Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Κανένα χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία σε δήμους και περιφέρειες – Η απόφαση Μητσοτάκη

Μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν, όπως είναι αναμενόμενο, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά στο δρόμο προς τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, χωρίς σχεδιασμό και προετοιμασία.Για τον πρόεδρο της ΝΔ οι αυτοδιοικητικές κάλπες έχουν πρωτίστως τοπικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία πάγια και διαχρονική άποψη του κ. Μητσοτάκη, την οποία διατύπωσε άλλωστε εκ νέου στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, όταν και ρωτήθηκε για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων.

«Το πρώτο μου μέλημα είναι σήμερα οι εθνικές εκλογές. Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στα ΝΕΑ, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την διαφωνία του στην λογική των χρισμάτων.
Όπως μεταφέρουν στο liberal.gr καλά πληροφορημένες πηγές, στη πολιτική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη η έννοια του χρίσματος δεν υπάρχει. Οι όποιες υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν σαφή τοπικά χαρακτηριστικά και να έχουν βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες, μια και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δώσει συγκεκριμένες εντολές προς την επιτροπή που έχει συσταθεί στην ΝΔ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε όσα έγραψε χθες το liberal.gr, για την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην αυτοδιοικητική κάλπη, στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν σαφής και περιέγραψε δημοσίως το πλαίσιο της απόφασης του προέδρου του κόμματος.
«Στις πρωτεύουσες των νομών, πολύ περισσότερο στους μικρότερους δήμους και στις περιφέρειες δεν πρόκειται να δωθούν χρίσματα. Πρόκειται για απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απλώς κατά την πορεία προς τις εκλογές, η ΝΔ θα βρει τον τρόπο για να δηλώσει ποια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που κινείται στον ιδεολογικό της χώρο στηρίζει. Αυτό ισχύει για τις πρωτεύουσες των νομών και τις περιφέρειες. Στους μικρότερους δήμους παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης.
Ο αντιπρόεδρος της βουλής μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα, περιγράφοντας τη γαλάζια στρατηγική.
«Όπου η ΝΔ είχε στηρίξει δημάρχους είτε περιφερειάρχες και που κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν προέκυψε κάτι το άσχημο, θα συνεχίσουμε την στήριξη», τόνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ.
Στην Πειραιώς κάνουν διάκριση μεταξύ του χρίσματος και της στήριξης σε μία υποψηφιότητα, την οποία άλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσφέρουν ως κόμμα  στις πρωτεύουσες των νομών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο ξεκαθαρίζουν  ότι οι 13 περιφέρειες της χώρας  έχουν τη δική τους δυναμική και τη δική τους πολιτική αναφορά.  Γιαυτό το λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  θεωρεί ότι η αναμέτρηση στις περιφέρειες έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.  Παρ’ όλα αυτά ούτε εκεί δε θα υπάρχουν χρίσματα, αν και επιλογή της ΝΔ θα είναι η μάχη να δοθεί «συγκροτημένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου