Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Απορρίπτουμε, με κατηγορηματικό τρόπο, και κάθε σκέψη για επεξεργασία των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και για υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων


Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση της βιομηχανικής συγκέντρωσης της περιοχής των Οινοφύτων. Το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκουν να ψηφιστεί  μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνδέεται άμεσα με το « Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων » που διαμορφώθηκε με την συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του δήμου Τανάγρας, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλων οικονομικών φορέων της περιοχής. Η παρέμβαση αυτή έχει σαν στόχους την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Επιδιώκονται :
·        Η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινόφυτων – Σχηματαρίου.
·        Η υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην πορεία του Ασωπού για την περιβαλλοντική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής, την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών και την αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας,
Για όλα αυτά ισχυρίζονται πως έχουν εξασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και ιδιώτες.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
1.     Οριοθετείται η  περιοχή που υπάρχουν οι Βιομηχανικές εγκαταστάσεις και φυσικά μπορούν γίνουν και άλλες. Αλλάζει η χρήση της γης σύμφωνα με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις των βιομηχάνων.
2.     Ολόκληρη η περιοχή γίνεται  Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης και τίθεται στην διάθεση των βιομηχάνων με εξαίρεση κάποιες περιοχές που θα χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι χώροι για τις λειτουργικές ανάγκες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Στην αρχική φάση αυτών των εξελίξεων ο σχεδιασμός τους προβλέπει την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και που φυσικά είναι πολύ περισσότερα και διαφορετικά σε ποιότητα από τα αστικά απόβλητα…. Περίπου 93 % τα πρώτα, 7 % τα δεύτερα.
Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται ξεχωριστά δίκτυα συλλογής των αποβλήτων, που είναι στερεά, υγρά και αέρια. Χρειάζονται ειδικές μονάδες επεξεργασίας, εξουδετέρωσης και ασφαλούς απόρριψης των τελικών προϊόντων
Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που προωθούνται από την περιφέρεια και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είναι οι εξής:
• Δίκτυο συλλογής και Δημιουργία Μονάδας Καθαρισµού Αποβλήτων
• Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων.
Μαζί με αυτά προβλέπονται :
ü Στήριξη της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ( ; ) σε αυτές στο πλαίσιο Ειδικών Στρατηγικών Εξειδίκευσης του ΠΕΠ Στ. Ελλάδας που αφορούν Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες
ü Αναβάθμιση – Επέκταση – Εκσυγχρονισμός Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων  Σχηματαρίου, Τανάγρας και μεταφοράς στην Μονάδα  Σχηματαρίου/Οινοφύτων
ü Ανάπτυξη και λειτουργία «Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος» για παρακολούθηση των μέτρων εξυγίανσης και εξάλειψη των εστιών ρύπανσης, υποστήριξη σχεδιασµού, διενέργεια και εφαρμογή περιβαλλοντικών ελέγχων.
Σαν Κ.Κ.Ε έχουμε ήδη τοποθετηθεί για τα σχέδια αυτά.
Πέρα και έξω από παχιά λόγια και μεγαλοστομίες, στόχος τους είναι να παραδώσουν την συγκεκριμένη περιοχή στην μεγαλύτερη και αποδοτικότερη εκμετάλλευση των βιομηχάνων.
Προωθούν την αλλαγή χρήσης της γης σε όφελος τους και φροντίζουν για τις αναγκαίες υποδομές υποστήριξης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Το βαφτίζουν ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ και αναθέτουν στην διαχείρισή του εταιρικά σχήματα όπου θα κυριαρχούν αυτοί που σκοπεύουν να κερδίσουν από την λειτουργία του. Οι ίδιοι οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια.
Συμπληρώνουν κάποιες υποδομές στις γύρω κατοικημένες περιοχές, που προορίζουν σαν τόπους διαμονής των εργαζομένων στις βιομηχανίες, χωρίς να θέλουν να αντιμετωπίσουν ριζικά και ουσιαστικά τα μεγάλα προβλήματα από την ρύπανση του περιβάλλοντος στις συνθήκες ζωής τους.
Στην ίδια περιοχή σχεδιάζουν « Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων ».
 Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα σχέδια, που εξ αντικειμένου έχουν σαφώς αντιλαϊκό χαρακτήρα.
Απορρίπτουμε, με κατηγορηματικό τρόπο, και κάθε σκέψη για επεξεργασία των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και για υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων της επεξεργασίας τους στην συγκεκριμένη περιοχή, που - ήδη – είναι, περιβαλλοντικά, πολύ επιβαρυμένη.
Επιβάλλεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνεχής- διαφανής και αδιάβλητος - κοινωνικός έλεγχος ώστε να εξασφαλιστεί :
·        Η χρήση μεθόδων παραγωγής, από την οποία προκύπτουν, όσο το δυνατόν, λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα.
·        Η ασφαλέστερη δυνατή, με την χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, συλλογή, συγκέντρωση και μεταφορά τους σε απομακρυσμένες – ακατοίκητες - περιοχές όπου θα αδρανοποιούνται και θα καταστρέφονται, με τις πιο ενδεδειγμένες επιστημονικές μεθόδους. Τα υπολείμματα τους θα καταλήγουν σε υγειονομική ταφή.
Έχοντας πλήρη επίγνωση, πως, τέτοια μέτρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε συνθήκες καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όπου κυριαρχεί η δίψα των κεφαλαιοκρατών για κάθε μέρα περισσότερα κέρδη.  Αντιστεκόμαστε στις επιλογές των διαχειριστών του συστήματος και παλεύουμε για την αλλαγή του.
Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα μας να ζούμε και να δουλεύουμε σε υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την επιλογή κάποιου χώρου στην συγκεκριμένη περιοχή γύρω από τον Ασωπό, που ήδη είναι επιβαρυμένη και που αποτελεί τόπο κατοικίας και παραγωγικής δραστηριότητας για χιλιάδες εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την στάση του Περιφερειάρχη και  της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όλων εκείνων, που ψηφίζουν, στο όνομα της σύγχρονης - δήθεν - ανάπτυξης τέτοια σχέδια, που μόνο την ολιγαρχία του πλούτου και τα μονοπώλια ευνοούν  ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την στάση και της Δημοτικής αρχής, που συμφωνεί στο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά, για τα προσχήματα, κάνει την δύσκολη στο ζήτημα της επιλογής του χώρου επεξεργασίας των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και της υγειονομικής ταφής τους., ευελπιστώντας – ενδεχόμενα - στα αντισταθμιστικά  οφέλη μιας διαπραγμάτευσης.
Λέμε ΟΧΙ στο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινόφυτων – Σχηματαρίου.
Λέμε ΟΧΙ  στην « Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων » στην περιοχή του Ασωπού.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου