Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Αρχική αποτίμηση αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς στην Βόρεια Εύβοια. Δείτε το μέγεθος της καταστροφής!!

 
Η παρούσα εργασία της εταιρείας ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την Βόρεια Εύβοια από τις 3/8/2021 έως τις 11/8/2021
.

Για την πορεία της εξάπλωση της πυρκαγιάς καθώς και για την έκταση που συνολικά κάηκε χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS). Η τελική έκταση που έπληξε η πυρκαγιά θα αποτυπωθεί με ακρίβεια το επόμενο διάστημα με την έκδοση της Αναδασωτέας από την Διεύθυνση Δασών της Π.Ε. Εύβοιας.

Για τον υπολογισμό των δασών και δασικών εκτάσεων που κάηκαν χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη της περιοχής, για την εκτίμηση του είδους της δασικής βλάστησης τα δεδομένα του Ψηφιακού Χάρτη Βλάστησης της Γ.Δ.Δ.Δ.Π., για τις Χρήσεις Γης τα στοιχεία από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χαρτογράφησης Corine Land Cover (2018) και τέλος για τα μορφολογικά δεδομένα της περιοχής το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους (DTM) της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Εξάπλωση πυρκαγιάς

Η συνολική έκταση της πυρκαγιάς ανέρχεται σε 512.031,54 στρέμματα εκ των οποίων τα 322.188,92 βρίσκονται στον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας (ποσοστό 63%) και τα 189.842,61 τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού (ποσοστό 37%).

Εικόνα 1: Χάρτης εξάπλωσης πυρκαγιάς

Στον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά 18 Τοπικές Κοινότητες εκ των οποίων έχει καεί το 77,11% (κατά μέσο όρο) της συνολικής τους έκτασης και στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού επίσης 18 Τοπικές Κοινότητες, εκ των οποίων έχει καεί το 62,24% (κατά μέσο όρο) της συνολικής τους έκτασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες το ποσοστό της έκτασης τους που έχει καεί ξεπερνάει το 80% και φτάνει έως και το 100%. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι Τοπικές Κοινότητες ανά Δήμος και η έκταση που έχει καεί.

Εικόνα 2: Καμένο Πευκοδάσος στους Παππάδες Β. Εύβοιας

Πίνακας 1: Καμένες εκτάσεις ανά Τ.Κ. του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας

Πίνακας 2: Καμένες εκτάσεις ανά Τ.Κ. του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Δάση και δασικές εκτάσεις

Σύμφωνα με τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Εύβοιας το σύνολο των δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν καεί, ανέρχεται σε 379.392,82 στρέμματα και αποτελούν το 74,1% της συνολικής καείσας έκτασης. Από την συνολική έκταση των δασών και δασικών εκτάσεων τα 232.897,76 στρέμματα βρίσκονται εντός του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας (ποσοστό 61,39%) και τα 146.495,05 στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού (ποσοστό 38,61%).

Εικόνα 3: Βασιλικά Β. Εύβοιας

Από την συνολική έκταση των δασών και δασικών εκτάσεων των Τ.Κ. που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά στον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας κάηκαν το 77,20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ανέρχεται στο 79,46%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες Τ.Κ. το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 90% και φτάνει έως και το 100% των δασών και δασικών εκτάσεων που υπήρχαν.

Εικόνα 4: Χάρτης καμένων δασών και δασικών εκτάσεων

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις ανά Τοπική Κοινότητα και Δήμο που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά σε σχέση με το σύνολο των δασών και δασικών εκτάσεων που υπάρχουν.

Πίνακας 3: Εκτάσεις καμένων δασών και δασικών εκτάσεων

Πίνακας 4: Εκτάσεις καμένων δασών και δασικών εκτάσεων

Βλάστηση

Σύμφωνα με τον Χάρτη Βλάστησης της Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (Γ.Δ.Δ.Δ.Π.) από το σύνολο των καμένων εκτάσεων τα δάση και δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 335.165,98 στρέμματα και αποτελούν το 65,16% (άθροισμα εκτάσεων Χαλεπίου Πεύκης, Μαύρης Πεύκης, Ελάτης, Δρυός, θάμνων, παραποτάμιας βλάστησης και λιβαδιών). Οι διαφορές που εντοπίζεται σε σχέση με τις εκτάσεις του αναρτημένου Δασικού Χάρτη, οφείλονται στην έλλειψη ακρίβειας και την παλαιότητα των δεδομένων του Χάρτη Βλάστησης της Γ.Δ.Δ.Δ.Π.. Ωστόσο τα στοιχεία μας παρέχουν μια πολύ καλή εικόνα για το είδος της βλάστησης και την έκταση που καταστράφηκε.

Εικόνα 5: Καμένη έκταση στην Στροφυλιά Β. Εύβοιας

Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί σχεδόν το 60% των καμένων εκτάσεων καλύπτονται από δάση Χαλεπίου Πεύκης, τα οποία αποτελούν το 90% των συνολικά καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Πίνακας 5: Βλάστηση και χρήσεις γης στα όρια της πυρκαγιάς

Χρήσεις Γης

Από την επεξεργασία των δεδομένων του προγράμματος Corine Land Cover (2018), προκύπτει ότι από το σύνολο των καμένων εκτάσεων τα δάση και οι δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 337.944,75 στρέμματα και αποτελούν το 66% (άθροισμα δάσος κωνοφόρων, μικτό δάσος, μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, δάσος πλατύφυλλων, εκτάσεις με αραιή βλάστηση). Η διαφορά που εντοπίζεται σε σχέση με τις εκτάσεις του αναρτημένου Δασικού Χάρτη οφείλονται στην έλλειψη ακρίβειας των δεδομένων του προγράμματος Corine Land Cover και την μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί για την παραγωγή των δεδομένων.

Εικόνα 6: Παραλία Ψαροπούλι

Πίνακας 6: Χρήσεις γης στα όρια της πυρκαγιάς

Αναδασωτέες Εκτάσεις

Από την ανάλυση των στοιχείων των αναδασωτέων εκτάσεων του αναρτημένου δασικού χάρτη της Π.Ε. Εύβοιας προκύπτει, ότι από τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις που ανέρχονται σε 379.392,82 στρέμματα τα 150.025,47 έχουν κηρυχτεί στο παρελθόν ξανά αναδασωτέα. Από τα παραπάνω προκύπτει δηλαδή ότι το 39,54% τον καμένων δασών έχει ξανά καεί στο παρελθόν, ενώ στον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%.

Πίνακας 7: Αναδασωτέες εκτάσεις στα όρια της πυρκαγιάς

Μορφολογικά δεδομένα

Από την επεξεργασία των δεδομένων του Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους (DTM) της Ελληνικό Κτηματολόγιο προκύπτει για την περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά ότι το ελάχιστο υψόμετρο βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας (0 μ.) και το μέγιστό 989 μ. και το μέσο υψόμετρο 303 μ. Το 27% της έκτασης έχει υψόμετρο λιγότερο από 200μ., το 35% αυτής βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 200 και 400 μέτρων, ενώ μόνο το 9% βρίσκεται πάνω από τα 600 μέτρα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της έκτασης στις κλάσεις υψομέτρων.

Πίνακας 8: Κλάσεις υψομέτρου στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά

Εικόνα 7: Χάρτης υψομέτρων

Οι κλίσεις που επικρατούν στην περιοχή ποικίλουν. Η μέση κλίση είναι 32,8%, ενώ οι εκτάσεις που έχουν κλίση μεγαλύτερη του 50% ανέρχονται στο 19%. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της περιοχής που έπληξε η πυρκαγιά στις κατηγορίες των κλίσεων.

Πίνακας 9: Κατηγορίες κλίσεων στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά

Εικόνα 8: Χάρτης Κλίσεων

Τέλος στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι κατηγορίες κλίσεων στα δάση και τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν. Όπως προκύπτει στην περίπτωση αυτή οι εκτάσεις με κλίση μεγαλύτερη του 50% πλέον ανέρχονται στο 25,1% της συνολικής έκτασης ενώ η μέση κλίση διαμορφώνεται στο 38,5%.

Πίνακας 10: Κατηγορίες κλίσεων στα δάση που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου