Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Παρέμβαση Εισαγγελέα για το 4χρονο αγγελούδι που ζει στα ερείπια

Κατεπείγουσα έρευνα για την περίπτωση 4χρονου παιδιού στη Μαγνησία, που φέρεται να ζει σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, διέταξε η Εισαγγελία Βόλου. Το περιστατικό έφθασε στις εισαγγελικές αρχές μετά από ανώνυμη καταγγελία και άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την προστασία του μικρού παιδιού, που, αν και τεσσάρων ετών, ούτε καν μιλά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Ανθρωπος που γνωρίζει την τραγωδία που εξελίσσεται επί χρόνια σε σπίτι – ερείπιο φαίνεται να έλυσε τη σιωπή του και να αποτέλεσε τη «σανίδα σωτηρίας» για το 4χρονο παιδί που φέρεται να ζει παραμελημένο σε εντελώς ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.
Το περιεχόμενο της καταγγελίας για το δράμα που βιώνει το «αγγελούδι» δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν. Αμεσα ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές αρχές του Βόλου που διέταξαν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελλόμενων και να κινηθούν οι διαδικασίες εξασφάλισης ενός υγιούς περιβάλλοντος για να μεγαλώσει η βασανισμένη από τρυφερή ηλικία ψυχή.
Αποκλειστικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα παιδί που μολονότι έχει φθάσει στην ηλικία των τεσσάρων ετών και παρόλο που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ακόμη δεν μιλά. Η συμπεριφορά του είναι επιθετική και βίαιη, ενώ η μόνη φροντίδα που δέχεται είναι από προσωπικού του παιδικού σταθμού που φροντίζει να του κάνει ένα μπάνιο και μέσω του παιδίατρου που συνεργάζεται με τον σταθμό φαίνεται να έχει κάνει τα απαιτούμενα εμβόλια.
Το 4χρονο παιδάκι ζει παραμελημένο από τους δύο γονείς του, τον παππού του και τον νεαρής ηλικίας θείο του σε ένα σπίτι - ερείπιο.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό της οικογένειας τόσο από την πλευρά της μητέρας, όσο και από την πλευρά του πατέρα, που φέρονται να πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχικό νόσημα και που είναι και οι δύο άνεργοι χωρίς πόρους για να ζήσουν. Η Εκκλησία φαίνεται να εξασφαλίζει επί σειρά ετών ένα πιάτο φαγητό στην οικογένεια που ζει σε τραγικές συνθήκες.
Το σπίτι που καλείται να στεγάσει τα πέντε μέλη ανάμεσα στα οποία και το τετράχρονο είναι σχεδόν γκρεμισμένο. Τμήματα της οροφής του παλιού σπιτιού έχουν καταρρεύσει, τα κουφώματα και η πόρτα έχουν φαγωθεί με αποτέλεσμα να περνά μέσα από αυτά κρύο, νερό από την βροχή ακόμη και χώμα όταν φυσά.
Μοναδικός χώρος στον οποίο μπορεί να απαγκιάσει με σχετική ασφάλεια η οικογένεια μαζί με το 4χρονο είναι ένα δωματιάκι μόλις 3Χ3 με ένα μονό κρεβάτι και μία παλιά καρέκλα πολυθρόνα. Αυτή η πολυθρόνα φαίνεται να είναι το παιδικό… κρεβατάκι για τον 4χρονο που το «μοιράζεται» με γάτες που τρυπώνουν στο σπίτι - ερείπιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε μπάνιο, ούτε καν τουαλέτα δεν υπάρχει στο σπίτι της οικογένειας που ζει σε πρωτόγνωρες συνθήκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού για την προστασία του οποίου κινούνται διαδικασίες.
178 παρεμβάσεις για παιδιά σε άμεσο κίνδυνο από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Η περίπτωση του 4χρονου παιδιού στη Μαγνησία που βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» των τοπικών αρχών είναι μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις παιδιών - θυμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής και της κοινωνίας σε τρυφερές ηλικίες.
Προσφάτως, το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία των παιδιών θυμάτων και τα στατιστικά στοιχεία αυτών, μέσω εξειδικευμένων επιστημόνων, τονίζοντας όμως ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, όμως δεν καταγγέλλονται. Σύμφωνα με στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» από 1/1/2018 έως 31/10/2018:
● «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών σε 112 σχολεία και φορείς, σε συνολικά 962 γονείς/κηδεμόνες, 48 εκπαιδευτικούς και 4.157 μαθητές/μαθήτριες.
● Μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής υποστήριξης παιδιών 116 111 οι ψυχολόγοι παρείχαν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε 3.456 παιδιά και ενήλικες.
● Η εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 έλαβε συνολικά 647 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών που αφορούσαν σε 1.186 παιδιά, τις οποίες και προώθησε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Μόνο το 0,3% (3 παιδιά) αφορούσε σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
● Η εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 έλαβε συνολικά 124 αιτήματα για τη φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας που αφορούσαν συνολικά σε 218 παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων. Η αιτία απομάκρυνσης για 12 παιδιά (5,5%) ήταν η σεξουαλική κακοποίηση.
● «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπιες παρεμβάσεις για 178 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.
● Στα σπίτια του οργανισμού μεγαλώνουν 299 παιδιά με τα 6 (2%) εξ αυτών να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. ● Το Σπίτι του Παιδιού μία ειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού για τη θεραπεία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας, παρείχε συνεδρίες σε 255 παιδιά μέσω 4.214 ωρών διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών.

Πηγή: taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου