Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Λάρισα: Τον Φεβρουάριο το πρώτο καφενείο για καπνιστές - Πως θα λειτουργεί;

Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και το κάπνισμα έχει σταματήσει σχεδόν σε όλα τα καφέ και εστιατόρια.Την ίδια ώρα τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και τα κλιμάκια ελέγχου αναζητούν παραβάτες.

Κι όμως, όπως αναφέρει το larissanet.gr χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι» του νόμου φαίνεται πως είναι δυνατόν, έχοντας κάποιες προϋποθέσεις, να λειτουργήσει εντός ενός καφέ ή καφενείου ξεχωριστός χώρος για καπνιστές, δηλαδή μια καπνιστική λέσχη που δεν θα έχει καμιά επαφή με το υπόλοιπο κατάστημα. Στις αρχές Φεβρουαρίου μια τέτοια λέσχη αναμένεται να λειτουργήσει στο καφενείο «Πέταλο», επί της οδού Σκαρλάτου Σούτσου 9 στη Λάρισα. Στο καφενείο θα υπάρχουν περίπου 25 τετραγωνικά αυτόνομος χώρος για τους καπνιστές.

Πώς θα λειτουργήσει η καπνιστική λέσχη

Ο Πάνος Γαρουφαλιάς μίλησε με την Έφη Λακμέτα, δικηγόρο Λάρισας, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία ανέλαβε την μετατροπή τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη και εξηγεί στη larissanet κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Νομοθετικό πλαίσιο και αντικαπνιστικός νόμος

«Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό», αναφέρει η κα Λακμέτα.

Αυτό είναι λοιπόν και το «κλειδί» για να δημιουργηθεί η καπνιστική λέσχη.

Ένας απομονωμένος χώρος για καπνιστές

Έτσι ανάλογα με την δυνατότητα του καταστήματος μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος θα είναι εντελώς απομονωμένος, με δική του είσοδο, που θα εξυπηρετεί τους καπνιστές. Κάπως έτσι θα γίνει και στο εν λόγω καφενείο.

Σε αυτόν τον χώρο δεν έχει πρόσβαση ούτε το προσωπικό, ούτε ο ιδιοκτήτης και κανείς άλλος εκτός από τα μέλη της λέσχης. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, δηλαδή στα μέλη της καπνιστικής λέσχης. Τα μέλη της καπνιστικής λέσχης θα μπορούν με την διαδικασία του self service να παίρνουν τον καφέ τους ή ότι άλλο επιθυμούν και στην συνέχεια να επιστρέφουν στο χώρο των καπνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου