Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Γ. ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ: "Τελικά, ο ασθενέστερος παραδοσιακά που είναι ο οφειλέτης, υφίσταται αδικαιολόγητη και υπέρμετρη επιβάρυνση" (ακούστε)


Να ανασταλεί η εφαρμογή των  διατάξεων, μέχρι την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ετσι οι οφειλέτες θα έχουν την ευχέρεια να ενημερωθούν επαρκώς για τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού και να συλλέξουν ανεμπόδιστα τα απαιτούμενα στοιχεία, εκτός των αυστηρών χρονικών πλαισίων, προς το σκοπό της δίκαιης εξέτασης της υπόθεσής τους. 

Ακούστε τι είπε στην Ναντίν Γρηγορίου...



Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τίτλο “Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης”,

Σύμφωνα με διατάξεις αυτού του νόμου προβλέπεται πως :

όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), η συζήτηση των οποίων έχει προσδιοριστεί για μετά την 15-6-2021 θα πρέπει υποχρεωτικά να επαναπροσδιοριστούν, προκειμένου να συζητηθούν σε συντομότερη δικάσιμο.

Αρχικά συμφωνούμε με το ότι πρέπει σε εύλογο διάστημα να εκδικάζονται οι υποθέσεις, όχι όμως εις βάρος των πολιτών, αρκεί να υπάρχει το προσωπικό για να επιτευχτεί αυτό, γιατί:

· Τελικά, ο ασθενέστερος παραδοσιακά που είναι ο οφειλέτης, υφίσταται αδικαιολόγητη και υπέρμετρη επιβάρυνση καθώς μέσα σε ένα ασφυκτικά σύντομο χρονικό πλαίσιο, θα πρέπει να προβεί στη συλλογή πλήθους εγγράφων από αρμόδιες ΔΟΥ, υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία και τράπεζες. Την στιγμή μάλιστα που οι πιστωτές έχουν ήδη πρόσβαση στο περιεχόμενο των περισσότερων από τα στοιχεία αυτά, ως αποτέλεσμα της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου των αιτούντων προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3869/2010(Νόμου Κατσέλη)

· Με την διάταξη αυτή ο οφειλέτης υποχρεούται να υποβάλει αίτηση επαναπροσδιορισμού στην πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να αναλάβει εκ νέου το κόστος επικαιροποίησης της αίτησής του.

· Όλα δε τα παραπάνω, θα πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια ισχύος μέτρων για την προστασία από την πανδημία, εντός της περιόδου απαγόρευσης μετακίνησης, κατά την οποία οι περισσότερες υπηρεσίες υπολειτουργούν και εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας για παράταση των μέτρων, δεδομένου ότι προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού για αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι και την 31η/12/2014 ξεκινάει την 1η/12/2020 και λήγει την 15η/1/2021.



Η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ ζητάει από την Κυβέρνηση :



- Να αναστείλει την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, μέχρι την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, έτσι ώστε οι οφειλέτες να έχουν την ευχέρεια να ενημερωθούν επαρκώς για τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού και να συλλέξουν ανεμπόδιστα τα απαιτούμενα στοιχεία, εκτός των αυστηρών χρονικών πλαισίων, προς το σκοπό της δίκαιης εξέτασης της υπόθεσής τους.

- Να υπάρξει επαρκή στελέχωση των δικαστηρίων στα οποία παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων του Ν.3869/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου