Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Τραγικές οι καθυστερήσεις των εργων καθαρισμού στα δάση της Βόρειας Εύβοιας!!! (δείτε)


Επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος στον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων. Ιδιώτες είχαν την ευθύνη για τις αντιπυρικές ζώνες, για το 70% των καμένων εκτάσεων!


του Αλέξανδρου Κόντη


Την εγκληματική ολιγωρία των αρμοδίων και τον καταστροφικό τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε φέτος το έργο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Εύβοια, μαρτυρούν τα επίσημα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Realnews. Πρόκειται για την αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η οποία έχει την ευθύνη για τα Δασαρχεία και για την εκτέλεση των αντιπυρικών έργων στην Εύβοια.

Σχεδόν το σύνολο των δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν στο νησί, ανήκουν στα όρια διοικητικής αρμοδιότητας των Δασαρχείων της Λίμνης και της Ιστιαίας. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν την ευθύνη να φέρουν εις πέρας τα Δασαρχεία για την θωράκιση του δασικού όγκου που επιβλέπουν, είναι η δημιουργία και η συντήρηση των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, οι υπεύθυνοι των δύο Δασαρχείων, ολοκλήρωσαν τις εργασίες για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, μόλις λίγες ημέρες πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά ακόμα και μετά το ξέσπασμα του πρώτου πύρινου μετώπου στη βόρεια Εύβοια.



Πρώην και εν ενεργεία αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτηρίζουν αυτήν την ολιγωρία εγκληματική, καθώς τονίζουν ότι τόσο κρίσιμα έργα πυροπροστασίας, όπως είναι οι αντιπυρικές ζώνες και οι δασικοί δρόμοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να μπορούν να εντάσσονται έγκαιρα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των πυροσβεστών. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, αυτές οι καθυστερήσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς μπορούν να ανατρέψουν ολόκληρο τον σχεδιασμό και να αποδυναμώσουν την στρατηγική περιορισμού της φωτιάς.

«Προσωρινή παραλαβή»

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2007, ξεκίνησε την Τρίτη, 3 Αυγούστου σε δασική έκταση, κοντά στον οικισμό Μυρτιάς του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, πλήττοντας στη συνέχεια και τον όμορο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Μόλις πέντε ημέρες πριν, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αποφάσιζε για την «προσωρινή παραλαβή» του έργου: «Συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, περιοχής αρμοδιότητας έτους 2021». Πρόκειται για έργο με χαμηλό προϋπολογισμό, καθώς το συνολικό κόστος της συντήρησης των αντιπυρικών ζωνών στον πνεύμονα πρασίνου που καταστράφηκε, ανερχόταν στα 20.000 ευρώ. Στην ουσία, για την εκτέλεση των εργασιών, απαιτούνταν απλά η μίσθωση τριών εκσκαφικών οχημάτων, όπως άλλωστε περιγράφεται και στην Περίληψη Διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.


Επιπλέον, στην περίπτωση του Δασαρχείου Λίμνης, οι αντιπυρικές ζώνες παρελήφθησαν μόλις λίγες ημέρες πριν την καταστροφή, ενώ ούτε ο διαγωνισμός για την εκπόνηση του έργου έγινε πριν την αντιπυρική περίοδο, η οποία κάθε χρόνο ξεκινά την 1η Μαΐου. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Περίληψη Διακήρυξης του διαγωνισμού για τις αντιπυρικές ζώνες του Δασαρχείου Λίμνης εκδόθηκε στις 10 Μαϊου, ενώ ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στις 25 Μαΐου.

Στην βόρεια Εύβοια όμως, υπήρξαν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι αντιπυρικές ζώνες να μην είναι έτοιμες, ούτε στις αρχές του Αυγούστου, τρεις μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Στις 25 Ιουνίου, η Διεύθυνση Δασών Εύβοιας (ανήκει και αυτή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδα) εκδίδει απόφαση για τη μίσθωση δύο εκσκαφικών οχημάτων που απαιτούνταν για να εκτελέσουν το έργο «Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου στα Δάση περιφέρειας Δασαρχείου Ιστιαίας, για το έτος 2021». Η σχετική μίσθωση των δύο εκσκαφέων, υπογράφεται στις 28 Ιουνίου. Στις 7 Ιουλίου, το Δασαρχείο ορίζει και επιβλέποντα του έργο συντήρησης δασικών δρόμων, το οποίο, επιτέλους ξεκινά. Λιγότερο από ένα μήνα μετά, έγγραφο την 4η Αυγούστου, προς το Τμήμα Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας, ενημερώνει τις υπηρεσίες πως το Δασαρχείο Ιστιαίας παραλαμβάνει το έργο της συντήρησης δασικού οδικού δικτύου. Από το προηγούμενο 24ωρο όμως, οι φλόγες όμως έχουν ήδη ξεκινήσει το καταστροφικό τους έργο στα δάση της βόρειας Εύβοιας.

«Είναι έγκλημα να μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο και να μην έχουν ξεκινήσει οι συντηρήσεις δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, ή να μην έχουν καν προκηρυχθεί διαγωνισμοί», δηλώνει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού. «Οι αντιπυρικές ζώνες έχουν πολύ κρίσιμο ρόλο στην διαχείριση μιας πυρκαγιάς, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται στην αρχή της. Σε περίπτωση που οι πυροσβέστες καταφέρουν μέσω των ζωνών αυτών να προσεγγίσουν τη φωτιά λίγη ώρα μετά το ξέσπασμά της, τότε μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Ειδάλλως, όπως είδαμε και στην περίπτωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη με την Εθνική Οδό, όταν η πυρκαγιά έχει μεγάλο θερμικό φορτίο και καίει στην κορυφή των δένδρων τότε, δεν την σταματάει τίποτα», προσθέτει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

«Με το που ξεκινάει η αντιπυρική θα πρέπει οι αντιπυρικές ζώνες και οι δασικοί δρόμοι να είναι στη θέση τους. Έχουμε κάνει και εμείς σχετικές καταγγελίες. Δεν είναι δυνατόν να ετοιμάζουμε μέσα σε αντιπυρική περίοδο τόσο κρίσιμες υποδομές. Αυτό δείχνει ότι δεν κοιτάμε καθόλου τον τομέα της πρόληψης», λέει ο Αλέξανδρος Φαραντάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, εξηγώντας με απόλυτα σαφή τρόπο τα εμπόδια που τίθενται στους πυροσβέστες από αυτές τις καθυστερήσεις. «Αν ο πυροσβέστης δεν έχει καλή γνώση αυτών των υποδομών, μπορεί να μπει στο δάσος, να εγκλωβιστεί και να καεί στην κυριολεξία. Αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι είναι ένα σημαντικό εργαλείο και είναι απαράδεκτο να μην έχουν τόσο κρίσιμα έργα στην ώρα τους», τονίζει ο Αλ. Φαραντάκης.

Ιδιωτική… ευθύνη

Ανώτατα στελέχη των δασικών υπηρεσιών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας παραδέχονται πως το διοικητικό καθεστώς των δασών είναι τόσο περίπλοκο που, οδηγεί μοιραία σε μεγάλες καθυστερήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μεγάλες εκτάσεις δασών, μένουν εκτός της εκτέλεσης του αντιπυρικού σχεδιασμού! «Εκτός από τις δημόσιες δασικές εκτάσεις, το δασαρχείο Λίμνης έχει άλλες τέσσερις κατηγορίες δασικών εκτάσεων: τις ιδιόκτητες, τις συνιδιόκτητες – όπου υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες – τις συνδιακατεχόμενες δασικές εκτάσεις – που ανήκουν στο δημόσιο αλλά διαχειρίζονται από ιδιώτες και κάποιες που ανήκουν σε μοναστήρια», αναφέρει αξιωματούχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τονίζοντας πως σε αυτές τις εκτάσεις, κανείς δεν ξέρει αν υπάρχουν δασικοί δρόμοι ή αντιπυρικές ζώνες! «Δυστυχώς, πρέπει οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές να κάνουν τα αντιπυρικά έργα. Εφόσον δεν τα κάνουν, τότε πρέπει να επέμβει η δημόσια υπηρεσία και να αναλάβει την εκτέλεσή τους. Αυτό όμως δεν γίνεται, διότι όπως είδατε και στα έγγραφα, επειδή υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και στα δημόσια έργα, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να κοιτάξουν τι συμβαίνει στις εκτάσεις που ανήκουν ή που διαχειρίζονται ιδιώτες», τονίζει ο αξιωματούχος.

Τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει στην ευθύνη της και τα δάση της Εύβοιας, ανέφεραν στη Realnews ότι στο από τις εκτάσεις του δασαρχείου Λίμνης, που κάηκαν, μόλις το 30% αφορούν δημόσιες δασικές εκτάσεις. 

Για την ιστορία, προσέθεσαν ότι φέτος πρόλαβαν να συντηρηθούν συνολικά 10,5 χλμ. αντιπυρικών ζωνών και ακόμη 2 χλμ. δασικών δρόμων με χαλικόστρωση. Στην ιστορία όμως θα μείνουν άλλα στοιχεία, όπως αυτό που έχει να κάνει με την καταστροφή περίπου 600.000 στρεμμάτων γης, μόνο στην Εύβοια…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου