Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΥΠΕΚ: Στο ΣτΕ κρίνονται αύριο τα αναδρομικά, αλλά και το μέλλον των συντάξεων!

Αύριο, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, εκδικάζεται ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας η «πιλοτική» αγωγή για τα αναδρομικά των 2.500.000 «παλαιών» συνταξιούχων (μέχρι 12-5-2016).
Στη «μάχη των μαχών», όπως έχει χαρακτηριστεί, καλείται το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας (και μάλιστα σε ευρεία σύνθεση) να αποφανθεί, για δεύτερη φορά(!), αν οι ρυθμίσεις για τις μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (Δώρα συνταξιούχων) που έγιναν με τον «νόμο Βρούτση» (ν. 4093/2012) είναι αντισυνταγματικές ή όχι.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας καλείται να αποφανθεί για τις περικοπές του «νόμου Βρούτση», που στέρησαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από όλους σχεδόν τους συνταξιούχους της χώρας μας από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος ο σημερινός υπουργός κ.Ιωάννης Βρούτσης και η Διοίκηση του ΙΚΑ (σήμερα ΕΦΚΑ) τον Οκτώβριο του 2014 είχαν ζητήσει πάλι από την Ολομέλεια του ΣτΕ με «πιλοτική» δίκη να αποφανθεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Είχαν και τότε ζητήσει με σχετική αίτησή τους να ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση των Δώρων και να κηρυχθούν συνταγματικές οι σχετικές ρυθμίσεις του συνταξιοκτόνου νόμου 4093/2012.

Τότε η Ολομέλεια του ΣτΕ, με αμετάκλητες και «ιστορικές» αποφάσεις που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2015, τις υπ’αριθ. 2287-2288/2015, είχε απορρίψει την αίτηση του υπουργού και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, είχε κηρύξει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων, είχε διατάξει την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους και την επαναφορά ΟΛΩΝ των συντάξεων στα προ του 2012 επίπεδα, καθώς επίσης και την ολοσχερή επαναθέσπιση ολόκληρης της 13ης και της 14ης σύνταξης για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 δεν συμμορφώθηκε με τις σχετικές αποφάσεις. Αντιθέτως, ως κυβέρνηση, έπραξε τα πάντα για να μην υλοποιηθούν! Με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016) καθιέρωσε σύστημα συντάξεων δώδεκα (12) μηνών, καταργώντας έτσι και επίσημα τη 13η και 14η σύνταξη!

Τώρα, ο ίδιος υπουργός, ο κ.Ιωάννης Βρούτσης, για τις ίδιες περικοπές του δικού του νόμου (ν. 4093/2012), παρόλο που έχουν κριθεί αμετακλήτως αντισυνταγματικές, επανέρχεται πάλι με αίτηση του ΕΦΚΑ που ο ίδιος εποπτεύει, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ με την προσδοκία, αυτή τη φορά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να την κάνει δεκτή, να αλλάξει τη Νομολογία του, να κρίνει συνταγματικές τις περικοπές του νόμου του και να αποφανθεί εντελώς αντίθετα απ’ότι το 2015.

Γι’αυτό η «μάχη των μαχών», όπως χαρακτηρίστηκε η αυριανή «πιλοτική» δίκη, έχει και χαρακτηριστικά ηθικής κρίσης τής πολιτικής και κίνηση θεσμικής παρακμής, αφού στα μάτια της κοινωνίας επιβεβαιώνεται η περιρρέουσα απογοήτευση και απαξία για το πολιτικό προσωπικό που όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με αμετάκλητες αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά επιχειρεί, με αμφισβητούμενες νομικά μεθοδεύσεις, να τις ακυρώσει προκειμένου να αποφύγει τις δίκαιες έννομες συνέπειες!!

Η αυριανή εκδίκαση της «πιλοτικής» αγωγής ενώπιον του ΣτΕ αποτελεί όμως και δίκη-δοκιμασία για την ίδια τη Δικαιοσύνη ως θεσμό, αφού, ασχολούμενη σε Ολομέλεια με το ίδιο ακριβώς νομικό ζήτημα για το οποίο έχει ήδη εκδώσει αμετάκλητες αποφάσεις, καλείται να επιβεβαιώσει τη νομική και θεσμική συνέπεια, καθώς και την ανθεκτικότητα του δικαιϊκού μας συστήματος και την υπεράσπιση του Συντάγματος από παρεμβάσεις τής πολιτικής εξουσίας!

Γι’ αυτό καλούνται όλοι οι συνταξιούχοι να συνδράμουν στον δικό τους δικαστικό αγώνα, να δώσουν το δικό τους «παρών» αύριο στο ΣτΕ, προκειμένου να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ακύρωση των αποφάσεων του 2015, που αμετακλήτως τους έχουν δικαιώσει και να μην επιτρέψουν απαράδεκτα πολιτικά και θεσμικά παιχνίδια πάνω στις περήφανες πλάτες τους! Καλούμαστε όλοι, επιστήμονες, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, να μην επιτρέψουμε αυτή τη βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας των περήφανων συνταξιούχων μας, για να μην περάσουν τα σχέδια περαιτέρω συρρίκνωσης των συντάξεων, που είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη μετά και τη δραστική μείωση που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.

Με Παρέμβαση υπέρ των συνταξιούχων στην πιλοτική δίκη που εκδικάζεται στις 10-1-2020 ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας και αφορά τα αναδρομικά 2.500.000 συνταξιούχων και των οικογενειών τους, κατέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγωνία της η ΕΝΥΠΕΚΚ και ο καθηγητής κ.Αλέξης Μητρόπουλος.

Εκπροσωπώντας μικρή ομάδα συνταξιούχων από τα Ναυπηγεία, ο κ.Μητρόπουλος και η γνωστή Εργατολόγος Δέσποινα Μεταξά κατέθεσαν Παρέμβαση στο ΣτΕ, αντικρούοντας ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ που, επικαλούμενοι(!) τον νόμο Κατρούγκαλου, ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας να μην καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.


Η ΕΝΥΠΕΚΚ κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο χρόνιο πλέον αυτό ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου