Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Εύβοια: Αλλοδαποί είχαν στήσει κανονικό «εργοστάσιο» κατασκευής τσιγάρων! (εικόνες και βίντεο)

«Φάμπρικα» με λαθραία τσιγάρα στην Ριτσώνα της Εύβοιας είχαν στήσει αλλοδαποί καπνέμποροι, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη ενώ ταυτόχρονα φέσωναν το ελληνικό κράτος με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους. Συνελήφθησαν οι έντεκα αλλοδαποί εργάτες, ενώ τα πέντε αρχηγικά μέλη από Ρωσία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κύπρο και Βουλγαρία, αναζητούνται.

Το κτίριο που είχαν στήσει το παράνομο εργοστάσιο, το είχε νοικιάσει ο Ούγγρος υπήκοος που είχε δημιουργήσει εταιρεία «φάντασμα» μέσω της οποίας διοχέτευαν τα λαθραία τσιγάρα στο εξωτερικό.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2018 και δραστηριοποιούνταν σε διεθνικό επίπεδο στην παρασκευή τσιγάρων.



Για την επίτευξη του σκοπού τους είχαν μισθώσει χώρο 1.200 τ.μ. σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων, όπου δημιούργησαν το πλήρως εξοπλισμένο εργοστάσιο.

Από την έρευνα στο παράνομο εργαστήριο, βρέθηκε κατάλληλα εξοπλισμένη γραμμή μηχανημάτων για την παραγωγή τσιγάρων και την τυποποίηση αυτών, κοιτώνες για τους εργάτες καθώς και αποθηκευτικός χώρος για τις πρώτες ύλες και τα τσιγάρα που παρήγαγαν.


Προτιμούσαν τα «slim» τσιγάρα


Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων, 2.400.000 τσιγάρα, 14 τόνοι επεξεργασμένου καπνού, πλήθος υλικών (χάρτινα περιτυλίγματα, ρολά αλουμινόχαρτου, διάφανη ταινία – ζελατίνα, χάρτινες ταινίες χρώματος λευκό και πορτοκαλί) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πακέτων τσιγάρων, μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, 3 φορτηγά και 3 αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικό της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι εξειδικεύονταν στην παραγωγή τσιγάρων τύπου « slim », τα οποία λόγω του μεγέθους τους απαιτούν ειδικευμένες γνώσεις για την παραγωγή τους.



Επιπλέον, για να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητά τους, «προσλαμβάνονταν» χειριστές μηχανημάτων από το εξωτερικό, στους οποίους μάλιστα τα αρχηγικά μέλη τους απαγόρευαν να προαυλίζονται και να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

Το καπνοεργοστάσιο ηλεκτροδοτούνταν από γεννήτρια και επιτηρούνταν περιμετρικά από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ενώ στους τοίχους των εγκαταστάσεων είχαν τοποθετηθεί ειδικά στρώματα μόνωσης, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος από τα μηχανήματα. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους, μετά από πληροφορία που ανέφερε ότι φορτηγά μεταφέρουν λαθραία τσιγάρα σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο.



Ακολουθώντας την διαδρομή των φορτηγών, έφτασαν στο εργοστάσιο της Ριτσώνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή τέτοιου εργαστηρίου απαιτείται ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση και επιστημονικές γνώσεις, ενώ από την ύπαρξη ξένων επώνυμων ετικετών προκύπτει ότι το εμπόρευμα προοριζόταν για το εξωτερικό. Μάλιστα, μόνο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από τα κατασχεμένα καπνικά προϊόντα ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ.



Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου