Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Λέκκας: Δεν υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο για την Εύβοια


Ο Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στους λόγους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών ενώ μιλώντας για την Βόρεια Εύβοια, επισήμανε ότι δεν υπήρχε νένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πυρκαγιάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, υπογράμμισε πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα «είχαν δημιουργηθεί συνθήκες για να έχουμε εύκολη έναρξη πυρκαγιών» ενώ υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να έχουμε διαφορετική αιτία πυρκαγιάς όπως από εμπρησμό, αμέλεια, αυτανάφλεξη ή από φυσικές συνθήκες.

Εξηγώντας τον χαρακτηρισμό «ώριμο περιβάλλον», ο καθηγητής εξηγεί ότι «η φωτιά δεν βρίσκει εμπόδιο ούτε σε καθαρισμένα ή επιμελημένα δάση ή δεν έχουμε φροντίσει από πριν να διατάξουμε δυνάμεις ώστε να μπορέσει το δάσος να αντισταθεί στην ολοκληρωτική καταστροφή και στην μετάδοση των πυρκαγιών από σημείο σε σημείο».

Ο ρόλος της αντιπυρικής ζώνης

Αναφερόμενος στις αντιπυρικές ζώνες, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «οι αντιπυρικές ζώνες διευκολύνουν αλλά δεν είναι και πανάκεια» και συμπλήρωσε:

«Αναστέλλουν την προέλαση της πυρκαγιάς αλλά δεν την εμποδίζουν γιατί τα θερμικά φορτία είναι τεράστια. Υπάρχει ένας κύκλος αέρα που πηγαίνει από κάτω προς τα πάνω, είναι ο ζεστός αέρας που θερμαίνεται σε υπερβολικές θερμοκρασίες και κάνει έναν στρόβιλο. Αυτός ο στρόβιλος μπορεί να αποκόψει καμμένα κλαδιά, κάφτρες και να τα αποθέσει στο μέτωπο της φωτιάς ακόμα και στα 500 μέτρα».
Μιλώντας για την περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας, ο καθηγητής είπε ότι «στη Βόρεια Εύβοια δεν είχαμε ούτε μία αντιπυρική ζώνη. Δεν είχε καθίσει ποτέ κάποιος να κάνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πυρκαγιάς».
Τέλος, αναφερόμενος στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, ο καθηγητής εξήγησε πως κάθε περιοχή αντιμετώπισε διαφορετικό κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Ο κίνδυνος αυτό επιδρά στον πλημμυρικό κίνδυνο και στον κίνδυνο κατολισθήσεων. Είναι τεράστιες οι διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Αναπτύσσεται μία παραφιλολογία ότι νομίζουν όλοι ότι είναι εύκολη η διαδικασία της μείωσης του κινδύνου δασικών πυρκαγιών χωρίς να έχουν πατήσει σε δάσος. Π.χ στην Εύβοια τα εδάφη είναι ευάλωτα με τέτοια κλήση που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αναδάσωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου