Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

“Των πρακτόρων η Σχολή”! Η ΕΕ φτιάχνει Σχολή Κατασκόπων και η Ελλάδα έχει ρόλο πρωταγωνιστικό!


Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών της ΕΕ είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή σχολή πληροφοριών, με την Ελλάδα να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό σ΄ αυτή τη “σχολή κατασκόπων”.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας κοινής σχολής κατασκοπών στην ΕΕ και η φιλοδοξία είναι να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στον τομέα των πληροφοριών.
Μέχρι πρόσφατα, μια σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών στην ΕΕ παρεμποδίζονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θεωρούσε όποια προσπάθεια ως “ανεπιθύμητο ανταγωνισμό” τη συμμαχία πληροφοριών των Five Eyes, η οποία απαρτίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία.
Μετά από το Brexit φαίνεται ότι ο δρόμος ανοίγει κι όπως αναφέρει το politico δεν αποκλείεται την “ακαδημία κατασκόπων” να την “τρέξουν” Ελλάδα και Κύπρος ,”δύο μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα”, όπως γράφει το politico.
Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ είναι η μετατροπή των σχεδίων από προτάσεις σε πραγματικότητα. Οι διπλωμάτες λένε ότι πολλά από τα πρωτότυπα έργα PESCO, τα οποία ξεκίνησαν το περασμένο έτος, δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο του σχεδίου.
Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα σχολή κατασκοπείας της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο . Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του , το σχολείο θα εκπαιδεύει στελέχη των οργανισμών πληροφοριών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ελλάδα θα αναλάβει επίσης ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων αλλά και σε επιχειρήσεις Ειδικών Δυνάμεων.
Η Γαλλία και η Σουηδία θα είναι επικεφαλής ενός Κέντρου αξιολόγησης της ΕΕ, η Γερμανία έχει την πρόθεση να αναλάβει την παραγωγή μιας νέας γενιάς drones που αναμένονται μέχρι το 2025. Η Ιταλία θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός συστήματος για την αντιμετώπιση της απειλής  μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
Η Εσθονία θα ασχοληθεί με τον κυβερνοχώρο και η Ιταλία θα επιφορτιστεί επίσης με τη δημιουργία ενός σχεδίου πλατφόρμας επίβλεψης και αναγνώρισης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου