Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Süddeutsche Zeitung: Η Εύβοια ως παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής


Η γερμανική Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή του μεσογειακού κλίματος παίρνοντας ως παράδειγμα την Εύβοια και γράφει πως «ένα ταξίδι στην Εύβοια δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αφού η γη θερμαίνεται ολοένα και πιο πολύ».


Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις εμπειρίες των κατοίκων από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και τις πλημμύρες το φθινόπωρο και επισημαίνει πως: «Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει επιστημονική συναίνεση στο ότι η περιοχή της Μεσογείου σε μια παγκόσμια σύγκριση θερμαίνεται πάνω από τον μέσο όρο. ‘Είμαστε ήδη γύρω στους δύο βαθμούς’, λέει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «...’Τις πιο δροσερές εποχές έχουμε περίπου έναν βαθμό περισσότερο από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, το καλοκαίρι είναι τρεις βαθμοί’».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Παίρνει από την τσάντα του ένα σημείωμα με πληροφορίες και γραφικά. Σε διάφορους χάρτες της Ελλάδας τονίζει με χρώμα σε ποια σημεία ανά έτος αυξάνεται ο αριθμός των ημερών με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και πόσο. Σε ένα ακραίο σενάριο, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται παγκοσμίως όπως πριν, θα είναι έως και 45 επιπλέον ημέρες ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα. Αλλά ακόμη και σε ένα «ήπιο» σενάριο, εάν η αύξηση επιβραδυνθεί, θα φθάσει τις 25. Η αύξηση του κινδύνου δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα αυξηθεί κατακόρυφα, ειδικά στη δυτική Ελλάδα όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμη ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός δασών. Επίσης το βόρειο τμήμα της Εύβοιας, το οποίο οι φωτιές και οι πλημμύρες που ακολούθησαν έπληξαν τόσο βίαια αυτό το καλοκαίρι, είναι σε βαθύ κόκκινο σε όλα τα σενάρια στον αντίστοιχο χάρτη».


Πηγή: DW / Μαρία Ρηγούτσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου