Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Μ. Χατζηγιαννάκης: Ταφόπλακα για τη ΛΑΡΚΟ η κυβερνητική τροπολογία

Την προσφιλή πλέον στη Νέα Δημοκρατία τακτική της μαζικής κατάθεσης άσχετων τροπολογιών στηλίτευσε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, τοποθετούμενος στην ολομέλεια ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την κύρωση της ΠΝΠ που είχε εκδώσει η κυβέρνηση με τη βουλή κλειστή την περίοδο των εορτών.
“Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει στείλει τροπολογίες”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενώ η εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιείχε αρχικά λίγα και συγκεκριμένα άρθρα προς συζήτηση, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή η κυβέρνηση κατέθεσε όχι μία ή δύο, αλλά οκτώ τροπολογίες για μία σειρά σημαντικών και παντελώς άσχετων μεταξύ τους θεμάτων.

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης προσέθεσε δηκτικά πως αυτή η τακτική των πολλών και ετερόκλητων τροπολογιών αντανακλά προφανώς την ορθή νομόθετηση στα πλαίσια του επιτελικού κράτους και της κανονικότητας που πρεσβεύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε εν συνεχεία σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στην τροπολογία που αφορά το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως καταδικαστική για το μέλλον της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας των 1200 και πλέον εργαζομένων της.

Καταρχάς απέρριψε τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί υψηλόμισθων κηφήνων που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ, αναφέροντας τα πραγματικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονται από 800 ευρώ με 10ετή προϋπηρεσία μέχρι 1600 ευρώ καθαρά μετά από 30 χρόνια δουλειάς, και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Όπως ανέφερε ο Μ. Χατζηγιαννάκης, αυτή η κυβερνητική συνταγή διασποράς αναληθών στοιχείων αποτελούν προσβολή στο πρόσωπο των εργαζομένων, οι οποίοι μοχθούν σε συνθήκες ορυχείων και έχουν θρηνήσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες τρεις θανάτους συναδέλφων τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε εργατικά δυστυχήματα ανέρχεται σε πάνω από 70 τον μισό αιώνα λειτουργίας της εταιρείας.

“Οι μόνοι στη ΛΑΡΚΟ που έχουν παχυλούς μισθούς είναι συγγενείς και φίλοι δικών σας πολιτευτών και βουλευτών”, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ για τη δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας και υπενθύμισε ενδεικτικά τα εγκληματικά λάθη του διπλασιασμού της τιμής του παρεχόμενου από τη ΔΕΗ ρεύματος, την απόφαση του 2006 περί υπογραφής συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) που ζημίωσε την εταιρεία κατά τουλάχιστον μισό δις ευρώ και τις ενέργειες που οδήγησαν στην καταδίκη για κρατικές ενισχύσεις.

“Μετά από όλα αυτά έρχεστε σήμερα και δίνετε τελεσίγραφα σε 1200 εργαζόμενους και απειλείτε με μαρασμό ολόκληρες περιοχές στην Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Κοζάνη και την Καστοριά που ζουν κυριολεκτικά από την εταιρεία αυτή” τόνισε, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την απόφασή της να καταθέσει τροπολογία χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με και ενημέρωση των εργαζομένων και τον εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.

Κλείνοντας, ο Μ. Χατζηγιαννάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να αναζητήσει από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους ένα σχέδιο πραγματικής εξυγίανσης αυτής της τόσο σημαντικής για την Εθνική Οικονομία εταιρείας, που θα διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και την ασφάλεια των εργαζομένων. “Εύχομαι να διαψευστούμε, ωστόσο αυτό που βλέπουμε εμείς με αυτή την τροπολογία είναι η ταφόπλακα της ΛΑΡΚΟ, και μακάρι να μη γίνει το έναυσμα για το πλιάτσικο του ορυκτού πλούτου της χώρας”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου