Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Γ. ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ "Το Επιμελητήριο Εύβοιας, ασκεί κοινωνική πολιτική με ξένα «κόλλυβα»"


Αιχμηρή απάντηση δίνει ο Οικονομολόγος Γ Μητροπέτρος για την επιστολή του ΕΒΕΕ στα μέλη του!


Δείτε....

ΑΝΟΙΧΤΉ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΉ

Προς Επιμελητήριο Ευβοίας
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Λάβαμε μια επείγουσα επιστολή σου με αρ. πρωτ: 3129/09-08-2021, με την οποία διαπιστώνεις πολύ σωστά, τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά στην Βόρειο Εύβοια, κατάσταση που όλους μας έχεις συγκλονίσει. Πως, από μια στιγμή στην άλλη, ανατρέπονται τα πάντα και οι πολίτες βρίσκονται στο έλεος του Θεού.
Απαριθμείς και τα αγαθά που είναι πρώτης ανάγκης και χρειάζονται για την επιβίωση, τόσο των ανθρώπων, όσο και του ζωικού πληθυσμού.
Άραγε έτσι θα πρέπει να είναι?
Ο θεσμός του Επιμελητηρίου, ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, ασκεί κοινωνική πολιτική με ξένα «κόλλυβα»?
Κατέγραψε τις ανάγκες? υπολόγισε τα αγαθά που χρειάζονται οι πολίτες?
και ζητάει από τα μέλη του να συνδράμουν?
Από τα μέλη του, που εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν ξέρουν πώς να αντεπεξέλθουν από τα προβλήματα λόγο covid 19, όταν οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν?
Το επιμελητήριο, από ποια του καταστατική διάταξη αντικαθιστά το κράτος και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι καθ' ύλη αρμόδιοι ΆΜΕΣΑ να δράσουν και να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών?
Με ποια αρμοδιότητα ρίχνει προπέτασμα καπνού, ώστε να καλύψει την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού?
Γιατί εκμεταλλεύεται την δίκαιη , ανθρώπινη και αξιέπαινη πρόθεση των πολιτών να προσφέρουν, από το υστέρημά τους, δείχνοντας περίσσια αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους τους?
Γνωρίζουμε, πως η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης και η περιοχή έχει κηρυχτεί σε περιοχή έκτακτης ανάγκης.
Αυτό, για όσους γνωρίζουν, λύνει τα χέρια της διοίκησης δηλ. Περιφέρειας και δήμων ώστε με γρήγορες διαδικασίες να προβαίνει σε προμήθεια, χωρίς διαγωνισμό, αλλά με απευθείας ανάθεση, όλων αυτών που χρειάζονται οι πολίτες και ο ζωϊκός πληθυσμός, από επιχειρήσεις του Νομού.
Αυτό, που κατά τη ταπεινή μου γνώμη, πρέπει άμεσα να κάνει το επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους είναι να δώσει κατάλογο με τις επιχειρήσεις του Νομού που έχουν και μπορούν να προμηθεύσουν αυτά τα αναγκαία αγαθά που ζητάτε, ως ελεημοσύνη, τη στιγμή που ακούμε στα ΜΜΕ …βροχή τα εκατομμύρια !
Η ανθρώπινη, άμεση, αξιέπαινη και συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών δεν υποβαθμίζεται και αξίζουν το σεβασμό μας και τα συγχαρητήρια όλων μας.
Όμως έτσι, αντί να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε τα αντανακλαστικά των κρατικών φορέων ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να δράσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Έχουν τη υποδομή , έχουν την νομιμοποίηση να διαχειριστούν κονδύλια και αγαθά, έχουν την ευθύνη της ασφάλειας και επιβίωσης των πολιτών, γιατί κρύβονται πίσω από την φιλανθρωπία των εξουθενωμένων οικονομικά επιχειρήσεων, πολιτών και των ρομαντικών ανθρώπων που τρέχουν αφιλοκερδώς να προσφέρουν?
Είναι, τελικά, τόσο περίπλοκο το θέμα?
Πιστεύω πως όχι!
Απλά, μια εντολή, ώστε τα αγαθά που προμηθεύονται από τις επιχειρήσεις και προορίζονται για τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας, από άτομα που έχουν υποδειχθεί, από τις υπηρεσίες, να συνοδεύοντα από ένα Τα-ΔΑ, που έχει εκδοθεί στα στοιχεία της Περιφέρειας και να πληρωθούν σε ένα ή δυο μήνες.
Άραγε, αυτός ο τρόπος, σε κακοκαιρίες και άλλες φυσικές καταστροφές, δεν γίνεται? όπως π.χ. με τους χωματουργούς ή τους εργολάβους, που τρέχουν να κατασκευάσουν και να βοηθήσουν σε έργα και λοιπές άμεσες παρεμβάσεις με το… αζημίωτο ?
Γιατί, το «μάρμαρο» να πληρώνει πάντα η …ευαισθησία των επιχειρήσεων και των πολιτών?
Ξέρετε κάτι ? την ίδια ευαισθησία δεν την απολαμβάνουν, ούτε την βλέπουν οι επιχειρήσεις όταν είναι υπερχρεωμένες στην Εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε όταν οι αδηφάγες τράπεζες τους παίρνουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις σε πλειστηριασμούς.
Μήπως, τελικά και αυτή η αθρόα συλλογή τροφίμων και λοιπών αγαθών, άναρχα και χωρίς προγραμματισμό, προσβάλλει τους θεσμούς αυτούς που θα έπρεπε να δράσουν?
Μήπως, όλο αυτό τελικά, ρίχνει λίπασμα στην αδιαφορία και τον κοινωνικό αυτοματισμό?
Αγαπητοί του Επιμελητηρίου,
οι ανάγκες των συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων είναι μεγάλες και φοβάμαι για πολλά χρόνια και προφανώς δεν εξαντλείται με την άδολη βοήθεια όλων των εθελοντών.
Διεκδικούμαι και απαιτούμαι την άμεση παρέμβαση με συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
• Επιτροπές ανά χωριό ανίχνευσης των αναγκών και διαχείρισης των αγαθών.
• Αγορά από επιχειρήσεις του Νομού όλων των απαραίτητων αγαθών με την έκδοση Τα-ΔΑ . (Εδώ βοηθάει το επιμελητήριο με το να γνωστοποιήσει ποιες επιχ/σεις έχουν και μπορούν να προμηθεύσουν)
• Διαγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων ΟΧΙ αναστολή.
• Δωρεάν χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο 80% του τζίρου του 2019 για 5 χρόνια τουλάχιστον
• Επιδότηση των ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους μέχρι την πρόσληψή τους στα έργα αποκατάστασης.
• Σε ανοιχτό διάλογο με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους τους για μέτρα αναγκαία και επιβεβλημένα για την σταδιακή ανόρθωση της οικονομίας.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίστηκαν και πρόσφεραν όλες αυτές τις μέρες, σε όλα τα μέτωπα στον άνισο αυτόν αγώνα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Εύβοιας, είναι δίπλα πάντα τους πληγέντες με κοινωνική ευαισθησία, αλλά μη γίνετε μπαλάκι και άλλοθι για εφησυχασμό του δομημένου κράτους !
Τελικά τις κρίσεις να τις πληρώσουν αυτοί που είναι θεσμικά και συνταγματικά υπεύθυνοι.!
Γιώργος Δ. Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Χαλκίδα 13/8/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου