Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Γεμίζουν την Ελλάδα με 20 νέα κέντρα κράτησης αλλοδαπών - Δείτε σε ποιες περιοχές θα ανεγερθούν οι νέες «πόλεις»

Τη δημιουργία 20 νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, θα πρόκειται για δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις η καθεμία, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η διαμονή σε αυτές ενός αριθμού προσφύγων που θα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 25.000 ατόμων (υπήρχε και στην Μόρια σχεδιασμό αλλά οι 2.800 έχουν γίνει 25.000 και άνω).

Το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.

Βασική παράμετρος για την απόφαση που θα ληφθεί, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κεντρικός στόχος ο τερματισμός της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, για την εγκατάσταση των νέων δομών θα συζητηθούν δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη δυτική Ελλάδα (Πύργος Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Άμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα), τρεις στη δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην κεντρική Μακεδονία (Πιερία).

«Τα σύννεφα του μεταναστευτικού είναι από πάνω μας και προσπαθούν να μας καλύψουν» είπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, περιγράφοντας την κατάσταση στη Λέσβο, ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

"Καζάνι που βράζει" το Βόρειο Αιγαίο - Κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους: "Δεν πάει άλλο"

Καζάνι που βράζει το προσφυγικό, με την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου να παραμένει ασφυκτική και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει συνεχώς εκκλήσεις να βρεθεί λύση στο ζήτημα, το οποίο έχει αποδειχθεί το μεγαλύτερο βαρίδι της παρούσας κυβέρνησης.

Οι δήμαρχοι των νησιών κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει «παγώσει» το σχέδιο απεγκλωβισμού των προσφύγων από το νησί, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στα καμπς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έρχεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην προσπάθεια της να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της περί επίλυσης του ζητήματος.

Η ίδια για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο φαίνεται πως θα κοστίσει ουκ ολίγα στην κυβέρνηση, καθώς η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου φαίνεται πως θα αγγίξει τα 500.000 ευρώ και το αποτέλεσμα του… αμφίβολο.

Οι δήμαρχοι των νησιών και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, εξέφρασαν τα παράπονα τους για τη διαχείριση του προσφυγικού, καλώντας μεταξύ άλλων και την Ευρωπαϊκή Ένωση για χείρα βοηθείας.

Τα σύννεφα του προσφυγικού

«Τα σύννεφα του μεταναστευτικού είναι από πάνω μας και προσπαθούν να μας καλύψουν» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, περιγράφοντας την κατάσταση στη Λέσβο, ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

Χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την κατάσταση εξήγησε πως, συνολικά στο νησί φιλοξενούνται 25.000 αιτούντες άσυλο, στο Δήμο Μυτιλήνης, οι 20.000 εκ των οποίων στη Μόρια, όπου η χωρητικότητα είναι 2.800 ατόμων.


«Το νησί έχει πληθυσμό 80.000, ο Δήμος Μυτιλήνης 60.000», σημείωσε ο Στρατής Κύτελης, περιγράφοντας ότι, οι περιοχές γύρω από τα ΚΥΤ είναι γεμάτες σκουπίδια, καθώς ο δήμος έχει μόλις μόνο πέντε απορριμματοφόρα για όλο το νησί, εγείροντας ανησυχίες για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των προσφύγων αλλά και των πολιτών.

Ο δήμαρχος ζήτησε άμεσο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και «φιλοξενία του πληθυσμού αυτού έξω από το νησί», αφού όπως είπε, «δεν πάει άλλο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις πλατείες».

Αναφορικά για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κέντρα κλειστού τύπου τόνισε πως η δομή της Μόριας πρέπει να κλείσει και να φιλοξενηθούν εκτός νησιού υπό συνθήκες ασφάλειας.

«Δεν τιμά κανένα μας αυτή η κατάσταση και φυσικά τους κατοίκους του νησιού οι οποίο έχουν δείξει κατανόηση και αλληλεγγύη, όμως δεν πάει άλλο» σημείωσε.

«Ο απεγκλωβισμός έχει πάψει να ακούγεται»
Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, εξέφρασε την αντίθεση τόσο στο μέγεθος των κλειστών δομών που σχεδιάζεται να γίνει στα νησιά, όσο και για το χρόνο παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά.

«Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει κλειστό κέντρο, αλλά κέντρο καλύτερα φυλασσόμενο», εκτίμησε σχετικά και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει καλύτερη διάθεση συνεννόησης, όχι όμως και ανακούφιση» για τους νησιώτες.

«Ο απεγκλωβισμός έχει πάψει να ακούγεται πλέον ακόμα και ως έννοια, οι ελεύσεις συνεχίζονται έστω και μειωμένες. Αυτό που ζητούμε είναι πράξεις με εθνική συναίνεση», τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

«Υπάρχει ένα θέμα γενικότερα κρίσης στην περιοχή και καταλαβαίνουμε όλοι ότι η παραμονή αυτού του πληθυσμού στα σύνορα της χώρας προσθέτει μια ακόμη αρνητική παράμετρο που φοβόμαστε να μην αξιοποιηθεί με κόστος σε ανθρώπινες ζωές» ανέφερε επίσης ο δήμαρχος και κατέληξε:

«Αυτό που θέλουμε είναι εθνική πολιτική, καλύτερη διαχείριση των συνόρων με σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους να πιέσει τον μεγάλο δουλέμπορα της περιοχής που χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές, που δεν είναι άλλος από το καθεστώς της Τουρκίας».

Εθνικά επιζήμιες οι μεγάλες δομές
Τις συγκεντρώσεις για το μεταναστευτικό που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, που έκανε λόγο για «πρωτοφανείς» εικόνες των νησιωτών «που έστειλαν το μήνυμα ότι είναι ενωμένοι και θέλουν μία βιώσιμη λύση στο προσφυγικό».

Ο Παντελής Μπουγδάνος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμιες» τις μεγάλες δομές, σημειώνοντας ότι, «η λύση είναι μια μικρή δομή –προαναχωρησιακό κέντρο».

Είπε τέλος ότι στη «Χίο είναι 7.000 μετανάστες».

Χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την κατάσταση εξήγησε πως, συνολικά στο νησί φιλοξενούνται 25.000 αιτούντες άσυλο, στο δήμο Μυτιλήνης, οι 20.000 εκ των οποίων στη Μόρια, όπου η χωρητικότητα είναι 2.800 ατόμων.




Αυτό που γίνεται μήπως στην Μόρια θα γίνει σε όλη την Ελλάδα; Κέντρα που τα βαφτίζουν να έχουν 500 και 2.000 άτομα θα φτάσουν να γίνουν πόλεις των 20.000 λαθρομεταναστών που κανείς δεν ξέρει από που προέρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου