Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Κώστας Μαρκόπουλος "Επίθεση στους βουλευτές της ΝΔ και Περιφερειάρχη λόγω ..ΤΕΡΝΑ!!" (ΑΠΟΨΗ)


Απολύσεις στην Τερνα. Λίγες σκέψεις. Τροφή και πρόκληση για αυτό που έρχεται..


Η πανδημία θα φέρει ύφεση και οικονομικούς κλυδωνισμους. Όλα τα κράτη ετοιμάζονται να στηρίξουν την αγορά επαγγελματίες, εταιρείες κ εργαζόμενους. 
Η ΕΕ αργεί αλλά κάποια στιγμή ο τοκετός των κεφαλαίων θα περαιωθει ελπίζω πλούσια.. Στα ΜΜΕ διαβάζουμε για δις στήριξης, για απαγόρευση απολύσεων έναντι ανάληψης από το κράτος τμήμα των βαρών, για φορολογικές ελαφρυνσεις, για αντιρροπιστικες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κλπ. Ως εδώ καλά. Στην θεωρία άριστα.

Στην πράξη όμως; όταν η Τερνα ανακοίνωσε απολύσεις και πρακτικά αναστολη εργασιών παραγωγής όλα τα παραπάνω έγιναν αέρας κοπανιστός. Όλη η θεωρία και όλα όσα τόσο καιρό διαβάζαμε έμεινε στα λόγια και στα άυλα κείμενα κονδύλοφορων μειωμένης ευθύνης.

Για το πολύ απλο λόγο ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν εμποδίζει το λουκέτο. Τα πιο ουσιαστικά μέτρα που είναι η απάλειψη της προκαταβολής φόρου για φέτος, η μείωση του ΦΠΑ και η κάλυψη των εργαζομένων 50-50 με την πολιτεία δεν έχουν νομοθετηθει ωστε να υπάρχει βάση ουσιαστικής στήριξης. . Και γιατί στην...τηλεδιασκεψη με την εταιρεία μόνο ευχολόγια ακούστηκαν για επάνοδο μετά την κρίση κλπ.
Η ευθύνη βαραίνει τους όμως των κυβερνητικών βουλευτών και της Περιφέρειας που πήγαν στις συσκέψεις αοπλοι και άβουλοι. Πιθανώς κάποιοι να ήθελαν κιόλας να κάνουν καμμια γνωριμία...αφου είναι και άσχετοι και άγνωστοι. Εξάλλου για κάποιους η πολιτικη είναι μια καλά αμοιβομενη εργασία για καλές γνωριμίες..

Κάνεις δεν θυμησε το κόστος που η πολιτεία έχει αναλάβει για να στηθεί η παραγωγή. Άδειες, δρόμοι, λιμάνι κλπ. Δεν ομιλώ για ηθικές δεσμεύσεις που δεν υπάρχουν στις επενδύσεις αλλά για ουσιαστικές υποχρεώσεις για εταιρείες που αντλούν δύναμη και χρήμα από τις δημόσιες επενδύσεις. Με ευχολόγια και χαιδεματα η χώρα δεν πρόκειται να σταθεί όρθια στην κρίση που έρχεται με ταχύτητα.
Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης μόνο αλλά είναι και των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και της Περιφέρειας που έχει ρόλο κυβερνητικό. Είτε απόντες είτε χαριτωμένοι και διαπιστωτικοι, σαν να πήγαν εκδρομή, έχουν τεράστια ευθύνη για την πολιτική τους αφλογιστια.
Η πολιτικη είναι μεγάλη αποστολή και ευθύνη στα δύσκολα. Και σε αυτή την δύσκολη περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν ένοιωσαν την παραμικρή στήριξη.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αριστερός στην ιδεολόγια για να προτάξει την τύχη εκατοντάδων εργαζομένων. Αρκεί να είναι λογικός και κυρίως λαϊκός πολιτικός. Να μην είναι μπολιασμενος από νεοφιλελευθερες δοξασίες που δεν "βλέπουν" τον εργαζόμενο πάρα μόνο την αξία των κεφαλαίων στην ανάπτυξη.

Προσωπικά πιστεύω πως το λουκέτο της Τερνα δεν έπρεπε να κλειδώσει. Είναι άδικο και έπρεπε να υπάρξουν άμεσα αντιροπιστικα μέτρα και πίεση στην εταιρεία.

Κάτι που ούτε καν διακριναμε.
Η Εύβοια έχασε πρώτη την μάχη. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι μάλλον η Λαρκο. Ούτε εκεί βλέπω ετοιμασίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου