Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Συνεχείς επαφές και παρεμβάσεις του Σίμου Κεδίκογλου με υπουργούς για την Β. Ευβοια



Τους τρόπους επιμήκυνσης της απασχόλησης των ρητινοσυλλεκτών και δασεργατών της Βόρειας Εύβοιας πέραν της συμμετοχής τους στην κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και μέσω της εποπτείας των αναδασωτέων περιοχών συζήτησαν ο Σίμος Κεδίκογλου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα κατά τη συνάντησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ασκούνται πιέσεις για να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι απ’ ευθείας αναθέσεις από τα Δασαρχεία στους Δασικούς Συνεταιρισμούς και σε ιδιώτες, που θα μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες απόληψης των καμένων δέντρων σε παρόδιες περιοχές. Προτεραιότητα είναι να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα συγκράτησης του εδάφους και να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν όλα τα καμένα δέντρα και να κατασκευαστούν κλαδοπλέγματα και κορμοδέματα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως φράγματα. Επίσης, οι ρητινοσυλλέκτες και οι δασεργάτες θα συμμετάσχουν στην περαιτέρω οργάνωση του συστήματος εποπτείας των δασών.

Παράλληλα, δίνονται εντολές από τα Δασαρχεία των πυρόπληκτων περιοχών, έτσι ώστε να υλοτομηθούν τα επικίνδυνα δέντρα, σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα, από τους κατοίκους και να γίνει διανομή τους ως καυσόξυλα για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών. Ταυτόχρονα, οι ρητινοκαλλιεργητές, πέραν των 2,3 εκατ. ευρώ που λαμβάνουν ως τακτική οικονομική στήριξη, φέτος θα λάβουν ποσό ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι δομικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, καθώς και η θεσμοθέτηση της έννοιας «Ανάδοχος Αναδάσωσης» για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των Πολιτών.

Τέλος, ο Σίμος Κεδίκογλου έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Υπουργό, ότι σύντομα θα επισκεφθεί ξανά την Βόρεια Εύβοια στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές, αλλά και ανακούφισης των κατοίκων.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σίμος Κεδίκογλου για τα μέτρα στήριξης στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.





Συνάντηση είχε ο Σίμος Κεδίκογλου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι μεγάλες ζημιές, που υπέστη ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας στη Βόρεια Εύβοια από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο βουλευτής έθεσε το θέμα της επιτάχυνσης των ελέγχων και της καταβολής των αποζημιώσεων καθώς άμεσα ξεκινούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και θα αρχίσουν να δίνονται οι προκαταβολές για τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (έως 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένες, έως 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και έως 3.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές), για τον μηχανολογικό εξοπλισμό έως 8.000 για πλήρη καταστροφή, έως 4.000 για μερική καταστροφή, έως 2.000 ευρώ για μικρές ζημιές και για αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες και ειδικότερα έως 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, έως 2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρεμμάτων και έως 1.000 ευρώ για εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα ζητήθηκε και θα υπάρξει για τους ελαιοπαραγωγούς και για τους μελισσοκόμους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κώστα Μπαγινέτα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ιστιαία με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και ερευνητών επιστημόνων. Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα αναλαμβάνει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη Βόρεια Εύβοια, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες διαχείρισης και συμβουλές στην προσπάθεια υποστήριξης των αγροτών μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1540.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μπαγινέτας τον βουλευτή μετά την ολοκλήρωση των επαφών και την καταγραφή των δεδομένων και σε διάστημα μίας εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί εκ νέου επίσκεψη διευρυμένου κλιμακίου για να ξεκινήσουν εξειδικευμένες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πυρκαγιάς για τους παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεδίκογλου κατέθεσε προτάσεις αναφορικά με τα ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών δεδομένου, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση ζωοτροφών για τα αιγοπρόβατα τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Τέλος, μετά το πέρας της συνάντησης ευχαρίστησε και τους υπαλλήλους των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Ευβοίας ( ΔΑΟΚ), καθώς και τη Διεύθυνση Δασών για τη γρήγορη ανταπόκρισή τους.

Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας






Συνάντηση είχε ο Σίμος Κεδίκογλου με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τη βελτίωση του προγράμματος στήριξης και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι είδαν τη φετινή οικονομική περίοδο να χάνεται και πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο.

Επίσης, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις που έχει δεχθεί από τους παραγωγικούς κλάδους, όπως είναι οι Επαγγελματίες Τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας και οι οποίες-μεταξύ άλλων- αφορούν: την αναπλήρωση της απώλειας των εσόδων μηνών Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021, εξαιτίας των ακυρώσεων, την επέκταση των μέτρων των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα έως το Μάιο 2022, την αναστολή για 12 μήνες και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το διπλασιασμό του επιδόματος Λουτροθεραπείας για το 2021 και το 2022, το διπλασιασμό των ημερών διανυκτερεύσεων για τους δικαιούχους των εισιτηρίων ΟΠΕΚΑ και Τουρισμός για Όλους, την απαλλαγή και όχι μόνο αναστολή από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το εξάμηνο.

Τέλος, ο βουλευτής έθεσε και ένα χρόνιο πρόβλημα των επιχειρήσεων όλης της Εύβοιας σχετικά με τα πυρόπληκτα δάνεια που έχουν λάβει την περίοδο του 2007, υποβάλλοντας τις προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι Τράπεζες δεν εγκρίνουν τα σχετικά αιτήματα όσων δανειοληπτών έχουν αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών τους, δεδομένου ότι δεν είχαν διευκρινιστική Εγκύκλιο - Απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας / Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αρκετές, επίσης, τράπεζες έχουν προβεί σε βεβαιώσεις και εξακολουθούν και σήμερα να το πράττουν - στην Εφορία, προκειμένου να εισπράξουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (=80%) καθώς επίσης αρνούνται να χορηγήσουν κάποιο άλλο δάνειο (=το πυρόπληκτο δάνειο εμφανίζεται ως ληξιπρόθεσμο στον Τειρεσία) και ορισμένες μάλιστα Τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν και μπλοκ επιταγών. Βάσει τελευταίας ενημέρωσης που είχαν, προέβλεπε την εκ μέρους των Τραπεζών βεβαίωση των οφειλών στην Εφορία με δυνατότητα ρύθμισης τους σε 120 δόσεις. Ωστόσο παρατηρείται σήμερα η όχι ενιαία αντιμετώπιση των Τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι :Προβαίνουν σε δεσμεύσεις των Τραπεζικών τους καταθέσεων, εκδίδουν διαταγές πληρωμής, οι βεβαιώσεις στην Δ.Ο.Υ. δεν προβλέπουν τις 120 δόσεις.

Όπως επισημάνθηκε, επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές της από τα πυρόπληκτα δάνεια και θέλουν να μην εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ που αποτελεί τροχοπέδη για περαιτέρω τραπεζικό δανεισμό τους και παράλληλα θα βοηθήσει και τις Τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα αυτά δάνεια και να προχωρήσουν σε ευρύτερη τραπεζική συνεργασία με τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δέχθηκε θετικά τις προτάσεις που υπέδειξε ο βουλευτής και δεσμεύτηκε να εξετάσει τρόπους υλοποίησής τους. Παράλληλα, συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επαφή στην κρίσιμη προσεχή περίοδο για να υπάρξει ταχύτατη και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου