Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΘΑ ΣΒΥΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ (σχόλιο)


Σε αυτόν τον δύστυχο τόπο, εκτός από τον COVIT-19, φαίνεται πως είναι ενδημική πλέον η παρουσία και του σύνδρομου ΜΩΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ.


Στο διάστημα της δουλειάς και της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μιας ΠΙΘΑΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, αδρανούμε αδιάφοροι και σφυρίζο-ντας… κλέφτικα. Αλλά, όταν η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ «με μαθηματική νομοτέλεια» συμβεί με τα ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ τραγικά της αποτελέσματα, να τότε ΤΟΝΟΙ ΧΑΡΤΙΟΥ και ατέλειωτα ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ συμπα-ράστασης προς τους άμοιρους παθόντες, που αχ! Τι πάθανε και αχ! Τι χάσανε, αρκεί βέβαια να είναι… μακριά από εμάς.

Το ζήσαμε στην πλημμύρα του Λήλαντα, όπου θρηνήσαμε και νεκρούς, το ζούμε τραγικά ξανά στις φωτιές της Βόρειας Εύβοιας, να ευχόμαστε με όλη μας τη δύναμη ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡ-ΞΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ!

Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων όλης της χώρας κληθήκαμε, το περασμένο φθινόπωρο, να εγκρίνουμε τρεις… τυφλοσούρτες με τους βαρύ-γδουπους τίτλους ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, χωριστά για ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΠΥΡΚΑΪΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ.

Σχέδια φτιαγμένα εδώ και δεκαετίες, από γραφειοκράτες της Κεντρικής Διοίκησης, χωρίς γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, χωρίς συστάσεις για περαιτέρω επεξεργασία, χωρίς υπόδειξη για άμεση δημιουργία, ανά Δήμο, πλήρως συγκροτημένης και στελεχωμένης ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟ-ΣΤΑΣΙΑΣ.

Ψηφίσαμε και τα τρία σχέδια, με διαδικασία πεντάλεπτου. Δίχως συζήτηση, δίχως απορίες, δίχως τις απαραίτητες επικαιροποιημένες προσθήκες, δίχως ντόπια εξειδίκευση. Και στη συνέχεια ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ δεν ενδιαφέρθηκε αν τα πρωτόκολλα δράσης και οι σχεδιαζόμενες, από αυτά, ενέργειες και διαδικασίες υλοποιήθηκαν και είναι έτοιμες για εφαρμογή.

Με τον μηχανιστικό, αλλά ταυτόχρονα πονηρόν, αυτόν, τρόπο οι Δήμαρχοι έγιναν τα ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ: Δεν έχουν αρμοδιότητα να υποδείξουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία τον τρόπο δράσης, αλλά όταν ο… κόμπος φτάσει στο χτένι, είναι ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΟΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙ-ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

Τις τελευταίες ημέρες, ζήσαμε μια τραγωδία: ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΥ-ΒΟΪΚΗΣ ΓΗΣ, Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ, ΜΕΤΑ-ΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΣΤΑΧΤΕΣ, ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ, ΚΟΠΟΙ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ. Αλλά μαζί με το πράσινο, μαζί με τα σπίτια καταστράφηκαν και οι ζωές μας αλλά και οι ζωές των παιδιών μας. Την επόμενη τριετία, οι καρκίνοι του αναπνευστικού αλλά και το σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας θα έχουν εκθετική αύξηση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Και αυτό, είναι μια οπληγή που δεν μπορεί να την επουλώσει καμιά «συγγνώμη» από όπου και αν προέρχεται!

Όμως, όλες αυτές τις ημέρες, οι μόνιμα… καταζητούμενοι από τα ΜΜΕ, ήταν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες. Που οι περισσότεροι –προς τιμή τους- ήταν στην πρώτη γραμμή της ΠΥΡΙΝΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ, αλλά στην πραγματικότητα ανύμποροι.

Εδώ, εκφράζουμε την απορία μας.

Υπεύθυνοι για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ, ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ είναι τα κατά τόπους ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΑΣΩΝ.

Που υπάγονται, βέβαια, στις λεγόμενες ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, το ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ για να εξακολουθήσει να απλώνει το μακρύ χέρι της στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, αδρανοποιώντας και ευνουχίζοντας τη δύναμη της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α ΚΑΙ Β ΒΑΘ-ΜΟΥ. Την οποία θέλει να διατηρεί, στην ουσία, σκουπιδιάρη και νερουλά. Ενώ ταυτόχρονα, η Κεντρική Εξουσία, υποθάλπει με τον τρόπο της τον, από χρόνια, ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Δασαρχείων και Πυροσβεστικού Σώματος.

Η απορία λοιπόν είναι εύλογη. Όταν μέρες τώρα, ο Πατούλης της Αττικής, ο Σπανός της Εύβοιας, όπως ο Σγούρος και η Δούρου παλαιότερα, μαζί με τους Δημάρχους της Β. Εύβοιας, ήταν οι αδύναμοι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΧΟ-ΡΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ, πού βρίσκονταν, άραγε, οι παχυλόμισθοι –μετακλητοί με μισθό υφυπουργού παρακαλώ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ των αντίστοι-χων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων; Σε μπάνια; σε καλοκαιρινές διακοπές; Δεν έπρεπε να κινητοποιήσουν τις Δασικές Υπηρεσίες για να συνδράμουν; Η νέα απίστευτη κρατική αδυναμία αντιμετώπισης του ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΟΛΟΚΑΤΤΩΜΑΤΟΣ, που επικεντρώνεται αδιάντρο-πα και ανόητα στο «αλλά εμείς δεν είχαμε θύματα» μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορεί να οδηγήσει:

Άμεση αναδιοργάνωση του Κρατικού Μηχανισμού με παροχή ουσιαστικών αρμοδιοτήτων αλλά και ευθυνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλη εκχώρηση των απαραίτητων πόρων για μια οριζόντια ανάπτυξη της Πολιτικής Προστασίας και των ΕΜΑΚ.

Η σεμνή ανακοίνωση μιας τέτοιας ανασύνταξης του Κράτους, θα ήταν ίσως, πολύ πιο σπουδαία από τις όποιες -αστείες- παροχές των… 600 €, μια ουσιαστική όσο και ελπιδοφόρα εκτόνωση της δυστυχίας των τελευταίων ημερών.

Για την Παράταξη, ο επικεφαλής

ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝ. ΚΑΛΑΘΕΡΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου