Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Δ. Αναγνωστακης: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε»!! (δήλωση)


Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατά τον απολογισμό των καταστροφικών συνεπειών της πύρινης λαίλαπας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχαμε επισημάνει σε προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις μας.

• Καμιά προετοιμασία, στο πεδίο της πρόληψης.
• Απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.
• Παντελής έλλειψη συντονισμού.
• Κρατική ολιγωρία και εγκληματική αδιαφορία.
• Ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
Η παράταξή μας κατέθεσε τη δική της αξιολογική κρίση, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν όσοι βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις ευθύνης και απαίτησε τον καταλογισμό τους.
Η παράταξή μας πρότεινε να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα, όσα περιλαμβάνονται στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου, ως μέτρα άμεσης στήριξης.
Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των επαγγελματιών της περιοχής και φυσικά συμφώνησε στην πρόταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.
Πρότεινε επίσης ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα για τους πληγέντες, έστω και με τη μορφή επιδόματος.
Τέλος διαφώνησε με τους αναδόχους αναδάσωσης, εκτός αν αυτοί είναι πανεπιστημιακά ιδρύματα, που σίγουρα θα βοηθήσουν και δεν θα κερδοσκοπήσουν, από την τραγωδία που βιώνει η Β. Εύβοια.
Σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακού χαρακτήρα έργα, προτείναμε να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο μια ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να διαμορφωθεί από κοινού η πρόταση της επόμενης μέρας.
Όσο για τη δήλωση περί εντολής μη κατάσβεσης, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους αλλά από τους ίδιους τους πολίτες, που είδαν να καίγεται το δάσος τους, τα όνειρά τους και ο κόπος μιας ολόκληρης ζωής.
Η όποια προσπάθεια ανασκευής εκθέτει περισσότερο παρά αμβλύνει τις εντυπώσεις.
Και επιτέλους, ας ασχοληθούν με την ουσία και όχι με την επικοινωνία.
Για να μην καταγραφούν στη συνείδηση των πολιτών, με το στίχο του ποιητή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου