Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Αλέξης Τσίπρας από τη βόρεια Εύβοια: Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια


Να κηρυχθούν τάχιστα αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις, ώστε να μην δούμε να ξεφυτρώνουν επενδύσεις real estate, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές στη βόρεια Εύβοια. 

«Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πυρόπληκτη περιοχή των Ροβιών.Ο κ.Τσίπρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης και να εξαγγελθούν γενναίες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους: «Οφείλουμε να πουμε την αλήθεια, βιώνουμε σήμερα μια μεγάλη οικολογική καταστροφή» τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους. Και με μια σαφή αυτοκριτική διάθεση πρόσθεσε: «Αν πριν τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, δεν υπάρχει σήμερα δικαιολογία για αιφνιδιασμό. Η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά σήμερα,όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλιότερα», παραδέχτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής, για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο από εδω και στο εξής θα είναι σύνηθες : Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία από εδώ και στο εξής, όπως λένε οι ειδικοί τουλάχιστον, θα επικρατούν»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πάντως, “με τρόμο” -όπως είπε- τι θα γινόταν αν φύσαγαν άνεμοι τεσσάρων, πέντε έξι μποφόρ ή και 8 όπως είχαμε στο παρελθόν “.

Ζήτησε δε «απ’ αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια». Τόνισε ότι είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια όσο πικρή κι αν αυτή είναι, να δίνεις στους πολίτες να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί, παρά να προσπαθείς να δώσεις μια ψεύτικη εικόνα όταν η καταστροφή είναι γύρω σου».

Μετά από αυτοψία στις Ροβιές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι πρέπει να ειπωθεί τούτη την ώρα η αλήθεια: «Δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης. Και αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού».

Πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση. «Να μην προσπαθούμε να φτιασιδώσουμε την εικόνα, η οποία είναι πάρα πολύ αρνητική» τόνισε, σημειώνοντας πως «η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς, από εδώ και στο εξής θα είναι σύνηθες», καθώς «οι ειδικοί μιλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν».

«Με σχεδόν άπνοια είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα» πρόσθεσε και σημείωσε πως αναρωτιέται «με τρόμο» τι θα γινόταν εάν φυσούσαν άνεμοι έως 8 μποφόρ.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου κατανοώ τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί πρωτίστως», είπε, προσθέτοντας ότι «όμως δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή». «Ναι, σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι άκουσε πολλά παράπονα από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ότι δεν υπήρχαν επαρκή μέσα πυρόσβεσης, ούτε επίγεια ούτε εναέρια».

Συναντήσεις με τους δημάρχους

Την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά πριν τρεις μέρες στη βόρεια Εύβοια κατήγγειλαν ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς και ο Δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Λίμνης Γιωργο Τσαπουρνιώτη στις καμμένες εκτάσεις στις Ροβιές, ο τελευταίος έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη και τόνισε πως «θεωρώ ότι η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ρόλο της». Κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού». «Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν», επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου εάν δεν «πιαστεί» σήμερα η φωτιά, όπως η Αγία Άννα, που μαζί με τους τουρίστες έχουν 20.000 κόσμο.

«Με το ρυθμό που πάνε αυτοί κ. Τσίπρα, στη Σκύρο θα πάει η φωτιά» σχολίασε κάτοικος.Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο δημαρχείο Λίμνης Μαντουδίου με τον Δήμαρχο, ο κ. Τσαμπουρνιώτης σημείωσε πως «είναι γεγονός πως έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στο πεδίο ευθύνης της Πυροσβεστικής» και πως «θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα», τονίζοντας πως «αεροσκάφη ήρθαν αργά και λίγα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Αποστόλου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, συμπλήρωσε πως «δεν ανταποκρίθηκαν να στείλουν εναέριες δυνάμεις», προσθέτοντας πως «δεν θα βρείτε ούτε έναν άνθρωπο να σας πει το αντίθετο».

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Αιδηψού – Ιστιαίας, σε σχετική ερώτηση εάν «υπήρξε συνδρομή από εναέρια μέσα πυρόσβεσης τις κρίσιμες ώρες που ξεκίνησε η φωτιά», ο Δήμαρχος Αιδηψού, κ. Κοτζιάς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προσπάθεια από αέρος δυστυχώς δεν υπήρξε, δεν είδα εναέρια μέσα». «Καθόλου;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. «Εκεί που βρισκόμουν εγώ, στα όρια των δύο δήμων», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «γιατί η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούσα να έχω εικόνα για όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν παρούσες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, απλά προσπαθούσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά να μην περάσει σε κατοικημένη περιοχή».Ο κ. Τσίπρας, είχε επίσης συνάντηση με τον Λιμενάρχη Αιδηψού, πλωτάρχη Σωτήρη Δανίκα, τον οποίο και συνεχάρη για την επιχείρηση του Λιμενικού χθες στην παραλία των Ροβιών και τον απεγκλωβισμό 85 κατοίκων.

πηγη newscenter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου