Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΥΜΝΟΥ

Εμένα μου κάνει η μελοποίηση των στίχων του Διονύσιου Σολωμού, που έγιναν ο Εθνικός Ύμνος της πατρίδος μου. Από πιτσιρίκι μέχρι σήμερα όταν ακούω τη μουσική του Εθνικού Ύμνου με πιάνει επιτόπου μια ανατριχίλα. Κατόπιν τούτου δεν με αφορούν οι κρίσεις κάποιων ειδικών ότι ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος δεν ήταν μεγάλης κλάσεως μουσικός.

Για εμένα, και άντε να μην πω καμία άλλη κουβέντα, επαναλαμβάνω, όχι απλά μου φθάνει και μου περισσεύει, αλλά θαρρώ ότι κατά τρόπον ιδεώδη μελοποίησε τον Ύμνο Εις Την Ελευθερία του επίσης επτανήσιου Διονύσιου Σολωμού. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη μουσική επένδυση στους στίχους του Σολωμού που επιλέχτηκαν να γίνουν ο Εθνικός μας Ύμνος.
Κερκυραίος, βέβαια, ο Μάντζαρος, από το νησί που αποτελεί την πρώτη πατρίδα της ελληνικής μουσικής. Γεννήθηκε σα σήμερα 26 Οκτωβρίου, το 1795, ο ιδρυτής, ο θεμελιωτής της επτανησιακής μουσικής, ο χαρακτηρισθείς «Ιταλός» , άλλη γκέλα αυτή, επειδή έκανε κάποια χρόνια στην προς δυσμάς γειτόνισσα.
Δεν έπαιρνε λεφτά από τους μαθητές του στην Κέρκυρα ο Μάντζαρος. “Δεν είμαι επαγγελματίας, είμαι ερασιτέχνης... ” έλεγε ο πατριώτης που έστησε την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. Είχε ήδη μυηθεί στη σολωμική ποίηση του φίλου του Διονυσίου και έκανε πέντε(!) μελοποιήσεις στον Ύμνο Εις Την Ελευθερία.
Γιος σπουδαίου δικηγόρου ο Νικόλαος και εγγονός του πρώτου αρχιεπισκόπου Κερκύρας, του έδωσαν τον τίτλο του “ιππότη”. Παντρεύτηκε στα 18 την μοναχοκόρη του δούκα Μαριάννα και της έκανε πέντε παιδιά. Είναι ο συνθέτης της πρώτης όπερας που σώθηκε στην Ελλάδα, Don Crepuscolo. Κατά περίεργο(;) τρόπο στους Έλληνες δεν είναι γνωστός ο Νικόλαος Μάντζαρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου