Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ν. ΓΕΡΟΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: "Με επιμονή και αποφασιστικότητα, χτίζουμε το μέλλον ΜΑΣ με καινούργια, ανθεκτικά υλικά"

Μια προκατάληψη, άθραυστη κι αλεξίσφαιρη, πέφτει ανάμεσα στη ζωή που αναγκαζόμαστε και στην άλλη που θα επιθυμούσαμε να ζούμε, σαν παραπέτασμα.
Η μέθοδος του “ΑΡΑ” Οδυσσέας ΕλύτηςΦίλες και φίλοι
Η τιμητική πρόταση που δέχτηκα από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό να συμμετέχω ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού “Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας”, βρήκε εύφορο έδαφος, στο «χρόνιο» και έντονο ενδιαφέρον μου για τα κοινά, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε «χωροθετηθεί στο εκλέγεσθαι», κυρίως λόγω της πεποίθησής μου, ότι δε μπορείς να επιζητάς την καταξίωση στη συνείδηση των συμπολιτών σου, αν δεν την έχεις προσεγγίσει σε επαρκή βαθμό, στο χώρο της επαγγελματικής δράσης σου. Άλλος ένας παράγοντας που με οδήγησε στην απόφαση να απαντήσω θετικά, ήταν η θητεία που έχει διανύσει και ο ίδιος ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, η διαδρομή της οποίας, με έχει πείσει, για την εργατικότητα, το ήθος αλλά και την αποτελεσματικότητά του.
Η πολύχρονη ενασχόλησή μου ως μάχιμος δικηγόρος και μάλιστα με ιδιαίτερη ενασχόληση σε τομείς του Δικαίου που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων και των προβλημάτων τους με τη Διοίκηση, με φέρνει σε καθημερινή επαφή με τα ουσιαστικά και καθημερινά προβλήματα των πολιτών, με κορυφαία, την ανεργία και την απειλή της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού που αυτή εμπεριέχει, αλλά και την προβληματική (εν πολλοίς, ανασχετική κάθε αναπτυξιακής δράσης) λειτουργία των δομών, τόσο σε επίπεδο κεντρικής, όσο και περιφερειακής (αποκεντρωμένης), άσκησης της εξουσίας.
Πιστεύω πως κάθε (κεντρική ή αποκεντρωμένη – πάντοτε συλλογική) δράση, οφείλει να έχει επίκεντρο τον πολίτη, να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την πρόοδό του, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή του γενικότερα, στην άσκηση τοπικής ή περιφερειακής πολιτικής, αλλά και ειδικότερα, στην αναπτυξιακή στόχευση της τοπική/περιφερειακής οικονομίας, με την τόνωση της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Η συστράτευση μου λοιπόν σ’ αυτό το εγχείρημα όχι μόνο είναι συμβατή με τις αντιλήψεις και τις αρχές μου, αλλά μου δίνει επίσης τη δυνατότητα να συνδράμω στην συνέχιση του πολύ σημαντικού έργου που προηγήθηκε, αλλά και στην διατύπωση και υλοποίηση μιας σειράς νέων στοχεύσεων, στη βάση των υφιστάμενων και αδήριτων αναγκών του παρόντος, αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, τις οποίες οφείλουμε να αντιληφθούμε έγκαιρα και να τις εκμεταλλευτούμε – όχι ως διοίκηση, αλλά ως τοπική/περιφερειακή κοινότητα – λειτουργώντας ένα σύγχρονο και εν τέλει λειτουργικό αναπτυξιακό μοντέλο.
Η χρόνια ανάγκη για αναπτυξιακή επανεκκίνηση, την οποία πολλοί επιζητούν μοιρολατρικά, με το βλέμμα στραμμένο στην κεντρική εξουσία, μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετηθεί, υπηρετώντας βέβαια και τον εθνικό σκοπό, μέσα από την τοπική-περιφερειακή άσκηση πολιτικής. Οι αρμοδιότητες υπάρχουν και αναμένουν τις αποφάσεις μας, αλλά και την υλοποίησή τους.
Καίριος πυλώνας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας:
- Ιστορική παράδοση. Εφάμιλλη και παράλληλη χρονικά με αυτήν του Αρχαίου Κόσμου.
- Aπαράμιλλο και πολυποίκιλο φυσικό κάλος, ιδιαίτερα ιστορικά μνημεία και σημαντικότατα θρησκευτικά προσκυνήματα, που μπορούν να «στηρίξουν» πολλά είδη τουρισμού (θερινό και χειμερινό, οικοτουρισμό, ενάλιο, θρησκευτικό).
- Χωρική εγγύτητα στην πρωτεύουσα. Ένα στοιχείο που μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιολογηθεί στο βαθμό που πρέπει, με αποτέλεσμα τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει να είναι ελάχιστα, περισσότερα δε τα προβλήματα.
- Πρωτογενής τομέας: Η Εύβοια υπήρξε σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και η επανάκαμψη σε αντίστοιχους ρυθμούς, είναι επιτακτική, με την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της μορφολογίας της, του φυσικού πλούτου και την στήριξη των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
- Ενέργεια: ο τόπος μας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους ανάπτυξης-εκμετάλλευσης νέων («πράσινων») πηγών ενέργειας, ωστόσο τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι τοπικές κοινωνίες, τυγχάνουν μηδαμινά. Ως προς αυτό ο νεοπαγής θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων που αποτελεί από πολλού, ευρωπαϊκή και διεθνή σταθερά στον ενεργειακό χάρτη, εντάσσει στην εσωτερική νομοθεσία για την ενέργεια, την τοπική αυτοδιοίκηση, από τη θέση παραγωγού ή/και εμπόρου διανομέα ενέργειας, προκειμένου να αναλαμβάνει και αναπτύσσει ενεργειακές δράσεις, αποδίδοντας άμεσα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Η αποστασιοποίηση από τα βολικά στερεότυπα που οδηγούν σε καθυστέρηση και τέλμα τον τόπο μας και η επιμονή στην ποιότητα, σε νέες ιδέες που θα αφορούν σε διατύπωση στοχεύσεων, σε λήψη αποφάσεων, αλλά και στην άμεση υλοποίησή τους, με σύγχρονα εργαλεία, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για αναπτυξιακή πορεία.
Στη ζοφερή πραγματικότητα της κρίσης, που ανέτρεψε ισορροπίες και γκρέμισε σταθερές στη ζωή μας, αυτή η προσέγγιση δεν συνιστά πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη. Με επιμονή και αποφασιστικότητα, χτίζουμε το μέλλον ΜΑΣ με καινούργια, ανθεκτικά υλικά, αφήνουμε πίσω το παλιό και το φθαρμένο, αλλά και την καταστροφική παθητικότητα, την αναμονή της ενεργοποίησης άλλων, οι οποίοι δεν ξέρουν και, ως εκ τούτου, δε μπορούν.

“Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας”

Με εκτίμηση

Νίκος Δ. Γεροκωνσταντής

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου