Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ανησυχία στην Ελλάδα για τον κοροναϊό – Σκέψεις για μέτρα στα Ελληνικά αεροδρόμια – Έκτακτη σύσκεψη στον ΕΟΔΥ

Οι αρμόδιοι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και πραγματοποιούν συσκέψεις την τελευταία εβδομάδα, αποφάσισαν νέα έκτακτη σύσκεψη σήμερα στον ΕΟΔΥ, με σκοπό την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την υγειονομική θωράκιση της χώρας μας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρει: “Το καλό είναι ότι δεν έχουμε απευθείας πτήση, οπότε αυτό είναι μια κάποια ασφάλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιστατικό μέσω connection flight. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σύσκεψη στον ΕΟΔΥ και θα βγάλουμε νέες ανακοινώσεις με τα πιθανά νέα μέτρα που θα αποφασιστούν”

Τσιόδρας: “Κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά όχι εύκολα – Ψυχραιμία”

“Ψυχραιμία” συστήνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας στο iatropedia.gr, παραδέχεται ότι και στη χώρα μας οι επιστήμονες ανησυχούν, όσο παρακολουθούν τις παγκόσμιες εξελίξεις:
“Υπάρχει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Το παρακολουθούμε κι εμείς έχουμε συνεδριάσει αρκετές φορές από την περασμένη εβδομάδα. Και σήμερα το μεσημέρι έχουμε πάλι συνεδρίαση. Έχουμε στείλει και οδηγίες. Θεωρώ ότι πρέπει με ψυχραιμία να το δούμε κι ότι -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι κάτι καταστροφικό.
Σε ότι αφορά στην μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο κ. Τσιόδρας υποστηρίζει ότι συμβαίνει μεν, αλλά όχι εύκολα:
“Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική η μετάδοση, όμως. Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι εξετέθησαν, πάνω από 400 γιατροί και δεν κόλλησαν τον ιό. Οπότε αυτό είναι κάπως καθησυχαστικό. Μεταδίδεται δύσκολα”.

Μέτρα στα Ελληνικά αεροδρόμια;

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ θα αποφασίσουν σήμερα και θα προτείνουν στα συναρμόδια υπουργεία, εάν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας μας, αναφέρει ο κ. Τσιόδρας:
“Αυτή τη στιγμή, το Λονδίνο στην Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απευθείας πτήσεις κι έχουν πάρει κάποια έξτρα μέτρα στις Πύλες. Εμείς πρέπει να έχουμε κάποια επαγρύπνηση, ώστε να αναγνωριστεί και να απομονωθεί γρήγορα ένα περιστατικό που έρχεται από αυτές τις περιοχές, με έμμεση πτήση, όχι κατευθείαν. Δεν έχουμε κατ’ ευθείαν πτήσεις στα αεροδρόμια τα δικά μας”, καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου