Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Χρ. Παγώνης "Επεσε στον λάκκο που είχε φιάξει ο ...ίδιος!!"

Η προχειρότητα διαχείρησης ενός τόσο κρίσιμου θέματος οπως είναι η Δημοτική Αγορά Χαλκίδος από τον Χρ. Παγώνη και τους συνεργάτες του δημιουργεί ερωτηματικά "αν επιθυμεί διακαώς οπως ισχυρίζεται να δημοπρατηθεί το έργο επί των ημερών του, η οχι"!!
Δεν γνώριζε ο Παγώνης ότι σύσωμη η Αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την εισήγηση για λήψη δανείου 14.000.000 ευρώ από το Παρακαταθηκών και Δανείων με προφανή σκοπό και στόχο να προσθέσει επιπλέον εμπόδια και να καθυστερήσει την δημοπράτηση του έργου;
 Προς τι λοιπόν η ταλαιπωρία αφού γνώριζε ότι "δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία των 2/3 του Δημοτικού συμβουλίου!!
Αντί λοιπόν να φέρει προς ψήφιση ένα μικρότερο ποσό δανείου που χρειάζεται μόνο απλή πλειοψηφεία, έδωσε "γήπεδο" κυρίως στον Ζεμπίλη αλλά και τους άλλους να "μπιζάρουν" αντιπολιτευτικά και στο τέλος εμπρός στην καταψήφιση να τον αναγκάσουν να πάρει πίσω το θέμα από την ημερήσια διάταξη πριν φθάσει στην ψηφοφορία!!
Δεν γνωρίζουν οι ..."άλλοι" οτι για να δημοπρατηθεί ένα έργο πρέπει να έχει εγγεγραμένο στον Προυπολογισμό τις πηγές χρηματοδότησης ανεξαρτήτως ποσού που να "καλυπτει το έργο";
Δεν γνωρίζουν επίσης ότι "η επιμέρους ετήσια απορόφηση που θα καταγράφεται στους προυπολογισμούς του έργου ούτως η άλλως θα καθοριστεί από τους όρους της διακύρηξης και τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου για την αποπεράτωση του έργου;"
Τα γνώριζαν όλοι!!  Αρα;
Kάποιοι λοιπόν πρέπει να πούν στον Παγώνη πως πρέπει να προχωρήσει....
Και αν ο Παγώνης δεν ακούσει και δεν προχωρήσει σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, και κάνει του ...κεφαλιού του.... "κακό στην κεφαλή του"!!
Δεν θα του φταίει κανείς, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ Ο ΙΔΙΟΣ!!! 

 ΤΙ ΕΙΠΑΝ
Χρήστος Παγώνης: Ολοκληρώνεται η διαδικασία της έγκρισης των μελετών για την κατασκευή της Αγοράς. Μένει η μελέτη εφαρμογής που θα ξεκινήσει σύντομα. Απαιτείται και η χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 14.200.000, ενδέχεται να πάει όμως και παρακάτω. Από αυτά τα 3 εκατομμύρια είναι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μένουν 11.200.000 και ο Δήμος προτίθεται να ζητήσει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο Δήμος έχει τις προϋποθέσεις και υπάρχει καταρχήν συμφωνία.
Ολοκληρώθηκε η μελέτη κόστους – ωφέλους καθώς από το έργο υπάρχουν και έσοδα. Υπάρχουν δύο εκδοχές ανάλογα με την έκπτωση που θα επιτευχθεί. Η Αγορά θα φέρνει έσοδα κάπου 400.000 το χρόνο. Οπότε το ίδιο το έργο θα αποσβέσει το δάνειο μέσα από τα μισθώματα. Προσωπική μου άποψη ότι το δάνειο δεν θα ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια αφού ερευνάται και η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Υποδομών. Προτείνω να εγκρίνουμε τη σύναψη δανείου για 11 εκατομμύρια, ωστόσο, ανάλογα με την έκπτωση αλλά και τις χρηματοδοτήσεις που θα λάβει, το δάνειο θα είναι κατά πολύ μικρότερο. Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να εισπράττονται τα μισθώματα και να πληρώνονται οι δόσεις.
Θανάσης Ζεμπίλης: Προτείνω να ζητηθεί ξανά προσφορά από τα πιστωτικά ιδρύματα. Είχατε ζητήσει για 14 εκ και τώρα το μειώνεται στα 11 εκατομμύρια. Αλλάζουν συνεπώς οι όροι και εάν δεν το πράξουμε θα ακυρωθεί η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σε αυτό το σημείο, ο Χρήστος Παγώνης είπε ότι το θέμα είναι τυπικό, ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα, επανέφερε το ποσό του δανείου προς ψήφιση στα 14 εκ ευρώ.
Αναφορικά με το δάνειο ο Θανάσης Ζεμπίλης τόνισε αρχικά είχε συζητηθεί ότι το ύψος του θα είναι 5 εκ ευρώ. Υποστήριξε ότι τα 14 εκ ευρώ, με τους τόκους θα φτάσουν σε μεγαλύτερο ποσό, δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Θεώρησε το ποσό υπερβολικό υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να αντεπεξέλθει ο Δήμος στο ποσό αυτό, καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.
Αναφορικά με τα ενοίκια υποστήριξε ότι εάν υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ότι τα χρήματα των δόσεων θα είναι μόνο τα έσοδα από τα ενοίκια, τότε θα το ψηφίσει. Ωστόσο, τόνισε ότι το δάνειο ενεχειριάζει χρήματα του Δήμου που αφορούν και ανελαστικές δαπάνες.
Ο Θανάσης Ζεμπίλης υποστήριξε ακόμη ότι η έκπτωση δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεννόηση εργολάβων και να είναι μικρή. Θεώρησε δε ότι δεν είναι εύκολο να ενοικιαστούν αμέσως τα καταστήματα. Έθεσε επίσης και ένα θέμα ισόρροπης ανάπτυξης, καθώς όλες οι δημοτικές ενότητες θα πρέπει να λειτουργούν για ν’ αποπληρώσουν το δάνειο.
Καταλήγοντας ο Θανάσης Ζεμπίλης υποστήριξε ότι πρέπει να κατατμηθεί ο προϋπολογισμός του έργου ανά έτος, οπότε έτσι να γίνει και η κατανομή της δαπάνης και η δημοπράτηση. Δηλαδή να συναφθεί ένα δάνειο ύψους 4 εκ ευρώ, σε συνδυασμό με τα χρήματα που υπάρχουν από την Περιφέρεια, ώστε να μην δεσμευτεί ο Δήμος σε μεγάλο ποσό.
O Νίκος Λεβέντης υποστήριξε ότι ο θέμα έχει δύο σκέλη. Το πολιτικό και το οικονομοτεχνικό. Ζήτησε να δοθεί αναβολή στο θέμα προκειμένου να γίνει διαβούλευση και κατόπιν να συζητηθεί ξανά.
Ο Βαγγέλης Σταματούκος τόνισε ότι ο συνδυασμός του είναι από θέσεις αρχής κατά των δανείων, καθώς τα δάνεια πληρώνονται από τους πολίτες. Αναφορικά με το την προοπτική του έργου όσον αφορά τη χρήση του, υποστήριξε ότι η Αγορά πρέπει ν’ αποκατασταθεί όπως προβλέπεται αλλά η χρήση της να μην είναι η αγορά που ήταν πριν την εγκατάλειψή της. Υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης πόρων από άλλες πηγές, στην περίπτωση που δεν θα είναι κερδοφόρα η χρήση της Αγοράς αλλά θα εξυπηρετήσει κοινωφελείς δραστηριότητες.
Ο Κώστας Κουλουρίδης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό ποιο είναι το ύψος του ποσού του δανείου. Αναφερόμενος στην ιστορία της Αγοράς, τόνισε ότι το 2003 θα μπορούσε να εκτελεστεί το έργο με ελάχιστα χρήματα. Άρα υπάρχουν ευθύνες για κάποιες δημοτικές αρχές. Τελικά τόνισε ότι ο συνδυασμός του θα ψηφίσει ΟΧΙ στο δάνειο.
Η Ελένη Μιτζιφίρη υποστήριξε ότι το δάνειο αποτελεί το κύκνειο άσμα της Δημοτικής Αρχής και η ίδια δεν παίρνει μέρος σε αυτό. Παράλληλα τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις επιβάλλεται να είναι ομόφωνες καθώς δεσμεύουν το Δήμο για πολλά χρόνια. Πρότεινε δε δημόσια διαβούλευση και έκφραση των απόψεων των κατοίκων του Δήμου.
Ο Βασίλης Καθαροσπόρης από την πλευρά του, τόνισε ότι από την διαδικασία προκύπτει πως κανείς δεν αρνείται την υλοποίηση του έργου. Εκτίμησε ότι η Δημοτική Αρχή αδικεί τον εαυτό της με την πρεμούρα ότι πλησιάζουν εκλογές και πρέπει να κάνει κάτι. Υποστήριξε δε ότι η μελέτη είναι έολη καθώς κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το τελικό ποσό του δανείου, αφού τα νούμερα είναι κατ’ εκτίμηση. Ζήτησε να συζητηθεί ξανά το θέμα μετά από 1 – 1,5 μήνα, όταν το κόστος του έργου θα είναι απόλυτα αποτυπωμένο.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων Χάρης Καραμάντουλας υποστήριξε ότι το έργο της Αγοράς πρέπει να γίνει και παράλληλα οι εργαζόμενοι θέλουν επενδύσεις. Τάχθηκε κατά του δανείου των 14 εκ ευρώ υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει ο Δήμος. Επίσης προειδοποίησε ότι εάν έρθει μια τέτοια δανειακή σύμβαση προς έγκριση, οι εργαζόμενοι θα ταχθούν κατά.
Ο Γιώργος Μπουραντάς στην ομιλία του ανέφερε ότι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεχειλύζουν η κινδυνολογία και ο λαϊκισμός. Τόνισε ότι ο Δήμος έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει ένα δάνειο αυτού του ύψους. Παράλληλα χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση που καλείται το σώμα να λάβει, αφού το έργο είναι απαραίτητο και πρέπει να εκτελεστεί μέσα στην επόμενη τετραετία. Όσον αφορά το ποσό, είπε ότι θα καθοριστεί μετά τον διαγωνισμό.
Ο Μιχάλης Κεράτσας, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, τόνισε ότι είναι σαφές πως πρέπει το έργο, για να ξεκινήσει, να έχει προϋπολογισμό. Άρα το δάνειο πρέπει να ψηφιστεί. Από εκεί και πέρα, το ύψος του δανείου θα καθοριστεί μέσα από άλλες διαδικασίες, εκπτώσεις κ.λ.π. Χαρακτήρισε τη Δημοτική Αγορά ως επένδυση για όλη την πόλη.

Κλείνοντας ο Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του, καθώς επί 4 χρόνια έκανε τεράστια προσπάθεια, μέσα σ’ εάν περιβάλλον σχεδόν εχθρικό, προκειμένου να φτάσει το έργο εκεί που έφτασε. Υποστήριξε ότι εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, με τις φθορές που έχει το κτήριο καθημερινά, θα χρειάζεται επικαιροποίηση η μελέτη σε λίγο καιρό. Όσον αφορά την πρόταση για τα 14 εκ ευρώ, προέκυψε από εκτίμηση του μελετητή με βάση τα δεδομένα από τις τιμές του δημοσίου. Προέβλεψε δε ότι με την μελέτη εφαρμογής θα πάνε προς τα κάτω. Όσον αφορά το δάνειο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα τόσο μεγάλο, ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο Δήμος έχει παλαιότερα δάνεια, διάρκειας 25 ετών που τα πληρώνει ακόμη, οπότε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες ωστόσο, μην εξασφαλίζοντας δηλαδή αυξημένη πλειοψηφία, απέσυρε το θέμα ώστε να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου