Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Οι πολιτικοί τραβάνε την πρίζα στα αιολικά στη Γερμανία - Ούτε μια προσφορά για αιολικά στον τελευταίο διαγωνισμό ΑΠΕ!

Τις έντονες ανησυχίες που έχουν με πολλές αφορμές το τελευταίο διάστημα διατυπώσει οι εταιρείες και οι εκπρόσωπου του κλάδου των αιολικών ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα του τελευταίου κοινού διαγωνισμού για φωτοβολταϊκά και αιολικά στη Γερμανία.


Ο διαγωνισμός αφορούσε έργα συνολικής ισχύος 200MW. Οι 103 προσφορές που κατατέθηκαν αφορούσαν συνολική ισχύ 514,015 ΜW. Μέχρις εδώ, όλα φαίνεται να πήγαν καλά, ο διαγωνισμός κρίνεται επιτυχημένος, η προσφορά υπερκαλύφθηκε, τα έργα θα αναπτυχθούν, ιδίως από τη στιγμή που μιλάμε για μια ώριμη αγορά, όπως η γερμανική.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Κι αυτό γιατί και οι 103 προσφορές ήταν για Φ/Β!Για να το πούμε αλλιώς, δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά για αιολικά...

Υπό αυτό το πρίσμα, οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Enercon Hans-Dieter Kettwig στην Süddeutschen Zeitung, που περιέγραφε μια ζοφερή για τις εταιρείες του κλάδου πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα, αποκτούν ίσως ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Kettwig: “Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση για εμάς. Η κρίση της ενεργειακής μετάβασης έφτασε και σε εμάς (...) Οι πολιτικοί μας τράβηξαν την πρίζα. Και δεν έχουμε καν μπαταρία”...

Υπενθυμίζεται ότι η Εnercon έχει κατασκευάσει περίπου 17.000 από τις συνολικά 29.000 ανεμογεννήτριες που είναι εγκαταστημένες στη Γερμανία.

Δουλεύοντας σε τέτοια μεγέθη, είναι προφανές ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού, αναγκάζουν την εταιρεία να αναπροσαρμόσει τους προσανατολισμούς και τη λειτουργία της.

Σε αυτά τα πλαίσια, η Enercon ετοιμάζεται να στραφεί πιο αποφασιστικά στις αγορές του εξωτερικού, από τη στιγμή που η αγορά της Γερμανίας μοιάζει να “κλείνει”.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην περικοπή έως και 3.000 θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου