Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Σίμος Κεδίκογλου: «Επιτάχυνση των μέτρων για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας».


Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας και δεδομένης της ανάγκης να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ο Σίμος Κεδίκογλου συνεχίζοντας τις επαφές του στα αρμόδια Υπουργεία, σήμερα, μαζί με τον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά επισκέφθηκαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, με αφορμή και την πρόσφατη ένταξη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στην Ιστιαία, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ.


Η οδηγία που δόθηκε, μετά και την υπογραφή ένταξης του έργου της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δ.Κ Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού στο ΠΔΕ 2021, το οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου από τον Δήμο και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του. Ήδη, άλλωστε, έχουν ληφθεί αποφάσεις με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μείωση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων, έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα δράσεις.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους στις δασικές εκτάσεις και να ληφθούν άμεσα μέτρα στις καμένες λεκάνες απορροής και κυρίως εκεί όπου καταλήγουν σε γεωργικές ή κατοικημένες περιοχές κατά μήκος της παράκτιας ζώνης.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε σειρά επιμέρους ζητημάτων σχετικά με τις κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά και τέθηκαν υπό εξέταση τα μέτρα που έχουν προτείνει οι κλάδοι που επλήγησαν καίρια, όπως για παράδειγμα οι ρητινοσυλλέκτες και οι δασεργάτες. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ανέφερε, ότι ήδη έχει απευθυνθεί σε ιδιώτες, προκειμένου σε πρώτη φάση να συμμετάσχουν στο σχέδιο αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων ακόμα και μέσω της χρηματοδότησης δαπανών συμπληρωματικών δράσεων. Ταυτόχρονα, έχει έρθει σε επικοινωνία και με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου για συμμετοχή των κρατών μελών της Ε.Ε. στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στα δάση θα συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης των δασών. Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη επισημανθεί θα αξιοποιηθούν στα έργα ανάπλασης των περιοχών και εποπτείας τους, που θα απαιτήσουν πολλά χρόνια, προκειμένου να έχουν εισόδημα και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να στηριχθεί η τοπική οικονομία μέσω της βελτίωσης του τουριστικού μοντέλου της Εύβοιας με την αξιοποίηση των ευρύτερων δυνατοτήτων, όπως είναι ο ιαματικός και ο ιατρικός τουρισμός και ο θερμαλισμός.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τη διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν η ηλεκτρονική εφαρμογή, ανοίγει την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, για να πάρουν άμεσα τα χρήματα των ενισχύσεων, μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης ότι έχουν υποστεί ζημιά. Τα πρώτα χρήματα μπαίνουν αυτόματα με την δήλωση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών, θα γίνει και η πλήρης καταβολή των ενισχύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου