημα. Ακυρώνονται πανάκριβες υποδομές με αμερικανική υπαγόρευση (όπως π.χ. ο αγωγός Nordstream 2, κόστους 11 δις) που μεταπολεμικά στηρίζουν την ενεργειακή της ασφάλεια αξιόπιστα, απρόσκοπτα, φθηνότατα, χωρίς ποτέ κανέναν εκβιασμό. Ακυρώνεται ένας βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ευημερίας. Κανείς δεν τους τα έκοψε ποτέ, μόνοι τους τώρα θέλουν να τα κόψουν, να πληρώσουμε όποιο κόστος για να απεξαρτηθούμε από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, για να εξαρτηθούμε από άλλες αβέβαιες, μακρινές, πανάκριβες πηγές, όπως αυτές που προσφέρει το αμερικανικό λόμπι, που ούτε μπορεί, αλλά ούτε και πρέπει, λόγω δυνατοτήτων παραγωγής και κόστους, να μας καλύψει.
"Εθνική Δημιουργία": Κι άλλος ένοικος στην δεξιά πολυκατοικία

Αυτό, γιατί οι αμερικανικοί στόχοι είναι αυτόματα και ευρωπαϊκοί. Με τα αλλεπάλληλα εβδομαδιαία δελτία κυρώσεων, που πυροδοτούν όλες τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, των μεταλλευμάτων και ειδών διατροφής που εκτοξεύουν τον πληθωρισμό, όπου κυριαρχεί παγκοσμίως η Ρωσία, καλλιεργούν μεταξύ τους τις ψευδαισθήσεις (που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει) πως θα στραγγαλίσουν οικονομικά τη Ρωσία, ώστε χωρίς τα ευρωπαϊκά έσοδα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Είναι αυτονόητο πως η εκτίναξη τιμών στις παραπάνω κατηγορίες προϊόντων, φέρνει πολύ περισσότερα έσοδα στη Ρωσία και το ρούβλι ισχυροποιείται σήμερα σε ισοτιμία με το ευρώ και το δολάριο, στο υψηλότερο των δύο τελευταίων ετών. Πώς μπορείς να στραγγαλίσεις οικονομικά μια μεγάλη χώρα, όταν πίσω από το νόμισμά της βρίσκεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας με τα πλέον περιζήτητα στην παγκόσμια οικονομία ενεργειακά προϊόντα, με τεράστιες συμφωνίες αγοράς από τις μεγάλες ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Ασία και την Λατινική Αμερική; Όταν ακόμα είναι ο μεγάλος εξαγωγέας τόσων πολύτιμων μετάλλων, σιτηρών, λιπασμάτων, βασικών προϊόντων διατροφής;

Υποταγή στις ΗΠΑ

Αυτοπαγιδευμένοι στην πολεμική υστερία κατά της Ρωσίας και τις αυταπάτες συντριβής της, οι Ευρωπαίοι στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για παράταση της καταστροφής της και επιβάλουν κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τους πολίτες τους, που συνδυάζεται με τεράστιες ποσότητες προπαγάνδας προκειμένου να το αποδεχθούν αγόγγυστα, σαν κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί, σαν φυσικό φαινόμενο, όπως η πανδημία!

Πάντα οι πόλεμοι της Δύσης, συνοδεύονταν από εκτεταμένη τηλεοπτική προπαγάνδα για να δικαιολογηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, βαρβαρότητες και ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Συρία και αλλού. Για να προλάβουν τη διογκούμενη αγανάκτηση, προσπαθούν με εξαντλημένα από την πανδημία δημοσιονομικά πυρομαχικά και με νέο δανεισμό σε αυξανόμενο κόστος, να αντιμετωπίσουν το πληθωριστικό τσουνάμι των Ευρωπαϊκών αποφάσεων με επιδοματικές πολιτικές, πλαφόν στη χονδρική, πλαφόν στη λιανική, χωρίς να αναφέρουν ποιος θα πληρώσει την αυξανόμενη διαφορά: Φυσικά το κράτος, κάτι που ποτέ δεν έκανε στην πετρελαϊκή κρίση του 1979-1981!

Με την εκτόξευση τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα ενεργειακά και μη, η χώρα φτωχαίνει, πρέπει να δώσει περισσότερες ποσότητες προϊόντων της για ίδιες ποσότητες εισαγόμενων. Όμως αν στους εξοντωτικούς λογαριασμούς του ρεύματος χορηγηθούν επιδόματα ελάφρυνσης, σε όλες τις άλλες κατηγορίες προϊόντων που όλων οι τιμές αυξάνουν και θα αυξάνουν, τι θα χορηγηθεί; Έχουν επίγνωση πού μας πάνε; Όμως η επόμενη χειρότερη αυταπάτη είναι πως το πρόβλημα θα είναι προσωρινό.

Όταν σε λίγο υποκύψει η Ρωσία και απεξαρτηθούμε από τα φθηνά ενεργειακά της προϊόντα με τα πανάκριβα αμερικανικά ή άλλων πηγών, τα πράγματα θα επανέλθουν και η ευρωπαϊκή ευημερία θα αποκατασταθεί. Όμως το νέο τείχος του διχασμού που χτίζεται στην Ευρώπη δε θα πέσει. Η ψυχροπολεμική πολιτική της ρωσοφοβικής κυβέρνησης Μπάϊντεν δεν πρόκειται να αλλάξει. Η υποταγή των πάντων στην αμερικανική κυριαρχία θα συνεχίσει να αποτελεί στόχο με κάθε μέσο και επιδίωξη.

SL press


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου