Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ "Η βόρεια Εύβοια αφανίστηκε. Υπάρχουν ευθύνες;" (δήλωση)


Είναι αλήθεια τραγική η εικόνα της Β. Εύβοιας, μετά την ανεξέλεγκτη δεκαήμερη πύρινη λαίλαπα, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και τις περιουσίες των κατοίκων.


Σε όλο αυτό το διάστημα, το διάστημα της μάχης, δεν ασκήσαμε κριτική, δεν μιλήσαμε, σεβόμενοι την προσπάθεια των κατοίκων να σώσουν οτι μπορούσαν, κόντρα στην εγκληματική κρατική ολιγωρία, στην εγκληματική αδιαφορία που αφάνισε το νησί μας.

Ούτε και τώρα είχαμε διάθεση για ανακοινώσεις, όμως η επικοινωνιακή πρόκληση από αυτούς που είχαν την πρώτη ευθύνη, δεν μας επιτρέπει την περαιτέρω σιωπή. 

Μετά τις περσινές φονικές πλημμύρες, που αιφνιδίασαν δήθεν το μηχανισμό της πολιτικής προστασίας, ήρθαν οι καταστροφικές φωτιές, για να αποδείξουν την ανεπάρκεια, την αναποτελεσματικότητα, την έλλειψη προληπτικών μέτρων, την απουσία συντονισμού και τελικά την απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. 

Στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, Ιούνιος 2021, η παράταξή μας είχε αναφερθεί στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Β. Εύβοιας και τον πιθανό κίνδυνο πυρκαγιών, από την παντελή εγκατάλειψη των δασών και την απουσία αντιπυρικών ζωνών.

Η περιφερειακή αρχή διαβεβαίωνε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού.

https://www.eviatoday.news/2021/08/23621.html

Δυστυχώς διαψεύστηκε οικτρά από το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Όχι πανέτοιμος δεν ήταν ο μηχανισμός αλλά ανεπαρκής και αναποτελεσματικός.

Οι ευθύνες πολλές και σε πολλά επίπεδα.

Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν είναι πλέον ικανή να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες των αρμοδίων.

Οι κάτοικοι γνωρίζουν τι έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε, στο στάδιο της πρόληψης.

Όπως διαπίστωσαν και την αδυναμία που επέδειξαν οι καθ΄ύλην αρμόδιοι, να προστατεύσουν το βιος τους κατά τη διάρκεια της φωτιάς.

Προφανώς και δεν ήταν αρκετή, μέσω των κοινωνικών δικτύων, η αίτηση για περισσότερα εναέρια μέσα, ειδικά  τις πρώτες μέρες που θα μπορούσε να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με την άμεση ευθύνη να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Όμως ούτε για αυτό αξιολογείται πλέον θετικά η περιφερειακή αρχή και διορίζεται επιτροπή, η οποία θα ανασυγκροτήσει τη Β. Εύβοια.

Ανεξάρτητα από τα όποια ποιοτικά στοιχεία μπορεί να διακρίνει κάποιος στα πρόσωπα που τη συγκροτούν, υπάρχει ευθεία απαξίωση και υποτίμηση των συλλογικών θεσμικών οργάνων.

Και ας μη νομίζουν κάποιοι οτι απλά βρέχει, κυβερνητικό "φτύσιμο" το λέει ο απλός πολίτης.

Θεσμική εκτροπή ή πολιτική σκοπιμότητα για την από εδώ και πέρα διαχείριση;

Ως παράταξη ζητήσαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, να εξαντλήσει η περιφέρεια όλες τις δυνατότητές της, για τη στήριξη των συμπολιτών μας, σε όλα τα πεδία.

Ζητήσαμε την άμεση σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου στην Εύβοια, τόσο για τον απολογισμό της καταστροφής όσο και για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, χωρίς φανφάρες και επικοινωνιακά τεχνάσματα, έτοιμοι να συμβάλλουμε θετικά για το χτίσιμο της επόμενης μέρας, που θα κρατήσει ζωντανή τη Β. Εύβοια και ζωντανά τα όνειρα των κατοίκων της και των παιδιών μας.

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που θα πρέπει να προσκληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου