Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

«Πάρτε αυτά που σας δίνουμε, αλλιώς θα τα δώσουμε σε εργολάβους»… Σοβαρή καταγγελία από το ΚΚΕ!


Μετά το εκβιαστικό δίλημμα που βίωσε ο λαός της βόρειας Εύβοιας για εννέα μέρες, όταν η κυβέρνηση τον καλούσε να επιλέξει αν θα σωθεί η ζωή του, το βιος του ή το φυσικό περιβάλλον, τώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο εκβιασμό: `Η δέχεσαι τα ψίχουλα ή δεν παίρνεις τίποτα.



Eκβιασμοί του τύπου «πάρτε αυτά που σας δίνουμε, αλλιώς θα τα δώσουμε σε εργολάβους» κυριάρχησαν στην επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, στην πυρόπληκτη Λίμνη Ευβοίας και στη συνάντηση που είχε μαζί με τον υφυπουργό Γ. Αμυρά με εκπροσώπους δασικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Με μία αιφνιδιαστική επίσκεψη, που το υπουργείο φρόντισε να μην ανακοινωθεί από πριν, ο υπουργός Περιβάλλοντος έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης για το «σχέδιο ανασυγκρότησης» της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, ενώ παράλληλα επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και την οργή του λαού.

Αρχικά επισκέφτηκε το Δασαρχείο Λίμνης, το οποίο, όπως και όλες οι δασικές υπηρεσίες της χώρας, περνάει πλέον στον έλεγχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκολύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη διαχείριση των δασών. Εκεί, ο Κ. Σκρέκας συναντήθηκε με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, παρουσία του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας.

Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κινούνται στη λογική εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων που επιδιώκουν να κερδοφορήσουν πάνω στα αποκαΐδια των καμένων δασικών εκτάσεων.

Ουσιαστικά έθεσε τους δασεργάτες και τους ρητινοκαλλιεργητές μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να δεχτούν ό,τι τους προσφέρει η κυβέρνηση, δείχνοντας το πώς πραγματικά εννοεί τη «στήριξη» των πληγέντων, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να οργανώσει ο λαός της περιοχής τον αγώνα και τη διεκδίκηση για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Μετά το εκβιαστικό δίλημμα που βίωσε ο λαός της βόρειας Εύβοιας για εννέα μέρες, όταν η κυβέρνηση τον καλούσε να επιλέξει αν θα σωθεί η ζωή του, το βιος του ή το φυσικό περιβάλλον, τώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο εκβιασμό: `Η δέχεσαι τα ψίχουλα ή δεν παίρνεις τίποτα.

Τις προκλητικές «προτάσεις» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σημειώνοντας:

«Σαν το κλέφτη ήρθε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, μαζί με τον υφυπουργό Γ. Αμυρά, στη Λίμνη σήμερα, σε συνάντηση που οργάνωσε το δασαρχείο με εκπροσώπους δασικών συνεταιρισμών και παρουσία του δήμαρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας.

Στη συνάντηση αυτή ήρθε να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες στους ρητινοκαλλιεργητές – δασεργάτες, παρουσιάζοντας σαν ευκαιρία να πάρουν οι συνεταιρισμοί ένα κομμάτι των εργολαβιών από το κόψιμο των καμένων δέντρων. Στην αγωνία των συμμετεχόντων με τι συμβάσεις θα δουλέψουν και για πόσο διάστημα, οι απαντήσεις ήταν το λιγότερο προκλητικές.

Ο μεν υπουργός, μιλώντας ως εκπρόσωπος των εταιρειών και εργολάβων, είπε ότι «αν δεν θέλετε αυτά που σας προσφέρουμε, να τα δώσουμε στους εργολάβους»…. ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε συμβάσεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό με ποιους όρους θα απασχοληθεί ο κόσμος που θα δουλέψει. Έφτασε σε σημείο να μιλήσει για κοινωφελή εργασία μετά από 2 χρόνια με τα γνωστά ψίχουλα που αυτή αμείβεται… Ο δε δήμαρχος είπε, επίσης προκλητικά «δεχτείτε αυτά που σας δίνουν, που θα τα ξαναβρείτε;» συμβάλλοντας με τη σειρά του στην κοροϊδία της κυβέρνησης…

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το λαό της περιοχής δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη!

Υπάρχει πικρή πείρα από υποσχέσεις μετά από κάθε καταστροφή που ζήσαμε. Ο λαός ξέρει ότι η δύναμη του είναι η ενότητά του. Ρητινοπαραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες, γυναίκες και νεολαία έχουν τη δύναμη να επιβάλουν με τον αγώνα τους 100% αποζημιώσεις για όλους, άμεσα αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά μέτρα για να καταφέρουν να ζήσουν στον τόπο τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου