Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Σίμος Κεδίκογλου: «Ζήσαμε μία κόλαση. Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας». (δείτε βιντεο)


«Ζητάω συγνώμη από τους συμπατριώτες μου, είμαι συντετριμμένος, θα ήθελα να μπορούσα περισσότερα, δυστυχώς, ήταν αδύνατο».


Αυτό τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι τώρα η επείγουσα ανάγκη είναι η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας για να παραμείνει ζωντανή.

Από την πρώτη στιγμή ήταν στις πυρκαγιές και περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετώπισαν ως μία πραγματική κόλαση. Τόνισε, ότι είχε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων, με τους Διοικητές της Πυροσβεστικής και με τον Διοικητή των Εναέριων Μέσων, οι οποίοι του μετέφεραν το πόσο δύσκολο ήταν το έργο τους, όπως φαινόταν από τις φωτογραφίες που του έστελναν και έδειχναν να φτάνουν οι καπνοί ακόμα σε ύψος τριών χιλιομέτρων, γεγονός που σήμαινε ότι το νερό από τέτοιο ύψος θα εξατμιζόταν και δεν θα έφτανε καν στο έδαφος, ενώ θα διακυβεύονταν και οι ζωές των πιλότων.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει δημόσια τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε και έδωσαν πραγματική μάχη τις ημέρες της πύρινης λαίλαπας και συγκεκριμένα εκτός από την κυρία Αγιοστρατίτη και τον κ. Αξιώτη, τον Λιμενάρχη Αιδηψού κ. Σωτήρη Δανίκα, την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αιδηψού κυρία Δέσποινα Μαραβέλη, καθώς και τον Πρόεδρο του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ιστιαίας κ. Θανάση Κομποθανάση για τον όλο συντονισμό τους για την παροχή βοήθειας προς τους πυρόπληκτους και φυσικά όλους τους πολίτες και τους εθελοντές που συνέδραμαν αποφασιστικά στο δύσκολο αγώνα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το μείζον, τώρα, σε πρώτη φάση είναι τα μέτρα ανακούφισης και η δρομολόγηση και υλοποίησή τους στη βάση του ευρύτερου Σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και για το λόγο αυτό συναντήθηκε αμέσως μαζί του.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στον ΣΚΑΪ, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, κας Βούλας Αγιοστρατίτη και του Προέδρου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Εύβοιας κ Τάσου Αξιώτη, ο βουλευτής υπογράμμισε, ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρωθυπουργό, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος υιοθετήθηκαν. Παράλληλα, έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν θα διστάσει, αν απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την Εύβοια, να εφαρμοστούν.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέλυσε τους τρόπους υλοποίησης των προτάσεων όλων των κλάδων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια, τις οποίες μετέφερε στον Πρωθυπουργό, εξηγώντας του το συντριπτικό πλήγμα, που έχει δεχθεί συνολικά η τοπική οικονομία, εκτός φυσικά από την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, αποφασίστηκε, ότι όσοι εργάζονται στο δάσος, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, μελισσοκόμοι, θα είναι οι πρώτοι που θα απασχοληθούν σε πρώτη φάση στα αντιδιαβρωτικά έργα και στη συνέχεια στην επιτήρηση των αναδασώσεων και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου δάσους. Αυτό που έγινε από όλους αντιληπτό είναι ότι πρέπει να μπορέσουν να κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά. «Πρέπει- είπε - να δώσουμε στον κόσμο μέλλον. Κατανοώ την οργή τους και καταλαβαίνω πως υπάρχει πόνος και απελπισία. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα, να δώσουμε μία προοπτική».

Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε σε μία σειρά συναντήσεων που είχε με τους Υπουργούς, όπως:

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα όπου και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην αλλαγή και επιτάχυνση των διαδικασιών που μέχρι σήμερα προβλέπονταν για να ξεκινήσουν ταχύτατα τα αντιδιαβρωτικά έργα.

Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των νομικών ρυθμίσεων για την καταβολή και διεύρυνση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, υπογραμμίζοντας ότι πλέον μέσα στις επόμενες 10 με 15 μέρες ένα σημαντικό μέρος της προκαταβολής θα έχει καταβληθεί για κάθε είδους αποζημίωση, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, όπου και υπεγράφη ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Εύβοια, ενώ θα θα δρομολογηθούν και άλλες απαραίτητες παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών.

Με τον Υπουργό Υγείας κ Βασίλη Κικίλια με τον οποίο συζήτησαν για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου και την ανάγκη δημιουργίας ενός Κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης των πυρόπληκτων.

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιο Λιβανό, όπου έγινε συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και με την Υφυπουργό κα Φωτεινή Αραμπατζή στην οποία έθεσε το ζήτημα της άμεσης κάλυψης των αναγκών σε ζωοτροφές, οι οποίες ήδη άρχισαν να διανέμονται.

Με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες καταβολής επιδομάτων στους πυρόπληκτους, ζητώντας την επίσπευσή τους.

Παράλληλα, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να ενισχυθεί ο τουρισμός μέσω της αλλαγής του μοντέλου της Εύβοιας πέραν της βραχυπρόθεσμης στήριξης μέσω του διπλασιασμού της διάρκειας του κοινωνικού τουρισμού. Ζητούμενο τόνισε, ότι είναι η αξιοποίηση των ευρύτερων δυνατοτήτων, όπως για παράδειγμα ο ιαματικός τουρισμός και ο θερμαλισμός.

Επίσης, είχε επικοινωνία και με τον κ. Σταύρο Μπένο που ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας, τον οποίο γνωρίζει από την εποχή που είχε διατελέσει Δήμαρχος Καλαμάτας, λέγοντας ότι η τοποθέτησή του είναι η καλύτερη επιλογή. Στις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση μαζί του για να του αναλύσει τις προτάσεις των Παραγωγικών Φορέων της Εύβοιας, ενώ αντίστοιχες συναντήσεις θα ακολουθήσουν με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Στο πνεύμα που λειτούργησε ο Πρωθυπουργός για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης κινήθηκε ο βουλευτής και για τις προσπάθειες αποκατάστασης των δασών. Συγκεκριμένα, κατόπιν συνεννόησης με τον Ρώσο Πρέσβη έστειλε επιστολή προς τη Ρωσική Κυβέρνηση για να υπάρξει συνδρομή στην αναδάσωση, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από τον Πρέσβη της Ταϊβάν και του Κουβέιτ. Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν και με άλλες Διπλωματικές Αντιπροσωπείες.

Και κατέληξε: «Δεν υπάρχει χρόνος, όλα αυτά και ιδιαίτερα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των μέτρων, που θα ανακουφίσουν τους πυρόπληκτους είτε για να βελτιωθούν όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και για αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσω τις επαφές στα Υπουργεία. Πρέπει να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα. Δεν είναι η ώρα τώρα να πούμε ποιος έχει ευθύνες και τι δεν έκανε σωστά. Αυτή η ώρα θα έρθει αργότερα, τώρα προέχει το να αλλάξουμε πολλά.

Θα είμαι συνεχώς δίπλα στους συμπολίτες μου, σε ανοιχτή γραμμή με όλους. Πρέπει τα πάντα να γίνουν σωστά για να μπορέσουν τα παιδιά μας να μείνουν στα χωριά τους. Ένας τόπος πεθαίνει όχι μόνο όταν καταστραφεί το δάσος, αλλά και όταν φύγει ο κόσμος. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου