Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Η Δικαιοσύνη ξηλώνει το «πουλόβερ» της Σοφίας Νικολάου από τις φυλακές....


Η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής καρατόμησε όλους τους έμπειρους διευθυντές και αρχιφύλακες, τοποθετώντας «αρεστούς» στις θέσεις τους. Η Δικαιοσύνη αποκατέστησε έναν προς έναν όλους όσοι προσέφυγαν και υποχρεώνει τον νέο γ.γ. να εκτελέσει τις αποφάσεις της

Ηταν Ιούνιος του 2020 όταν εν μέσω πανδημίας η νυν υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ., πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου ΠροΠο, αφού τακτοποίησε τις διάφορες φιλικές της εταιρείες με τις απευθείας αναθέσεις, ξήλωσε όλους τους έμπειρους διευθυντές και αρχιφύλακες φυλακών για να τοποθετήσει εκεί με το έτσι θέλω τα «ατακτοποίητα» κομματικά στελέχη, άσχετα με τα προσόντα τους και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που γεύτηκαν για ακόμα μία φορά τον βαρύ πέλεκυ του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας.

«Στις 11/6 η γραμματεία της Σοφίας Νικολάου ανακοίνωσε την “κατεπείγουσα” απόφασή της, με γνώμονα την υποτιθέμενη εύρυθμη λειτουργία των φυλακών και πάντα στο πλαίσιο της... αξιοκρατίας, να αλλάξει τους διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους των φυλακών. Ολα αυτά μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο 4369/2016 περί αξιολόγησης και διαφάνειας επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο», γράφαμε στις 15/6/20 («Φυλακές-τσιφλίκι του κράτους της Δεξιάς»).

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχαν τότε αντιδράσει με ανακοινώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή. Η κ. Νικολάου δεν πτοήθηκε φυσικά και προχώρησε στις καρατομήσεις και στους νέους διορισμούς. Να όμως που τώρα η Δικαιοσύνη δικαιώνει έναν προς έναν τους διωγμένους και υποχρεώνεται πλέον ο νέος γ.γ. Κ. Παπαθανασίου (στέλεχος της Ν.Δ. που επίσης δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο των φυλακών και επίσης δεν είχε καταφέρει, όπως και η προκάτοχός του, να εκλεγεί βουλευτής) να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.


Το 2020, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠροΠο το όργιο κομματικών τοποθετήσεων προϊσταμένων στα Καταστήματα Κράτησης. Στην ερώτηση γινόταν ειδική αναφορά στις περιπτώσεις των Καταστημάτων Κράτησης Τρικάλων και Αγιάς (Χανίων). Ανάλογη ερώτηση είχε υποβάλει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το γεγονός ότι τα νέα στελέχη ήταν όλοι μέλη εκλεγέντες ή μη με την παράταξη της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.).

Σφοδρότερη όλων όμως ήταν η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών (ΟΣΥΕ) που κάθε άλλο παρά διακρίνεται για φιλοσυριζαϊκή προτίμηση. «Η καρατόμηση αρκετών συναδέλφων, όπως αυτές του Δημήτρη Αποστολάκη, διευθυντή στο ΑΚΚ Κασσάνδρας, και του Χρήστου Κλιάρη, αρχιφύλακα Λάρισας, θα τους στοιχειώνουν. Ακόμα και κάποια στελέχη της ΔΑΚΕ, θεωρώντας ότι τέτοιες πρακτικές τούς ξεπερνούν, αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαχωρίσουν τη θέση τους. Δυστυχώς όμως δεν είναι απλά θέμα παλαιοκομματικής συμπεριφοράς, αλλά απόπειρα παλινόρθωσης των πλέον συντηρητικών πρακτικών της δεκαετίας του 1960 και της ΕΡΕ».

Το χειρότερο –αν υπάρχει– ήταν ότι αποκαταστάθηκαν ακόμα και εκείνοι που είχαν απομακρυνθεί λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων και ανικανότητας. Σε όλες τις ερωτήσεις και τις ανακοινώσεις υπήρχαν οι κραυγαλέες περιπτώσεις καρατομήσεων 17 διευθυντών, 16 αρχιφυλάκων, ενώ παρακάμφθηκε χωρίς καμιά δικαιολογία σειρά προσόντων που ο Νόμος απαιτεί προκείμενου να αναλάβει κάποιος παρόμοια θέση.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν πτοείται από τέτοιες μικρολεπτομέρειες, όπως, π.χ., δικαστικές αποφάσεις, συνεχίζοντας την παράνομη σάρωση του Δημοσίου, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Ο νόμος: Η ισονομία και η αξιοκρατία στην κάλυψη των θέσεων ευθύνης αποτελούν συνταγματικές αρχές. Ειδικότερες εκφάνσεις τους είναι η ελεύθερη σταδιοδρομία στις δημόσιες θέσεις, κατά τον λόγο της προσωπικής αξίας και ικανότητας του κάθε υπαλλήλου (άρθρο 4 παρ. 1 και 4 και άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), η διαφάνεια (άρθρο 103 παρ. 7 του Συντάγματος) που, κατά την έννοιά της, καταλαμβάνει όχι μόνο τη διαδικασία εισόδου στο υπαλληλικό σώμα αλλά και τις εν γένει δίκαιες διαδικασίες εξέλιξης (προαγωγή ή ανάθεση καθηκόντων) των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, η εικόνα πελατειακού κράτους και κομματοκρατίας δημιουργεί αντικίνητρα για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών με υψηλά προσόντα και προοπτική υπηρεσιακής εξέλιξης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών δεν έχουν συνέπειες μόνο στους αποπεμφθέντες και υποβιβασθέντες υπαλλήλους προσωπικά, αλλά γενικότερα στο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο εμφανίζεται να αναθέτει θέσεις ευθύνης μόνο σε κομματικούς φίλους.

● Η Σοφία Νικολάου: Με την 3901/11-6-2020 απόφασή της αποπέμφθηκε μεγάλο μέρος προϊσταμένων Διεύθυνσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, χωρίς καμιά ουσιαστική και νόμιμη αιτιολογία, και αντικαταστάθηκε από άλλους με μοναδικό προσόν την κομματική ένταξη στον «στρατό» της Ν.Δ. Στις τοποθετήσεις δεν τηρήθηκε η αξιοκρατία καθώς επελέγησαν πρόσωπα που είτε διέθεταν λιγότερα τυπικά προσόντα είτε μικρότερη υπαλληλική εμπειρία είτε καμιά εμπειρία διοίκησης (σε θέση ευθύνης).

● Η Δικαιοσύνη: Οι πρώτες έξι (6) αποφάσεις που εκδόθηκαν κάνουν δεκτές τις προσφυγές των υπαλλήλων εντοπίζοντας την παρανομία στην απόφαση της Σοφίας Νικολάου, την οποία ακυρώνουν. Ειδικότερα, με τις υπ’ αριθμ. 1115/2021 και 1119/2021 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώθηκαν οι τοποθετήσεις διευθυντών στα Καταστήματα Κράτησης Τρικάλων και Αγιάς (Χανίων) καθώς αυτές έγιναν κατά παράβαση νόμου.

Ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις του Διοικ. Εφετείου Αθηνών με τις οποίες ακυρώθηκαν οι αποφάσεις

■(158/2022) για τη θέση διευθυντή του Κ.Κ. Κασσάνδρας,

■ (180/2022) για θέση τμηματάρχη Οικονομικών στο Κ.Κ. Θεσσαλονίκης,

■ (155/2022) για τη θέση αρχιφύλακα στο Κ.Κ. Τρίπολης,

■ (185/2022) για τη θέση αρχιφύλακα στο Κ.Κ. Κέρκυρας.

● Ο γ.γ. Παπαθανασίου: Από τις παραπάνω αποφάσεις οι δύο πρώτες (θέσεις διευθυντών στα Κ.Κ. Αγιάς και Τρικάλων) εκτελέστηκαν ήδη από τον διάδοχο της κ. Νικολάου, τον κ. Παπαθανασίου. Τώρα όμως οφείλει να απαντήσει και κατά πόσο θα εφαρμόσει το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που αποκαθιστούν τη νομιμότητα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου