Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Η Πειρατική οικογένεια μεγαλώνει!

Μέχρι στιγμής, Πειρατές έχουν εκλεγεί ευρωβουλευτές και βουλευτές σε 5 χώρες της Ευρώπης: Σουηδία, Γερμανία, Ισλανδία, Τσεχία και Λουξεμβούργο.Στην Πράγα, ο νέος δήμαρχος είναι Πειρατής!

 Στο Λουξεμβούργο, καρδιά της Ευρωπαϊκής οικονομίας και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, προστέθηκε άλλη μια επιτυχία για το Πειρατικό κίνημα, με την εκλογή 2 Πειρατών βουλευτών τον περασμένο μήνα .
Ενός κινήματος που έχει συνεχή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2009 ως σήμερα.
Αλλά αυτές είναι μόνο μερικές από τις κατακτήσεις του Πειρατικού κινήματος που αν και εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Τα κόμματα Πειρατών (υπάρχουν σε πάνω από 60 χώρες) έχουν ευρύτερη αποδοχή από το εκλογικό σώμα και εκφράζουν το πιο σύγχρονο και ταχέως αναπτυσσόμενο πολιτικό πρόταγμα, από την εποχή του εργατικού και του οικολογικού κινήματος.

Το Πειρατικό κίνημα ξεκίνησε από μια χώρα, μια πόλη, όπως έγινε και κατά το παρελθόν με τα άλλα κινήματα που εξαπλώθηκαν και αναπτύχθηκαν σε άλλες χώρες παγκοσμίως.
Τα κινήματα αυτά αρχικά αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό, ίσως γιατί ήταν “μπροστά από την εποχή τους” ή/και αμφισβήτησαν το κυρίαρχο σύστημα.
Πάντως, “τάραξαν τα νερά” και προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή τους, βάζοντας στην πολιτική ατζέντα τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Και εντέλει, όχι μόνο ενέπνευσαν τους πολίτες να τα υποστηρίξουν αλλά και πέτυχαν όλα τα κόμματα να έχουν ανάλογες θέσεις και προγράμματα, κάθε χώρα να έχει υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος.
Το Πειρατικό κίνημα ιδρύθηκε το 2006 βάζοντας το διαδίκτυο στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης.
Απέναντι στο κυρίαρχο μοντέλο διακυβέρνησης, το Πειρατικό κίνημα θέτει το πρόταγμα της αναθεώρησης και επανεκκίνησης του λειτουργικού συστήματος, με τη θέσμιση πλαισίου άμεσης συμμετοχής των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες.
Στη ψηφιακή εποχή, οι πολίτες με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, όσο ποτέ άλλοτε.
Το διαδίκτυο και η τεχνολογία παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η αύξηση της εκλογικής επιρροής των Πειρατών είναι κάθε άλλο παρά τυχαία.
Οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην αδυναμία του ξεπερασμένου μοντέλου διακυβέρνησης να αντιληφθεί τη σύγχρονη και χωρίς σύνορα ψηφιακή κοινωνία.
Και οι πολίτες αναγνωρίζουν στα κόμματα Πειρατών ιδέες που εκφράζουν τις αγωνίες και απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών της ψηφιακής εποχής.
Στην Ελλάδα, το κόμμα Πειρατών (ΠΕΙΡ) δημιουργημένο το 2012 από ένα σμήνος αφοσιωμένων εθελοντών, βασίζει τη λειτουργία του στον πληθοπορισμό (crowdsourcing) και τη χρηματοδότηση από το πλήθος μελών και υποστηρικτών (crowdfunding) καταγράφοντας διαρκή και έντονη παρουσία στην πολιτική σκηνή.
Mέλη και φίλοι του ΠΕΙΡ, οι περισσότεροι χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, συνδυάζοντας συλλογική ευφυΐα και πνεύμα ακτιβισμού, προετοίμασαν και οργάνωσαν τις προεκλογικές καμπάνιες του κόμματος είτε για την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα.
Συγκεκριμένα:
Στις εθνικές εκλογές Μαΐου 2012, το ΠΕΙΡ συμμετείχε αυτόνομα, με υποψηφίους σε 31/56 εκλογικές περιφέρειες
Στις εθνικές εκλογές Ιουνίου 2012, αυτόνομα, με υποψηφίους σε πάνω από 46/56 εκλογικές περιφέρειες
Στις Περιφερειακές & Δημοτικές εκλογές 2014, με συμμετοχή Πειρατών σε διάφορους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς και κάθοδο αυτόνομου συνδυασμού, με την επωνυμία “Πειρατές στη Θεσσαλονίκη”, στο δήμο Θεσσαλονίκης
Στις Ευρωεκλογές 2014, σε συνεργασία ΠΕΙΡ με Οικολόγους Πράσινους
Στις εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, σε συνεργασία ΠΕΙΡ με Κοινωνία Αξιών και Δημοκρατικούς
Στον τομέα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο αυτόνομος συνδικαλιστικός συνδυασμός “Πειρατές στην Εκπαίδευση” έχει εκλέξει μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του “Αριστοτέλη”, Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και στο συμβούλιο των Αντιπροσώπων της Δ.Ο.Ε. (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).
Όμως η δράση του ΠΕΙΡ δεν είναι μόνο τοπική ή εθνική, αλλά και παγκόσμια.
Μέλη του Ελληνικού κόμματος Πειρατών έχουν εκλεγεί μέλη των Διοικουσών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών (European Pirate Party, το ΠΕΙΡ είναι ιδρυτικό μέλος) και της Πειρατικής Διεθνούς (Pirate Parties International, το ΠΕΙΡ είναι μέλος από το 2012), εκπροσωπώντας το κόμμα στα διεθνή φόρα.
Το 2013, το ΠΕΙΡ φιλοξένησε στην Αθήνα συνάντηση Ευρωπαϊκών κομμάτων Πειρατών, όπου και υιοθετήθηκε κοινό Ευρωπαϊκό εκλογικό πρόγραμμα για τις Ευρωεκλογές του 2014.
Καταλήγοντας, και πέρα από την παράθεση εκλογικών επιτυχιών και άλλων στατιστικών και συγκριτικών στοιχείων, τα κόμματα Πειρατών έχουν ήδη κερδίσει.
Τα παραδοσιακά κόμματα σπεύδουν να αντιγράψουν και να υιοθετήσουν τις Πειρατικές θέσεις και ιδέες, ειδικά για το ελεύθερο λογισμικό και τη διαφάνεια.
Έτσι διαμορφώνεται η ψηφιακή ατζέντα που μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτη πολιτικά και ιδρύονται υπουργεία για την Ψηφιακή Πολιτική.
Από την ιστορική επισκόπηση των πολιτικών κινημάτων, για τα κόμματα Πειρατών τα πράγματα οδηγούνται από μόνα τους προς μια κατεύθυνση.
Και στη ψηφιακή εποχή ωθούνται πολύ πιο γρήγορα από ότι παλαιότερα.
Το Πειρατικό κίνημα τυγχάνει ευρύτερης εκλογικής αποδοχής γιατί προτάσσει μια ρεαλιστική πρόταση που “η εποχή της είναι ήδη εδώ”!
Σας προσκαλούμε στο 7ο Συνέδριο του ΠΕΙΡ που θα γίνει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 10:00 π.μ. στην έδρα του κόμματος Κνωσού 11, Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου